Med Stargate på laget, satser disse gründerne millioner på å spleise musikere
Har reddet over en halv million låter fra «kirkegården»
Gründerne Pål Wagtskjold-Myran og Erlend Hausken mener de har funnet sitt spor i musikkteknologi-verden. Sammen med Even Brenna, Olly Barnes og Dag Langfoss-Håland har de laget musikk-appen Voisey, som nylig ble kåret til Norges mest lovende Creative Tech-selskap.
Musikk-kirkegård
Med Voisey ønsker gründerne å koble musikktalenter sammen.
– Før i tiden hadde unge musikere gjerne en gitar de klimpret på hjemme. I dag har alle en laptop med programvare de lager musikken på. Det positive er at det låter like fett som alt annet som finnes der ute, og det går raskt å komme til et godt resultat, sier Pål Wagtskjold-Myran og legger til:
– Men det som ofte mangler hos de som sitter og produserer denne musikken, er at de ikke har et vokaltalent, og kanskje heller ikke kjenner noen som har det. Da blir det som regel uferdig instrumentalmusikk som lastes opp på Soundcloud, og strander der. Det blir en kirkegård.
Gründeren forteller at de også så et behov også på den andre siden.
– Samtidig er det veldig mange vokaltalenter på Instagram og Youtube som sitter med gitaren sin, synger coverlåter eller synger over musikk som spilles i bakgrunnen. Vi ville lage en plattform hvor disse to kan møtes.
På appen kan brukere legge ut korte partier av musikken sin, og så kan vokale talenter eller andre musikere legge sitt bidrag oppå.
– Du får lyd som i en profesjonell studioproduksjon, som at man blant annet kan legge til klang, autotune og/eller kor om det ønskes, forklarer de.
Tok ballen og løp
Bergenserne har tidligere etablert den prisvinnende «DJ»-appen Vibble, i tillegg til Alight, en digital plattform for musikkterapi utviklet i samarbeid med Olaviken alderspsykiatriske sykehus, som drives av Norske kvinners Sanitetsforening i Bergen, til behandling av demens.
Den rulles i disse dager ut i norske kommuner.
– Vi brenner for musikk og teknologi, og utforsker hvordan vi kan kombinere disse for å skape større verdi og bedre opplevelser hos mennesker og i relasjonen mellom dem, enten du er "up and coming"-artist eller et eldre menneske med tiltagende demens. Her har vi bevist at vi har mye å tilføre, forklarer Hausken.
Gründerne kom til et punkt der de hadde tre prosjekter løpende parallelt og bestemte seg for å sette på egne team og dele prosjektene seg imellom.
– Pål og jeg har tatt tak i Voisey, mens Dag (Langfoss-Håland red.anm) har ansvar for plattformen for musikk, teknologi og helse, sier Hausken.
Musikk i legoklosser
Gründerne lanserte en testversjon av appen i Norge for et år siden, og like før nyttår åpnet de opp for USA, Europa og Norden. Siden den gang har det blitt laget nærmere en halv million låter på plattformen.
Gründerne mener appen møter et behov i musikkbransjen.
– Den sosiale crowdsourcingen av musikk fungerer veldig bra. Vi så at mange hoppet på med en gang, forteller Watgskold-Myran og legger til at det er slik musikk lages i dag.
– Når popartister i dag vinner priser for en låt, kan det være 17 bidragsytere kreditert på låten. Mens da Halvdan Sivertsen ga ut musikk, var det gjerne bare en låtskriver. Nå kan noen bidra med bare noen sekunder, og så bygges låten sammen som legoklosser, forklarer Wagtskjold-Myran.
I februar gikk også gründerne til topps i konkurransen Creative Tech Hunt, og ble kåret til «The most promising CreativeTech Startup» av i alt 50 selskaper.
– Det var et veldig bra program som utløste konkrete investeringer, forteller Hausken.
Creative Tech Hunt er initiert av 657 Oslo. Målet med turneen er å skape verdi for CreativeTech-gründere ved å koble dem til investorer og etablert næringsliv, og samtidig arbeide for å etablere et økosystem for CreativeTech.
Stargate på investorsiden
Selskapet har hentet i underkant av 10 millioner kroner, og fått med seg flere store musikkprodusenter som investorer, blant annet norske Stargate. De to stjerneprodusentene har laget låter for store navn som Rihanna, Beyoncé, Coldplay, Katy Perry og Selena Gomez. Nå har Voisey akkurat gjennomført en kampanje med den kjente duoen.
– Stargate la ut en kort sample, og så kunne hvem som helst legge på det de ønsket. Det ble skapt mye bra musikk under den kampanjen, forteller Wagtskjold-Myran.
I tillegg er Tim Clark, Denzyl Feigelson og Rak Sanghvi blant navnene som har kjøpt seg inn i musikkappen. Denzyl Feigelson er en av grunnleggerne og administrerende direktør i Platoon, en plattform for uavhengige artister, og har lang fartstid som en av Steve Jobs betrodde medarbeidere i Apple.
Wagtskjold-Myran legger de at hoveddelen av brukerne sitter i USA, med Storbritannia på andre plass.
– Musikk er så universelt at med en slik plattform åpnes det for ting som kanskje aldri ellers ville skjedd. Det at en jente fra en øy utenfor Harstad plutselig sitter og samarbeider med en «grime»-artist fra London, er et møte som aldri ville oppstått, fordi det er to helt forskjellige verdener.
– Og kanskje sitter det noen i en kjeller som har en idé på åtte sekunder som er akkurat det en produsent i LA trenger for å få ferdig en låt.