Robotikk
Lanserer robothund: – Et stort gjennombrudd, sier norsk VC
Mens selskaper verden over kjemper om å utvikle de beste menneskelignende robotene, har svenske Intuicell gått for en litt mer trofast kompis.

Robotutviklingen fortsetter å skyte fart globalt, og selskaper som Figure AI, Apptronik og norske 1X Technologies har sikret milliarder for å perfeksjonere humanoide roboter.
Det svenske oppstartsselskapet Intuicell har derimot valgt en litt annen tilnærming med sin nyeste lansering, roboten «Luna».
Roboten, som istedenfor kan minne om en litt mindre lodden hund, er utstyrt med det som kalles «funksjonelt digitalt nervesystem», skriver Reuters.
Ved hjelp av dette skal Luna lære på samme måte som mennesker og dyr, såkalt biologisk intelligens – og dermed uten behov for kostbare datasentre eller forhåndstrening.

Magne Uppmann i norske Snö Ventures, som er blant dem som har satset penger på det svenske selskapet, sier lanseringen på mange måter redefinerer AI og robotikk.
– Dette er et utrolig stort gjennombrudd innen AI. Intuicell har laget den første softwaren som lar maskiner lære på samme måte som mennesker og dyr gjør det, sier han til Shifter.
– I stedet for å lære gjennom store mengder data, lar de agenter lære å interagere med den virkelige verden i sanntid, legger han til.
Foreløpig er den Luna trolig ingen skremmende vaktbikkje, ettersom den per nå kun kan reise seg opp. For å hjelpe den videre har Intuicell ansatt en ekte profesjonell hundeinstruktør, som skal lære «bikkja» kunsten å gå.
– Vi tror neuroscience- og biologi-tilnærmingen er et stort steg innen AI-utviklingen, som vil gi maskiner muligheten til å løse problemer de aldri har sett, eller er trent på, tidligere, fortsetter Uppman.
Til Reuters poengterer Intuicell-direktør Viktor Luthman hvordan teknologien ikke krever milliardollar-datasentere for å drive.
– Det vi har bygget er den første programvaren som gjør det mulig for en maskin å lære som mennesker og dyr gjør.
Selskapet, som sprang ut fra forskning ved Lunds Universitet i 2020. I tillegg til Snö har Navigare Ventues og EU investert i selskapet.
Bak teknologien står forskerne Henrik Jörntell, Udaya Bhaskar Rongala, Jonas Enander og utvikleren Linus Mårtensson.