cleantech
Mini-Slush returnerer til Mandal: Planlegger «summer edition»
Sørlands-byen forbereder seg på å bli Norges viktigste møteplass for clean-tech og deep-tech når miniutgaven av verdens største startup-konferanse vender tilbake i mars.
Etter debuten i fjor er det nå klart at Slush´D, en miniutgave av den verdenskjente startup-konferansen i Helsinki, vender tilbake til Mandal i mars.
Ole Henrik Golf, en av hovedpersonene bak, forteller at fjorårets Slush´D både har resultert i flere investeringer og nye samarbeid i etterkant.
Dette gjorde at de nå har fått grønt lys fra Slush-ledelsen for å holde arrangementet tre år frem i tid – uten å måtte gå gjennom en søknadsprosess som tidligere.
– Det er mange som har møtt nye folk. Det har skjedd investeringer i selskaper i etterkant, og nye samarbeid har oppstått. Så når det ble såpass bra første året, er vi selvfølgelig veldig glade for at vi får ny tillit fra folkene i Finland, sier Golf.
Slush «summer edition»
Med avtalen på plass planlegger arrangørene å bruke de neste årene på å gjøre Mandal til Norges viktigste møteplass for investorer, startups og ledere innen clean-tech, deep-tech, energi og AI.
Fra 2026 er planen å flytte hele arrangementet til første uken i juni.
– Når vi flytter til nærmere sommeren, kan vi «embrace» det vi kan tilby her – skjærgård og muligheten til å kombinere konferansen med sol, båtliv og andre aktiviteter.
– Det høres ut som en litt annen type atmosfære enn Slush i Finland?
– Ja, Slush i Finland i november er jo en helt annen greie. Så kall dette en slags «Slush Summer Edition», sier Golf med et smil.
– Jeg må likevel spørre om det blir sauna og karaoke i ekte Slush-stil?
– Det er mye spennende som skal skje, som ikke er helt avklart ennå, svarer Golf lurt.
Det han kan si er at programmet inneholder blant annet innlegg fra erfarne gründere som Edgeir Aksnes i Tibber og Jonas Helmikstøl i Starflow til dagsaktuelle Martin Bech Holte, forfatter av «Landet som ble for rikt».
Kvalitet foran kvantitet
Rundt 500 aktører, inkludert internasjonale investorer og relevante norske vekstselskaper, deltok i fjor.
– For vår egen del var det også stas at 1X valgte å prioritere å være på scenen hos oss. Det viser litt ambisjonsnivået og kvaliteten vi ønsker å ha, understreker Golf.
Han forteller at ambisjonen er å bygge videre på kvaliteten, og ikke nødvendigvis oppnå en veldig vekst i antall deltakere.
– Vi samarbeider tett med aktører som Startuplab og Oslo Innovation Week for å sikre at selskapene som deltar er av høy kvalitet, sier han.
– Startupsene som velger å ta turen til Slush'D er generelt ganske teknologitunge og har kommet ganske langt. Eksempler på dette er Litech, SurplusMap og Depo Solutions, legger han til og understreker at alle selvsagt er velkomne.
Blant høydepunktene fra i fjor trekker han frem hvor mange som forhåndsbooket møter-
– Vi designer hele arrangmenetet for at det skal være «time well spent».
Allerede nå ser de likevel at arrangementet vokser, og at billettene selger raskere. Målet på antall deltakere ligger rundt 700.
– Kvaliteten på deltakerne er enda høyere i år, og vi har fått med veldig viktige aktører. Vi er ganske ydmyke for at vi klarer å tiltrekke oss de største VC-miljøene i Norge, samt en god del spennende internasjonal kapital som NATO Innovation Fund og Scale Capital for å nevne noen.
«Impact»
– Hva har du sett av «impact» dette har hatt i regionen?
– Man har fått Sørlandet mer på kartet. Det har også betydning for startup-scenen i Sør-Norge.
– Vi vet det har skjedd transaksjoner i etterkant i form av investeringer. Det er jo veldig interessant at man plutselig ser startups på gatenivå i Mandal som henter en del penger. Så det skjer noe med hele «mindsetet» i regionen.
Et eksempel han trekker frem er Vimms.io som som henter penger akkurat nå. I tillegg har man sett økt samarbeid i økosystemet og mer samarbeid om å få kapital til regionen.
– Jeg vil spesielt peke på Skagerak Capital, Oxidane Ventures og Innoventus Sør. Så totalt gjør det at det er i hvert fall et oppsving av selskaper som klarer å hente betydelig med penger i regionen, sier Golf.
Han har tidligere snakket om potensialet han ser for regionen, men også Norge som viktig bidragsyter til innovasjon innenfor climate-tech.
– Når internasjonale investorer tenker på klimateknologi og tunge teknologiselskaper, har vi en historie og troverdighet i Norge som vi vil bygge videre på. Tilbakemeldingen fra internasjonale investorer er jo også at på grunn av svak krone og relativt lav prising av nordiske startups, er det attraktivt å investere i dette landet.