Serie om Kvinner i Styrene

Trenger du kvinner i styret ditt? Her har du over 100 gode forslag

Det er ennå et stykke igjen til målet om 40 prosent kvinner i norske styrer: Her er en lang liste over høyt kompetente kandidater til startup-styrer. 

Til venstre: Anniken Fjelberg, Kristin Lemme Silvija Seres, Cecilie Skjong, Marie Mostad. Til høyre: Heidi Frost Eriksen, Emma Carina Tryti, Silje Landevåg og Ida Pedersen. Alle står på listen.
Publisert Sist oppdatert

Tallenes tale er klare: Norske styrer blir uten tvil fortsatt dominert av menn, og utviklingen mot mer kjønns-balanserte styrer går sakte, ifølge SSB

Serie: Kvinner i styrene

  • Shifter vil i en serie artikler frem mot kvinnedagen sette søkelyset på styrearbeid og reglene om kvinner i styrene. 
  • I denne artikkelen presenterer vi en liste med kvinner som har en spennende kombinasjon av erfaring fra styrearbeid, tech og startups. 
  • Her får du tips til startup-styrer

Men med krav om å ha minst 40 prosent representasjon av hvert kjønn blant styremedlemmene, som i fjor ble vedtatt av Stortinget, må norske selskaper nå i gang med å skaffe rundt 13.000 nye styremedlemmer. 

Kravene stilles først og fremst til større aksjeselskaper med mer enn 50 millioner i samlede drifts- og finansinntekter, eller selskaper med mer enn 30 ansatte. 

En stor del av norske oppstart- og vekstselskaper vil dermed holdes utenfor – men kravene sender likevel tydelige signaler til alle selskaper i Norge om kjønnsbalanse: Norske selskaper skal få flere kvinner inn i styrene, og selskaper som har ambisjoner om å vokse bør følge etter.

Dette er de nye kravene

Det stilles krav til styre-sammensetningen i følgende foretak:

  • Aksjeselskaper, samvirkeforetak eller boligbyggelag som enten har mer enn 50 millioner kroner i samlede drifts- og finansinntekter, eller flere enn 30 ansatte. Det samme gjelder ansvarlige selskaper som bare har juridiske personer som deltakere
  • Samvirkeforetak eller boligbyggelag med flere enn 500 medlemmer/andelseiere
  • Stiftelser som er næringsdrivende eller som har utdeling som formål, eller der en offentlig myndighet velger minst ett styremedlem
  • Foretak som allerede er underlagt krav (allmennaksjeselskaper mv.)

Kilde: Regjeringen.no

Shifter har derfor laget liste med over 100 kvinnelige potensielle styremedlemmer basert på erfaring gravd frem via diverse Likedin- og proff.no-søk. 

Savner du noen?

Kontakt mia@shifter.no eller redaksjonen@shifter.no om du har tips til personer som bør være med på listen!

For ordens skyld: Listen er basert på tidligere meritter og erfaringer som har fremkommet under Shifters arbeid med saken. At man er på listen, betyr ikke nødvendigvis at man ønsker en styreplass. 

Listen kan filtreres på erfaringer fra tidligfase-selskaper og er søkbar hvis den leses i skrivebordsversjonen.