Rune Holen, partner i Idekapital har stor tro på investeringen

MeaWallet prises til 150 millioner kroner i ny emisjon: «Det er nå det begynner»

Betalingsselskapet MeaWallet henter 26 millioner kroner i en ny runde, ledet av hovedeier Idekapital.

Publisert

De friske pengene skal i hovedsak brukes til å utvikle det nye produktet MeaPay, et softwarebasert salgssystem som kan brukes på hvilken som helst NFC-utstyrt enhet.

Løsningen har potensial til å revolusjonere betalingssituasjonen i fysiske butikker, ifølge MeaWallet, og gjøre butikkene uavhengige av dagens kortterminaler.

– Med den forventede kommersialiseringen av MeaPay, vil selskapet få en enda viktigere plass i betalingsverdikjeden enn hva vi har i dag, sier Rune Holen, partner i hovedeieren Idekapital og styremedlem i MeaWallet.

En teknologi til å tro på

MeaWallet

Grunnlagt: 2013

Gründere: Lars Sandtorv, Geir Norlund

Daglig leder: Nuno Sitima

Antall ansatte: 45, skal være 60 til sommeren

Omsetning: Cirka 20 millioner i 2020. Målet er 30 millioner i 2021

Verdi: Drøyt 150 millioner kroner

Viktige hendelser:

Juli 2016 - MeaWallet blir solgt for 42 millioner kroner med oppgjør i aksjer til det svenske selskapet Seamless, som senere bytter navn til Invuo Technologies.

Januar 2018 – Da værende sjef Lars Sandtorv forteller Shifter: «Vi er best i verden på dette». I samme artikkelen kommer det frem at selskapet har brukt 60-70 millioner kroner på utvikling.

Oktober 2018 – Invuo Technologies går konkurs. Ifølge konkursforvalteren var en faktor MeaWallets «betydende burn rate»

Oktober 2018 – Idekapital Fund 1 gjennomfører overtakelsen av MeaWallet. Fondet og ansatte i selskapet betaler cirka 15 millioner kroner for teknologi, kunder og know-how.

Juni 2019 – Jan Haudemann Andersens Datum Invest går inn som minoritetsaksjonær.

April 2020 – Nuno Sitima tar over som daglig leder i selskapet. Idekapital skyter inn ti nye millioner kroner.

Mars 2021 – MeaWallet sikrer seg 26 millioner kroner i ny kapitalinnhenting. Idekapital står for ti av dem.

Han og resten av Idekapital har all grunn til å være fornøyde med satsingen på MeaWallet så langt.

På slutten av 2018 kjøpte de ut MeaWallet fra konkursboet til det svenske selskapet Invuo Technologies. Idekapital gikk inn med 10 millioner kroner, mens gründere og ansatte satset fem millioner kroner.

– Vi så en teknologi vi hadde tro på, og at det fantes kunder som ønsket at MeaWallet skulle overleve. Det var en veldig interessant kjerne til en veldig interessant pris, forteller Holen.

Samtidig var Idekapital fullt klar over at det var mye å ta tak i, og at MeaWallet var et selskap som måtte finansieres i en lengre periode.

– Vi har fulgt opp med penger i flere runder. Med den siste runden har vi investert cirka 45 millioner kroner, sier Holen.

Har doblet verdien på innsatsen

Med prisingen på drøyt 150 millioner kroner, er Idekapitals eierandel på litt over 60 prosent verdt omtrent 90 millioner kroner – eller omtrent en dobling av «innskuddet».

– Så langt er vi fornøyd, men potensialet er mye større. Det er nå det begynner, sier Holen.

I den nylig avsluttede runden på 26 millioner kroner, investerte Idekapital 10 millioner kroner.

I tillegg kom Pensjonskassen for helseforetakene i hovedstadsområdet (PKH) inn på eiersiden, med en investering på 10 millioner kroner. Resten ble fordelt på flere eksisterende og nye aksjonærer.

Jan Haudemann Andersens Datum Invest, som før kapitalutvidelsen hadde en eierandel på 9,1 prosent, valgte å stå over denne runden. Ifølge Holen var emisjonen i minste laget for Datum.

Tre investeringskriterier

Idekapital har tre kriterier for at de skal investere: det skal være software-basert, handle om B2B, og ha inntekter basert på en software-as-a-service-modell (Saas).

Sistnevnte var i liten grad på plass ved overtakelsen, så det første året gikk med til å forandre både salgs- og forretningsmodell.

En del av æren for den innledende snuoperasjonen, tilskriver Holen MeaWallets aktive styreleder Jan Ivar Ljosland, som sammen med resten av styret gjennomførte kostnadskutt, strategiendringer og ikke minst rekruttering av den nye sjefen, portugiseren Nuno Sitima.

Avgjørende portugiser

Sitima kom til Norge i 2001 og har brukt mesteparten av tiden på å ta nettleseren Opera ut i verden. Han har jobbet i USA, Russland, Thailand, Indonesia og Brasil, for å nevne noen land. Etter at kinesiske Kunlun Tech kjøpte Opera i 2016, har Sitima blant annet jobbet med å bygge opp Afrika-satsingen Opay.

Idekapital er svært fornøyde med ansettelsen av Nuno Sitima som daglig leder i MeaWallet

På tampen av 2019 ble Sitima ble hentet til toppjobben i MeaWallet, men tok ikke plass i sjefsstolen etter gründer Lars Sandtorv før et par uker ut i koronakrisen i fjor.

– Det Nuno har fått til det ene året han har vært der, har ført til en formidabel positiv utvikling, sier Holen.

Omsetningen i 2019 var på 11 millioner kroner og resultat før skatt på minus 26 millioner kroner. Med Sitima ved roret økte omsetningen til cirka 20 millioner kroner i 2020 og i år regner selskapet med å passere 30 millioner kroner.

– Den eksisterende businessen er i seg selv profitabel nå, og rettferdiggjør prisingen slik den er i dag, men utvikler MeaPay seg som vi håper, kan det bli veldig mange ganger bedre, ifølge investoren.