inkubator
Lederen i ny grønn inkubator har selv vært gründer - vil få ned tiden fra idé til produkt
Vilect-gründer Nicolai Kirkeng Vennerød skal lede inkubatoren Energirampen.
Grønne startups får et nytt inkubator-tilbud.
– Energirampen skal tilby tradisjonelle inkubatortjenester som kontorer, forretningsstøtte, opplæring og finansiering. Den virkelige verdien vil ligge i den unike tilgangen til de etablerte aktørene i markedet.
Det sier Nicolai Kirkeng Vennerød, som skal lede inkubatoren og er opphav til navnet «Energirampen».
– Energirampen skal hjelpe gründere å treffe de rette menneskene i de rette selskapene, slik at de får markedstestet ideene sine så raskt som mulig. I tillegg håper vi å bli et slags godkjenningsstempel på den tekniske og regulatoriske gjennomførbarheten til ideen ut mot andre investorer slik at det skal være lettere å hente finansiering.
Kirkeng Vennerød er siviløkonom med en variert bakgrunn, deriblant 7 år som grunder innen HR Tech selskapet Vilect.
Inkubator-gründeren har gjennom dette arbeidet vært en del av økosystemet og deltatt i inkubatorer som Startuplab og Arkwright X.
Til Shifter forteller han at ideen ble til i dialog med Fornybar Norge som skal bidra til inkubatoren med økonomisk støtte, samt at Energirampen får plass i foreningens lokaler på Næringslivets Hus.
– Jeg synes det er en unik mulighet til å være brobygger mellom startups og etablerte i en spesifikk industri, sier han om hvorfor han nå kaster seg inn i dette prosjektet etter 7 år i Vilect.
– Det andre er at det er viktig å få opp hastigheten i validering av idéer og markedspotensial for nye løsninger i energiomstillingen, sier han.
Han ser også for seg at en inkubator blant annet kan spille en sentral rolle i å følge med på og forstå regulatoriske endringer og andre ting som påvirker sektoren.
Næringslivet vil med
Inkubatoren skal hjelpe nyoppstartede energibedrifter å utvikle seg ved å tilby en rekke støttetjenester og ressurser. Hovedformålet er å akselerere veksten til gründerselskapene og sette innovasjoner til livs i fornybarnæringen.
– Norske forskningsmiljøer er internasjonalt ledende på flere felt innen energi, men vi har en god del å gå på når det gjelder innovasjon og å ta løsningene i bruk. Det skal den nye inkubatoren, Energirampen, ta fatt på, sier Åslaug Haga, leder av Fornybar Norge.
– Fornybarnæringen trenger nye ideer og smartere løsninger. Vi skal bygge ufattelig mye ny produksjon og nett, men vi må også lage, frakte og bruke kraften smartere. De veletablerte bedriftene vil styrkes av å få nye impulser utenfra, og det vil vi legge til rette for, sier Haga.
Hun mener at det er naturlig at det er Fornybar Norge som tar rollen som en drivkraft i næringen.
– Fornybar Norge har industrikontaktene og møteplassene, og vil kunne fungere som en matchmaker mellom næringen og gründerne. Mange norske inkubatorer er i offentlig regi. Når initiativet er industriledet, vil det være kort avstand fra en utklekket idé til et konsept som settes i live i en bedrift, sier Haga.
Fortsatt tidlige dager
Lansering av inkubatoren har gått fort og mange av de finere detaljene er ikke landet ennå. Men en betingelse for detagelse er at selskapet må jobbe med løsninger innen energiomstillingen.
– I dag går startskuddet for å få medlemmer inn i inkubatoren, sier Kirkeng Vennerød.