mat
Leietagere raser mot eierne bak Oslo-mathaller
Flere tidligere leietagere ved Oslo Street Food og Barcode Street Food anklager eierne for å kaste ut suksessfulle matboder for så å lansere egne lignende konsepter.
Illustrasjonsbilde. Utenfor Oslo Street Food.
Foto: Vidar Ruud / NTB
– Suksessfulle konsepter blir kastet ut for så å bli kopiert av Food Court Holding, uttaler Maria Liamaki til Finansavisen.
Hun står bak matbodene Crepes & More og Meraki, og er blant tidligere leietagere ved Barcode Street Food (BSF) og Oslo Street Food (OSF) som hevder å ha blitt erstattet av en nær identiske boder av eierne, etter å ha blitt kastet ut.
Liamaki peker på Meraki som et av de mest lønnsomme konseptene ved OSF, med et resultat før skatt på 4,9 millioner og en omsetning på 11,5 millioner.
Likevel måtte matboden stenge tidligere i år. En uke senere åpnet en ny gresk bod, Zorba, på Merakis gamle plasseringer.
Tidligere leietagere hevder også mathall-eierne bevisst presser ut bodeiere med økte depositumkrav og uklare leieavtaler.
Zorba eies av Wilhelm Larsen, administrerende direktør og 50 prosent eier av Food Court Holding, som står bak mathallene. Han avviser anklagene og hevder at matbodene ikke ble kastet ut, men at de ikke ønsket å fornye kontraktene da disse løp ut.
– Årsakene er mange, men fellesnevneren er holdninger og oppførsel. Vi ønsker ikke å inngå kontrakter med aktører som tar i bruk advokater, medier og andre trusler for å få gjennomslag for egne, egoistiske interesser, sier han.
Larsen mener de står fritt til å velge leietagere og at konseptene er generiske, ikke kopier.
Liamakis advokat Brede A. Haglund påpeker at mens dårlige leiekontrakter ikke er ulovlige, kan systematisk overtakelse av konsepter bryte markedsføringslovens § 25 om god forretningsskikk og lojalitetsplikt i kontrakt.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.