Miljøgründere henter 40 millioner kroner: Saga vil hjelpe dem å skape et industrieventyr av klimagass
Gründer Jan Børge Sagmo mener børsnoterte Saga Pure har det Bergen Carbon Solutions trenger for å lykkes med de store planene.
Etter investeringen på 30 millioner kroner vil Saga ha en 21,4 prosents eierandel i gründerselskapet som lager karbonnanofiber fra klimagassen CO2. Avtalen innebærer også at selskapet har opsjon på å investere ytterligere 30 millioner kroner i Bergen Carbon Solutions. I tillegg henter gründerne 10 millioner fra eksisterende og nye andre investorer.
- Verden trenger innovative løsninger, både for å fange og helst utnytte CO2 som en ressurs, sier Saga-sjef Bjørn Simonsen i en børsmelding, og roser teknologien som Bergen Carbon Solutions har utviklet til å gjøre klimagass til supermaterialet karbonnanofiber.
Han sier også at de sikter seg inn mot å ha et aktivt eierskap i selskapet, nå når produksjonen etter hvert skal skaleres opp.
Gleder seg
Tidligere i høst skrev Shifter om investorjakten til klimastartupen fra Bergen. Den gang beskrev gründer og daglig leder Jan Børge Sagmo sin drømmeinvestor, som Bergen Carbon Solutions nå virker til å ha funnet:
- De må ha løfteevne, og gjerne en grønn profil. Det må være kompetent kapital som kan bidra med strategiutvikling og selskapsstruktur. Det er jo selvfølgelig kjempespennende om det også er stor industriell aktør.
Sagmo er storfornøyd.
- Dette er kompetent kapital, med ressurssterke mennesker som vet hvordan de skal bygge selskap og produksjon. Vi tror at Saga Pure kan bidra til at vi lykkes enda bedre, sier Sagmo.
Ikke redd for å miste kontroll
Øystein Spetalen er største eier i selskapet som nå går tungt inn i Bergen Carbon Solutions. Investeringen blir en av de første startup-investeringene til Saga Pure etter at de skiftet navn fra Saga Tankers og solgte de fleste av sine investeringer for å investere penger i miljøteknologi. Saga-sjef Bjørn Simonsen går også inn i styret.
- Er det ikke litt skummelt å gi fra seg så stor andel av selskapet deres til et børsnotert selskap som Saga?
- Det er helt greit, og hvem som kommer inn er det viktigste. Min filosofi er dessuten at det er bedre å eie noe lite av noe veldig stort enn mye av ingenting. I denne fasen er vi nødt til å ha denne typen investor for å kunne gjennomføre planen vi har lagt, sier Sagmo.
Skalerer opp
Karbonnanofiber som materiale har stor styrke og lav vekt, samtidig som det tåler både høy varme og leder elektrisitet. Materialet har et stort marked, både innen flyindustrien, bilindustrien, sportsartikler, elektronikk, bygg og anlegg, energi og andre områder.
I dag produserer Bergen Carbon Solutions rundt 1,5 kilo karbonnanofiber i uka i sitt testanlegg. Målet er å skalere dette kraftig opp. I inngangen til 2022 skal produksjonen ligge på 6 tonn. På sikt vil de skape et industri-eventyr.
– Vi skal skalere opp produksjonen og levere karbonnanofiber til det internasjonale markedet. Da trenger vi også flere ansatte og en større organisasjon enn vi har i dag, sier Sagmo.