Batteriteknologi
Li-tech gründerne sikter mot sitt travleste år når teknologien skal testes for første gang i felt
Etter å ha deltatt i flere internasjonale akseleratorprogrammer er Li-tech klar for testing og kommersialisering av sin batterisensor.
– I fjor var uten tvil det viktigste året for oss så langt. Vi gjorde flere gjennombrudd når det kommer til det kommersielle og hanket inn interessenter fra noen av de største avfallsselskapene i verden. Det viser at det bør være mulig å få skalert dette, sier Li-tech-gründer Synne Sauar.
Siden oppstart i 2021 har hun og gründerkollega Ida Marie Pedersen rukket å delta i tre akseleratorprogram, hvorav to er internasjonale, og de har hentet tilsammen 18 millioner kroner til utviklingen av deres batterisensor ved navn «Liv».
Sauar spår at 2024 kommer til å bli mer hektisk enn noen gang:
– Det går unna og er utrolig gøy, og det er nok et godt tegn at man har det travelt, sier hun.
Overraskelse
– Det var en fin overraskelse og en veldig hyggelig oppmerksomhet for Litech. Også er det helt overveldende med den etter-effekten det også har hatt, sier Sauar.
I ettertid har det nemlig stadig plinget fra innboksen hennes når alt fra potensielle kunder, partnere og investorer til venner har tatt kontakt.
– Hvorfor tenker du Li-tech fortjener å være på en slik liste?
– Jeg tror det var fordi de ser at vi adresserer et omfattende problem som andre etablerte bedrifter har slitt med å løse. Vi løser jo et konkret problem og leverer en løsning som mange forstår, sier hun.
Pedersen og Sauar, som tidligere også har blitt kåret til lederstjerner av Dagens Næringsliv, møttes gjennom masterstudiet i innovasjon ved NMBU på Ås.
Sammen har de altså utviklet en sensor som oppdager feilsorterte lithium-batterier i avfallsanlegg for å forhindre branner.
– 50 prosent av alle søppelanlegg vil oppleve branner ukentlig og noen ganger på daglig basis – 80 prosent av disse brannene er forårsaket av uriktig sorterte lithium-batterier, påpekte Sauar under arrangementet Oslo Tech Excursion for litt siden.
Travelt år
Gründerduoen har altså siden oppstart blitt vant til å være på farta.
Etter å ha deltatt i Startuplabs akseleratorprogram høsten 2022, sparket de like gjerne i gang starten av 2023 med å delta i Innovasjon Norges tech-akselerator i Silicon Valley, Tinc.
– Vi fikk med oss noen visdomsord fra folk som virkelig har klart å bygge store selskaper og fikk blant annet høre litt historier fra innsiden, forteller Sauar.
– Vi fikk også mer forståelse for hvorfor folk snakker om at det er så kult i Silicon Valley. Det er virkelig en enorm kompetanse der.
Kort tid etter pakket de igjen koffertene med Indianapolis som destinasjon for å delta i hardware-akseleratoren til venture-selskapet Heritage Group – eieren av flere av de største avfallsselskapene i USA.
– Der fikk vi bygd nettverk med avfallsbransjen i USA og fikk møte noen av de største aktørene i industrien som Waste Management og Republic, og andre veldig interessante samarbeidspartnere for videre kommersialisering.
Deltakelsen innebar også en investering på 150.000 dollar (tilsvarende 1,6 millioner kroner).
Om et par uker skal de igjen pakke baggen når de skal delta i pitchekonkurransen EU-Statups Summit på Malta der de er en av 15 utvalgte blant 1500 søkere som skal delta.
Der vil de få muligheten til å stikke av med en pengesum på opptil 390.000 euro (tilsvarende 4,5 millioner norske kroner).
Ut i felt
Til sammen har de altså hentet 1,7 millioner dollar i investorkapital siden oppstart (tilsvarende millioner norske kroner) – hvorav 3,9 millioner kommer fra Innovasjon Norges miljøteknologiordning.
Startuplab, renovasjonsselskapet Renas AS og Nordavind Invest har også bidratt med kapital på fire millioner – en investering som verdsatte selskapet til 24 millioner kroner.
Neste punkt på agendaen er teste ut sensoren hos en stor avfalls-aktør i Norge, som Sauar foreløpig ikke kan avsløre:
– Det blir uten tvil veldig spennende for vår del. Det handler om å validere teknologien i virkelige omgivelser for å få mer statistikk og datagrunnlag om hvor stor prosentandel vi klarer å fange opp.
Håpet er at testingen vil føre til et pilotprosjekt. De venter samtidig på å få godkjent patentsøknaden på sensoren.
– Målet er å få et sertifisert produkt i løpet av 2024 så planlegger vi å søke på flere EU-midler. Nå har vi pengene til å drifte så det viktigste for oss er å få produktet sertifisert og verifisert ut i virkeligheten. Vi har veldig mange som ønsker å teste produktet.
Planen etter det er en seed-runde i starten av 2025.