OPPKJØP

Mesh tar over startupen til utvist gründer - nå får han bli i Norge

Kyle Havlicek-McClenahan blir nettverkssjef i gründerhuben. Dermed får han bli i landet.

Scales-gründerne Kristian Elset Bø og Kyle Havlicek-McClenahan er enige om å la Anders Mjåset og Mesh ta over virksomheten.
Publisert

Dialogen om et samarbeid mellom oppstartsselskapet Scales og gründerhuben Mesh har ifølge partene pågått siden 2020, før myndighetene bestemte seg for å kaste den amerikanske molekylærbiologen Kyle Havlicek-McClenahan ut av landet fordi han tjente for lite det året han startet sitt eget gründerselskap (se faktaboks) - og pandemien brøt ut.

Scales har utviklet en programvare som ved hjelp av kunstig intelligens og automatisering skal sørge for å aktivisere og engasjere etablerte nettverk.

– Vi har 10 gode «use cases» for teknologien, men nå skal vi først finne ut hvordan den kan brukes best på kort og lang sikt, sier Anders Mjåset, gründer og daglig leder i Mesh.

Mesh er en del av The Creators Community, som står bak flere kontor-, innovasjons-, og minglesentraler for gründere i Norge og Danmark, deriblant Digs i Trondheim og Matrikel 1 i København.

Partene vil ikke ut med detaljene i transaksjonen, men det skal etter hva Shifter forstår ikke være snakk om et oppgjør i kroner og øre. Mesh tar over alle aksjene, også fra medgründer og teknologisjef i Scales, Kristian Elset Bø.

Nevnte Havlicek-McClenahan er i samme håndvending ansatt som «head of network», eller nettverkssjef, i Mesh. Avtalen sørger dermed for at gründeren får bli værende i Norge fordi han har fått fast ansettelse med tilhørende lønn. Dealen redder også Scales fra å bli lagt ned, noe gründerne lenge så på som eneste mulighet hvis Havlicek-McClenahan ble tvunget til å forlate landet.

Kyle Havlicek-McClenahan

Amerikaneren er utdannet ved NTNU og har i en årrekke bidratt i det norske oppstartsmiljøet, men ble kastet ut av landet da han satset som gründer selv - fordi inntekten i oppstartsåret var for lavt. Les mer om saken her:

  • Norske myndigheter vil ha ham ut: Den amerikanske gründeren tjente for lite da han startet selskap (LINK)
  • Norges julegave til teknologi-gründeren: Et brev fra politiet om at han kastes ut av landet (LINK)
  • Han ble kastet ut av landet, men nå krever Venstre at teknologi-gründeren får bli (LINK)
  • Justisministeren vil ikke blande seg inn i utkastelsen av gründer Kyle, men vurderer behovet for unntak (LINK)
  • «Historier som dette sprer seg raskt og gjør det vanskeligere å rekruttere helt nødvendig utenlandsk kompetanse til Norge» ( «Historier som dette sprer seg raskt og gjør det vanskeligere å rekruttere helt nødvendig utenlandsk kompetanse til Norge» )

Andre «oppkjøp»

Overtakelsen er den andre Mesh gjør. Selskapet har fire tydelige satsingsområder, hvor nettverk er et. I fjor kjøpte de Startupmatcher i et forsøk på å styrke seg innen talent. De øvrige satsingsområdene er «space», som i denne sammenheng oversettes til fysiske lokasjoner, samt finansiering.

– For oss var pandemien først en utfordring, og deretter en bra tid for å sette kursen videre, sier Mjåset.

Han har tidligere fortalt Shifter hvordan stresset da alt av fysiske møter måtte legges på is, gikk på helsa løs. Men i utfordringene lå det også muligheter, og en ny strategi ble lagt.

– Vi ble tydeligere på hva vi ikke skulle gjøre. Men nå er vi ferdige med pandemien. Det er masse muligheter, og det er nå man bør satse.

– Hvordan bidrar Scales i denne sammenhengen?

– Vi har allerede en del på nettverk, med programmer og arrangementer. Men alt er veldig manuelt. Hvis vi skal skalere og gjøre noe større ut av det, må vi få til mer digitaliserte programmer og koblinger.

Fra kunde til kjøper

I utgangspunktet var det snakk om et kundeforhold. Mjåset anslår at partene hadde 8-10 møter med dette i tankene i perioden mai-desember 2020.

– Men så, i det siste møtet, så var Kyle litt utenfor. Da visste vi ikke helt hva som ville skje, og hele samtalen skiftet karakter.

Etter noen runder frem og tilbake, la Havlicek-McClenahan frem forslaget om et oppkjøp. Ifølge Mjåset og Mesh-teamet så de straks verdien av det, ettersom selskapet for tiden jobber mot å lansere en ny versjon av sin digitale plattform.

– Det første målet er å bruke Scales som det er, på noen av programmene våre. Så skal vi se på hvordan vi kan bruke det dypere, for planene videre, sier Mjåset, uten å bli veldig konkret på hvordan det vil se ut.

– Mens vi vokser nå, så er det fare for at det blir for mange «klikker» i Mesh-miljøet; de som kjenner hverandre fra før; de som kom inn i starten; de som var med på det programmet. Så det er ganske mye rom for å digitalisere og røske opp i det, mener Mjåset.

– Ville oppkjøpet skjedd uten at Kyle havnet i den situasjonen han gjorde?

– Da hadde de nok drevet det videre, og vi hadde vært kunde, mener Mjåset.

Åpner teknologien for alle

Gründerduoen Havlicek-McClenahan og Elset Bø møttes i ulike gründerforum under studietiden, og tok senere konseptet Scales gjennom akseleratoren til Antler, hvor de også fikk med seg en tredje medgründer i Rasa Strumskyte. Trioen er fornøyd med løsningen de nå er kommet til.

Det er imidlertid kun amerikaneren som blir ansatt i Mesh. Elset Bø skal på sin side prøve seg som selvstendig konsulent for et amerikansk kryptoselskap, mens Strumskyte har gått tilbake til sin gamle arbeidsgiver Talent Garden - som er en konkurrent av Mesh.

Teknologen Elset Bø påpeker at han vil følge utviklingen til Scales tett, og kanskje bidra som konsulent. Partene er også enige om at koden bak Scales skal åpnes for alle, såkalt «open source».

– Det er min tekniske baby, så jeg vil gjøre alt jeg kan for å integrere den og få den til å lykkes der den trengs, sier Elset Bø.

Scales-gründerne Strumskyte, Havlicek-McClenahan og Elset Bø.

Inviterer til fest

På grunnlag av ansettelsen i Mesh, har Havlicek-McClenahan fått innvilget opphold i Norge.

– Nye problemer dukker opp, men de er forholdsvis små, sier han.

Nå sikter (den tidligere) gründeren på norsk statsborgerskap, for å feie all tvil til side. Selv om han var i Norge gjennom store deler av fjoråret under diverse klageprosesser, teller ikke det som opphold.

– Så jeg må bruke ett år til, og så skal jeg søke igjen.

– Jeg kommer til å holde den største festen noensinne når jeg får opphold, sier han.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*