Statsbudsjettet 2025

Kutter 28 millioner til klynger: – Et helt uforståelig kutt

Regjeringen foreslår å kutte i klyngeprogrammet. 

Trine Ellingsen, leder i FIN - foreningen for innovasjonsselskaper i Norge, raser over kuttet.
Publisert Sist oppdatert

Regjeringen kutter støtten til klyngeprogrammet med 28 millioner kroner, viser forslaget til statsbudsjett fra regjeringen. 

For 2024 hadde klyngene 154,6 millioner kroner. I forslaget står klyngene igjen med 128,7 millioner kroner. 

Budsjettposten forsvinner helt fra Kommunal- og distriktsdepartmentet, men blir stående igjen hos Næringsdepartementet. 

Shifter skrev nylig om de nye klyngene og hvilke som vil få støtte. 

Trine Ellingsen, daglig leder i FIN – Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge, raser over at støtten kuttes. 

– Et helt uforståelig kutt når man ser på alle ambisjonene som er lagt for eksport og grønn omstilling. Dette går ut over konkurransekraften og omstillingsevnen til bedrifter over hele landet, sier Trine Ellingsen, daglig leder i FIN, foreningen for innovasjonsselskaper i Norge.

– Klyngefinansieringen er helt sentral og har en utløsende effekt for å etablere felles innovasjonsprosjekter og sette fart på omstillingen, sier Ellingsen. 

– Viser seg å være tomme ord

Hun forteller at regjeringen har lansert en rekke strategier som «Veikart for helsenæringen», «Grønt Industriløft» og «Hele Norge eksporterer».  

– Samtidig venter vi på en rekke stortingsmeldinger, vi skal bli best i verden på å starte og utvikle bedrift, få et kraftløft for industrien og kunnskapen skal tas raskere i bruk – alt dette, ifølge regjeringen, sier Ellingsen. 

– Dette viser seg å være tomme ord, den følger ikke opp med handlekraft. Vi kan ikke bli verdens beste gründernasjon og få et kraftløft for norsk industri på sparebluss. Klyngene er del av regjeringens strategier, sier Ellingsen.

Hun mener regjeringen har en rekke strategiske ambisjoner, men mangler en handlingsplan for hvordan innovasjonsøkosystemene som klyngene representerer kan bidra. 

– Norge skal skape morgendagens nøkkelbedrifter. Dette krever en tydelig strategi og handlingsplan, etterfulgt av en nødvendig finansieringsmodell. Vi skal ikke bare bli verdens beste land å starte virksomhet i. Vi skal også få virksomhetene til å vokse seg sterke nok til å kunne eksportere.