Henrik Medhus etter ishockeykampen mellom Stavanger Oilers og Vålerenga i DNB Arena som endte 5-3. Nå er det en nye seire han sikter mot utenfor isbanen.
Henrik Medhus etter ishockeykampen mellom Stavanger Oilers og Vålerenga i DNB Arena som endte 5-3. Nå er det en nye seire han sikter mot utenfor isbanen.

Legger skøytene på hylla for å investere i startups

Plataa Venture gjorde en kule som en av de første investorene i Pexip. Nå investeres pengene videre. Med på laget er tidligere hockeyproff Henrik Medhus.

Publisert

Barndomsdrømmen til Henrik Medhus om å spille i NHL, ble aldri noe av. I stedet sikter 26-åringen høyt som tidligfase-investor hos Stavanger-baserte Plataa Venture.

– Jeg visste hele tiden at det er et langt liv etter at man er ferdig med å spille. Jeg har såpass selvinnsikt at den NHL-drømmen jeg hadde som liten, måtte jeg glemme. Etter mange år og seire med Stavanger Oilers, tenkte jeg tiden var inne for å gjøre noe annet på en ny bane.

Den nye banen Medhus snakker om er økosystemet for tidligfase-selskaper. Han er nå investeringsmedarbeider i Plataa Venture i hjembyen Stavanger.

En jobb han startet i på nyåret 2021, da han han ga seg etter halvannet år i hockeyklubben Stjernen i Fredrikstad.

Nå reiser han landet rundt og møter gründere, investorer og andre i startup-miljøet. I bagasjen har han med kapitalen til Plataa, som i stor grad kommer fra en svært lukrativ investering i video-selskapet Pexips tidlige dager.

Gjorde en kule på Pexip

Plataa Venture ble startet av Pål Gausdal i 2014. Han har siden 90-tallet jobbet i finansbransjen, primært som selger av aksjefond.

Etter hvert så han et behov og ønske i markedet for å investere i annet enn bare fond. Da var de en gruppe som sammen begynte å investere i tidligfase-selskaper, primært innen teknologi.

De var 13 personer som sammen startet Plataa Venture. En investering i Videxio og senere Pexip på til sammen rundt 10 millioner kroner, skulle vise seg å bli svært lukrativ.

Som 8. største aksjonær måtte Plataa selges seg ned ved Pexip-noteringen i mai 2020. De satt igjen med 70 millioner kroner.

Fortsatt satt Plataa igjen med 1,8 millioner aksjer i Pexip, men aksjene er nå er fordelt mellom de 13 personene som var med på å starte Plataa.

70 millioner i kapital

Gausdal kjøpte ut de andre aksjonærene i Plataa og sitter i dag med full kontroll over investeringsselskapet.

– Vi har korte beslutningsprosser. Ingen komiteer eller styrer som skal ha siste ord. Av våre eksterne investorer har jeg fullt mandat til å ta investeringsbeslutnigner. Det mener vi er bra for både oss og gründere, sier han.

Nå sitter Plataa med en investeringskapital på rundt 70 millioner kroner, forteller Gausdal. De har et ganske bredt mandat på hvilke type selskap de investerer i.

– Du må ha en god idé og en plan på hvordan du skal selge denne ideene og få den kommersialisert. Men det er opp til hva slags type team som står bak. Temet er superviktig. Er ikke teamet i orden, kan du ha en så god idé du bare vil.

– Det er avgjørende for oss at selskapet og produktet er skalerbart, og at gründerene tenker stort fra første dag. Vi er en langsiktig investor som har tålmodighet til å bli med på en lengre reise, sier han.

Plataa investerer mellom én og fem millioner kroner i første runde. De følger opp investeringene ved behov. Det er primært tidligfase innen teknologi de ser etter.

Påll Gusdal og Henrik Medhus i Plataa Venture
Påll Gusdal og Henrik Medhus i Plataa Venture

Trenger pågangsmot og stayerevne over snittet

Å investere i tidligfase-selskaper er ikke for hvem som helst. Man trenger pågangsmot, tålmodighet og en evne til å kjøre på uansett motbakkene man møter, forteller Gausdal.

Medhus sin bakgrunn fra ishockey, mener han dermed er svært aktuell i den nye jobben i Plataa.

– Om man er toppidrettsutøver, om det er ishockey eller hvilken som helst annen idrett, har man en stayerevne og et pågangsmot over gjennomsnittet. Man kan ikke gi opp så lett. Den mener jeg er en ganske god erfaring å ta med inn i dette spillet, sier han.

Medhus debuterer derimot ikke som investor i den nye jobben. Han har lenge vært i dialog med Plataa, og fikk også muligheten til å være med å investere i blant annet Pexip for noen år siden.

– Det var selvsagt bare småpenger, men det var veldig nyttig læring. Da jeg valgte å legge skøytene på hylla, var det naturlig å prøve å få begge føttene innenfor Plataa, sier han.

Han er nå tilbake i oljehovedstaden etter en uke i hovedstaden for Oslo Innovation Week. Der har Medhus møtt det meste som rører seg av norske startups.

– Jeg slutter aldri å bli overrasket over hvor mange flinke folk, både investorer og gründere, som klarer å skape nye ting basert på både nye og eldre løsninger og forretningsmodeller.

Powered by Labrador CMS