Gründerskap
– Mer gründerbløff enn gründerboom
Hvis Innovasjon Norge bløffer om en gründerboom, vil man ifølge NHH-professor Bram Timmermans ikke klare å lage den politikken som kreves for faktisk å dra det i riktig retning.

«Gode gründertall», rapporterte Innovasjon Norge i forrige uke, og videre: Én av ti nordmenn er nå involvert i en oppstartsbedrift, ifølge den internasjonale undersøkelsen Global Entrepreneurship Monitor (GEM).
Før pandemien lå tallet på rundt syv prosent. Håkon Haugli omtalte i sosiale nyheter og på TV 2 tallene som en «gründerboom».
– Aldri før har en så stor del av befolkningen vært involvert i en oppstartsbedrift!
Rapportens definisjon på en oppstartsbedrift favner imidlertid betydelig bredere enn hvilke selskaper Innovasjon Norge selv prioriterer støtte til.
GEM inkluderer i sin definisjon av en oppstartsbedrift alle typer virksomheter, så lenge 1) personen er i ferd med å starte en bedrift, uansett bransje eller type, 2) har startet en bedrift som er mindre enn 3,5 år gammel - eller 3) virksomheten skal skape profitt eller selvstendig inntekt.
På Innovasjon Norges egne nettsider heter det at de «prioriterer gründere med innovative ideer som representerer noe vesentlig nytt i markedet, der bedriftens løsninger kan hevde seg i internasjonal konkurranse».
Videre lister de opp konkrete områder de ikke prioriterer finansiering til, som for eksempel tradisjonell handel, frie yrker og personlig tjenesteyting, herunder alternativ behandling, frisør og hudpleie.
På spørsmål om ikke Innovasjon Norge på den måten tegner et noe misvisende bilde av den faktiske situasjonen hva gjelder deres mandat ved å fronte GEM-tallene, svarer avdelingsleder ved strategi- og innovasjonspolitikk Marte Tobro:
– Vi er opptatt av at alle som er involvert i entreprenørskap skal ha kjennskap til resultatene i rapporten.
Videre ønsker hun å presisere at Innovasjon Norge støtter utvikling, men ikke drift i de ovennevnte sektorene.
I samme oversikt går det likevel frem at Innovasjon Norge prioriterer gründere og bedrifter som har forutsetninger for og ambisjoner om å bli en vekstbedrift med internasjonalt potensial - noe Tobo bekrefter.
– Å ligge midt på treet, synes jeg ikke er noe å skryte av
Innovasjonsprofessor Bram Timmermans ved Norges Handelshøyskole mener tallene viser en gründerbløff heller enn en «boom».
– Hvis man ser bak tallene, viser ikke dette en gründerboom, sier han og peker på at Norge ligger på 29. plass i rankingen, som består av 51 land.
– Å ligge midt på treet, synes jeg ikke er noe å skryte av. Det er også en rekke land vi bruker å sammenligne oss med, som Danmark, Finland og Nederland, som ikke er med i oversikten, sier Timmermans.
Blant de ti prosentene av nordmenn som er engasjert i oppstartsselskaper, er det også bare 12 prosent av de 2000 spurte i Norge som oppgir at deres produkt eller tjeneste bringer «noe nytt til verden».
Timmermans trekker også frem at Norge havner på en 45. plass når det gjelder kategorien «entrepreneurial intentions», altså de som kun planlegger å starte en virksomhet innen de neste tre årene - og 38. plass når det handler om kompetanse.
– Det vil altså si at det er mange som ikke vil eller mener de ikke kan, sier Timmermans.
– Vil ikke klare å hjelpe
Norge skårer også «utilstrekkelig» på flere av rammebetingelsene, som adgang til finansiering og politiske føringer.
I rapporten kommer det frem at norske gründere har manglende finansiering og støtte. Gründere sliter med å få kapital og politisk støtte, noe som hemmer vekst.
Gründere opplever også høye kostnader og stramt arbeidsmarked, noe som gir økte lønninger og driftskostnader, og dermed svekker konkurranseevnen. I tillegg er det kjønnsforskjeller i entreprenørskap i Norge. Kvinner har dårligere tilgang til ressurser og starter færre bedrifter enn menn.
– Hvis man bløffer til politikerne på Stortinget om at det er en gründerboom, så vil man ikke kunne klare å lage den politikken som kreves for å hjelpe de innovative gründerne, sier Timmermans.
Han mener det er veldig viktig at myndighetene bruker gode og korrekte tall når ny politikk skal utformes. GEM-tallene er ikke feil, understreker han, men ikke så positive som Innovasjon Norge gir inntrykk av.
Andre tall er imidlertid direkte misvisende, mener han, som at det opprettes 60.000 selskaper årlig i Norge.
– At Jonas Gahr Støre viser til dette som et tegn på innovasjon og at det startes mange oppstartsselskaper, blir helt feil, sier Timmermans.
Han mener tallet er nærmere et par tusen enn 60.000, fordi tallet favner om alt fra opprettelser av enkeltpersonsforetak og holdingselskaper til eierskifter.
– Her bør myndighetene hatt en bedre oversikt over hvor mange innovative oppstartsselskaper som faktisk opprettes. Det riktige tallet ligger nok mye nærmere tallet på antall selskaper som får støtte fra Innovasjon Norge enn opprettelsestallene fra Brønnøysundregisteret, sier Timmermans.