nedbemanning

Massiv nedbemanning i Otovo

Otovo lanserer program for å redusere kostnader med 200-225 millioner kroner årlig. – Trist dag, sier gründer Andreas Thorsheim.

Andreas Thorsheim er gründer i Otobo
Publisert Sist oppdatert

Styret i Otovo ASA har godkjent et nytt kostnadsreduksjonsprogram som forventes å redusere selskapets kostnader med mellom 200 og 225 millioner kroner per år. 

Som en del av programmet vil antall ansatte reduseres til rundt 200, ned fra 366 ved starten av kvartalet, en nedgang på rundt 46 prosent.

Kostnadskuttene vil omfatte alle land og funksjoner, og er ment å bringe kostnadene i samsvar med dagens installasjonsvolumer, som rapportert i Otovos Q2-resultater 20. august. 

Gründer Andreas Thorsheim skriver i sosiale medier: 

– Dette er en trist dag for meg som grunnlegger som har vært personlig involvert i mange av disse rekrutteringene. Det er en trist dag for selskapet. Og det er en trist dag for våre kolleger som mister jobben.

Gir sluttpakker

Utvelgelsen av ansatte som blir berørt vil skje i september, med de fleste oppsigelsene forventet i løpet av de kommende ukene. Sluttpakker vil bli utbetalt i tredje kvartal, og de fleste besparelsene fra programmet ventes å være oppnådd innen utgangen av 2024.

Rundt 150 millioner kroner av de årlige besparelsene kommer fra reduksjon i antall ansatte, noe som vil påvirke lønnskostnader og kapitalisert FoU. I tillegg vil 50-75 millioner kroner spares inn gjennom kutt i generelle og administrative kostnader samt markedsføring.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Otovos prosjekter i Europa blir i økende grad administrert fra selskapets Shared Service Center i Madrid. Ved å samle teamene vil Otovo allokere ressurser mer effektivt til markedene der kapasitet er nødvendig, samtidig som de bevarer lokal innsikt. 

Disse reduksjonene vil påvirke mer enn halvparten av dagens ansatte gjennom nedbemanning og endringer i arbeidssted. Det er ikke usannsynlig at dette vil påvirke salg og installasjonstider i en overgangsperiode, heter det i en melding fra selskapet.

Thorsheim understreker at dette er nødvendige reduksjoner i kostnadsnivået for å bringe selskapet til lønnsomhet i det nåværende markedet.

– Kombinasjonen av det pågående porteføljesalget og forbedringene vi har gjort i partnerskap, maskinvaretilbud og salgsmetoder det siste året styrker vår robusthet for 2025, legger han til.

Flere europeiske solenergimarkeder har sett en nedgang i 2023-24 etter den kraftige økningen i etterspørsel i kjølvannet av energikrisen i 2021-22. Samtidig har installasjonskostnadene for solenergi blitt betydelig redusert, noe som har forbedret lønnsomheten til tross for tøffere økonomiske forhold for huseiere og lavere strømpriser i enkelte markeder.

– Viktigheten av solenergi for boliger i Europas energiovergang er udiskutabel. Otovos unike plattform har vist seg å være den mest effektive måten å kjøpe og installere solceller, batterier, energistyringssystemer og ladere for elbiler på, avslutter Thorsheim.