statsbudsjettet 2025

– Regjeringen har gitt opp sin egen ambisjon

SMB Norge er blant de mange som mener forslag til nytt statsbudsjett neglisjerer saker næringslivet er opptatt av.

Jørund H. Rytman, administrerende direktør i SMB Norge, ser få gode nyheter for næringslivet i nytt budsjettforslag.
Publisert Sist oppdatert

«Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025 viser at regjeringen har gitt opp sin egen ambisjon om at Norge skal blir det beste landet å drive næringsvirksomhet i». 

Det skriver SMB Norge mandag. 

De representerer nær 5600 medlemmer over hele landet, og flertallet av bedriftene er små- og mellomstore bedrifter, hvorav cirka halvparten har inntil fem ansatte.

– Regjeringen har uttalt at Norge skulle bli det beste landet å drive næringsvirksomhet i, men statsbudsjettet slår bena under regjeringens egen ambisjon, og dette er det siste budsjettet som denne regjeringen legger frem før neste valg. Ambisjonen var en uttalelse uten innhold, sier administrerende direktør i SMB Norge, Jørund H. Rytman.

Det gis for eksempel ingen midler til Investinor og Nysnø, og exit-skatten blir, til tross for stor protest i lang tid, innført med noen justeringer

Rytman viser til flere kåringer og rangeringer som avslører hvordan utviklingen går i feil retning. Norge falt fra fjorårets 19. plass til 21. plass på Global Innovation Index. Sveits, Sverige og USA topper lista, mens Danmark og Finland er av de ti beste. 

– Disse rangeringene burde regjeringen ta på alvor, men med det fremlagte budsjettet så signaliserer regjeringen med all tydelighet at det gjør de ikke, sier han. 

Et samlet næringsliv har også vært tydelig på at regjeringen må reversere økningen i formuesskatten, gjøre noe med dagens sykelønnsordning og se på utfordringene for bedriftene når det gjelder den høye strømprisen, påpeker han. 

– Men regjeringen neglisjerer sakene som næringslivet er opptatt av i dette statsbudsjettet, og det er jo også et signal til investorer og norske eiere som dessverre vil ramme norske arbeidsplasser.

– Vil kunne medføre at flere bedrifter får økonomiske utfordringer

SMB Norge har også lenge vært kritisk til økningen i skatt på norsk eierskap. 

Bedriftene melder nå at den økte skattebyrden gjør at flere må ta ut økt utbytte for å dekke formuesskatten, forteller Rytman videre. 

– Økte utbytter fra bedriftene er ikke gunstig i den situasjonen mange bedrifter er i, og det vil kunne medføre at flere bedrifter får økonomiske utfordringer. Formuesskatten bør reduseres, og norsk eierskap burde premieres, sier han. 

Rytman synes budsjettforslaget i det hele tatt inneholder få gode nyheter for næringslivet. 

Spesielt er det kritisk at regjeringen ikke tar innover seg situasjonen næringslivet står i, og at man ønsker å komme med tiltak for å motvirke økt ledighet og de økte konkurstallene vi nå ser så langt i 2024, mener Rytman. 

– Høye renter, økte importpriser og lavere forbruk fra kundene rammer næringslivet hardt i dagens økonomiske situasjon. Vi har lenge advart regjeringen om flere konkurser hos de små og mellomstore bedriftene, og hadde i det lengste et håp om at regjeringen skulle innse alvoret, sier han. 

– Med dette forslaget til statsbudsjett, må vi bare erkjenne at regjeringen ikke ser alvoret i situasjonen. 

– Næringslivet skriker etter denne kompetansen

Også president i Tekna, Elisabet Haugsbø, mener regjeringens forslag til statsbudsjett bortprioriterer teknologi og kunnskap.

– Nå har vi ventet i tre år på regjeringens store løft for teknologi- og realfagene. Næringslivet skriker etter denne kompetansen og behovet blir stadig større. I digitaliseringsstrategien som ble lagt fram i forrige uke, sa statsministeren at vi skal være best i verden på digitalisering i 2030, sier hun. 

– Da er det rart at vi ikke ser større satsinger allerede i dette budsjettforslaget. Det haster med konkrete tiltak, understreker Haugsbø.