Suzann Pettersen er en aktivt startup-investor. Her fra LPGA Volvik Championship på Travis Pointe Country Club i 2017.

Dette er oppstartsbedriftene Suzann Pettersen sikter på

Etter at Suzann Pettersen la opp en lukrativ golfkarriere, har hun investert og involvert seg i spesielt én type startups.

Publisert

– Når jeg vurderer ulike case, ser jeg først og fremst på menneskene. Du kan ha verdens beste produkt, men hvis det er ubrukelig mennesker som skal styre og utvikle videre, kommer det ingen vei, sier Pettersen.

Hun forteller at hun oppgjennom årene har vurdert utallige case, men er svært selektiv i gründerne hun investerer i.

– Jeg synes det er kult med folk som tør å satse og har bein i nese. At man går motstrøms og ikke er redde for å feile, er noe jeg verdsetter. Det er viktig å ha sterke individualister, men alle må være med på å dra skuta i samme retning.

Golfstjernen forteller at hun har investert i et bredt spekter av selskaper. Hun går stort sett inn i tidlig fase. De siste årene har hun derimot rettet seg mot et spesifikt segment.

– Jeg er veldig for det grønne skiftet og innovasjoner som er bra for miljøet. Stort sett alle selskapene jeg har går inn i nå, har noe med bærekraft å gjøre, i en eller annen form eller farge, sier Pettersen.

Hun sitter blant annet i styre til batteriprodusenten Hagal og er ansiktet utad for Cool Water, som selger vann i miljøvennlige kartongemballasje.

Nå har hun for første gang gått inn i et oppstartselskap i bransjen hun kjenner aller best: golf.

Heldigitale golfbiler

Det nyeste selskapet Pettersen har gått inn i, er den norske golfbil-startupen Eagl Technologies. Hun vil ikke si hvor mye hun har investert, men opplyser at hun har en eierandel på fem prosent.

Eagl Technologies satser internasjonalt og har som mål ta selskapet ut på alle golfbaner i verden ved å gjøre golfbiler nøkkelløse, med app og IoT-teknologi.

– Etter undersøkelser, samarbeid og dialog med flere nordiske golfklubber, er tilbakemeldingene at klubbene ikke har noen gode systemer eller kontroll på hvor mange turer som blir kjørt, hvem som har kjørt eller hvor lenge bilene er utleid, sier daglig leder Kai Stiberg.

Fra venstre: Kai Stiberg (CEO), Suzann Pettersen (Partner), Andres S. Bøe (CTO), Oliver Bugten (Head of content), Marius Teveldal (CCO)

– Resultatet av dette er tapte inntektsmuligheter, høyere administrasjonskostnad for golfklubbene, og en dårlig løsning for sluttbrukeren. Vi har løst dette problemet for golfklubbene ved at vår teknologi enkelt installeres i nye og eksisterende golfbiler og gjør de nøkkelløse. Samtidig kan golfspillere nå både kan booke, kjøre og betale via vår app, sier han.

Selskapet har også fått støtte fra Innovasjon Norge og er et av få utvalgte selskaper til Telia Startup sitt tolvmånedersprogram. Som pilotkunde av Telia vil de også ta i bruk det nye 5G-nettverket.

Vil bruke nettverket sitt til å åpne dører

Golfmarkedet anses å være i vekst og markedet for golfbiler i USA ble alene verdsatt til 1,19 milliarder dollar i 2018, og forventes å vokse til 1,62 milliarder dollar innen 2026, ifølge businesswire.

– Golf er en veldig tradisjonell «old school business» på mange arenaer. Men teknologi blir stadig viktigere. Både spillere, arenaer og klubber er opptatt av å modernisere seg. Her føler jeg Eagl tilbyr et kjempebra produkt, sier Suzann Pettersen.

Med et stort nettverk i bransjen, forteller Pettersen at hun er i en unik posisjon til å åpne dører for selskapet.

– Jeg pleier å si at golf er en stor idrett i en liten verden. Jeg har et enormt nettverk i golfen globalt og vil bruke dette aktivt til å åpne dører og få produktet ut i markedet, sier hun.

Fra idrett til næringsliv

Suzann Pettersen er ikke den eneste toppidrettsutøvere som har satset på startups under og etter idrettskarrieren. Aksel Lund Svindal, Magnus Carlsen, Didrik Tønseth og Petter Northug er noen eksempler.

– Det er flere toppidrettsutøvere som går inn i oppstartsbedrifter under og etter idrettskarrieren. Hvorfor det?

– Det er mange likheter mellom toppidrett og næringsliv: Som idrettsutøver trenger man gjennomføringskraft, strategi og disiplin. Det gjør man også for å lykkes som investor og gründer.

– Det er kanskje også noe med at toppidrettsutøvere tør å satse og gå utenfor komfortsonen. Man er vant med å gjøre både gode og dårlige valg og lære av dem for å bli enda bedre neste gang, sier Pettersen.