Mistet seg selv da han sluttet i egen startup – fant veien videre i klasserommet
Da Bess Olluri trakk seg ut av sitt eget selskap, følte han seg som en bedrager. Nå bruker han erfaringene fra gründerlivet til å inspirere nye generasjoner på Entreprenørskolen i Trondheim.
Bess Olluri har flere råd til gründerspirer om hvordan man skal komme seg gjennom opp- og nedturer – selv om det av og til kan være vanskelig å reise seg når man står i det selv.Storm Ravn
– Jeg hadde lenge identifisert meg som «gründer-Bess», personen som skulle løse problemet med grønnere batterier. Så da jeg trakk meg ut, følte jeg meg litt som en «fraud» – en som ikke var den jeg hadde utgitt meg for å være, forteller Bess Olluri.
Annonse
Som universitetslektor ved Entreprenørskolen på NTNU i Trondheim, bruker han nå sin egen erfaring som gründer til å lære studenter om de opp- og nedturene som ofte følger med på veien mot suksess.
Våren 2023 opplevde han selv en identitetskrise da han forlot selskapet han hadde vært med på å grunnlegge rett etter studiene ved den samme skolen.
Etter tre år i batteri-startupen Bryte, gikk han fra å være denne «gründer-Bess» til å være usikker på hvem han egentlig var. Han fryktet at andre ville se på ham som en bedrager, at han ikke skulle klare å få en ny jobb etter å ha «feilet», og at han måtte flytte tilbake til gutterommet i Larvik.
I løpet av de tre årene han jobbet der, hadde han ansvar for alt fra teknisk utvikling, finansiering, markedsføring og rekruttering.
Annonse
– Som i de fleste startups gjør man litt av alt i starten når man er få, påpeker Olluri.
Selskapet opplevde etter hvert vekst og inngikk avtaler med både norske og internasjonale aktører. Men som mange startups, møtte de også utfordringer, spesielt ved inngangen til 2023.
Annonse
Vekstmålene ble tøffe å nå, og tilgangen til kapital ble en barriere.
– Vi kom til et punkt der vi måtte nedskalere aktivitetene og teamet. Da måtte vi finne ut hvem som var kritiske for selskapets drift fremover. Etter et par runder kom vi frem til at det ikke var meg lenger, forteller han.
Annonse
– Vondt å høre
– Var det noe du innså selv?
– Både ja og nei. Det ble foreslått av noen andre, som var vondt å høre. Men valget var 100 prosent mitt. Det var tungt, men i ettertid ser jeg at det var riktig for både selskapet og meg, sier han og påpeker at selskapet fortsatt holder på med mye spennende i dag.
I en periode hadde han følt på utbrenthet og at han ikke strakk helt til på den måten han selv ønsket.
I tiden etter at avgjørelsen var tatt, fikk han god støtte i teamet.
– Det var jo ikke sånn at jeg ble kastet ut. Det var viktig for dem at jeg hadde det bra, og vi jobbet sammen til jeg fant en løsning. Jeg snakket mye med teamet, som er verdens beste folk, sier han med et smil.
Olluri har også fortalt historien sin i podcasten «Baksiden av Medaljen».
For første gang i voksen alder var Olluri arbeidsledig.
Selv om han følte seg som en bedrager og mislykket gründer, fikk han raskt støtte fra mange i Trondheim.
– Det er plenty av gründere som har gått gjennom lignende. Jeg deltok på flere gründereventer kort tid etter, og tenkte på om jeg fortsatt var velkommen – noe jeg selvfølgelig var:
– Ingen dømte. Flere sa «dette var din første gang, nå gleder vi oss til å se neste», forteller han.
Flere muligheter
Ganske raskt skulle han også oppdage at det var mange muligheter der ute, da han fikk sommerjobb hos 6AM:
– Der fikk jeg også bekreftelse fra andre, som hadde vært gjennom lignende situasjoner som meg, at det ikke var verdens undergang. Det var noen som kunne si: «Selv om det du har drevet med lenge har vært hele verdensbildet ditt, så er det ikke hele verden».
I løpet av sommeren tikket også en e-post inn fra universitetet, der han selv hadde studert for noen år siden.
Siden i september i fjor har han dermed undervist en stor gjeng med gründerspirer. Tilbake i det klasserommet har han fått god bruk for egne erfaringer.
– Å dele mine erfaringer for å inspirere neste generasjon har vært kjempegøy, men de har inspirert meg minst like mye tilbake.
Han har flere gode råd til studentene:
– Prat med folk. Å bygge selskap er en ferdighet som alt annet – man må prøve og prøve. Man må huske at de fleste suksessfulle gründerne heller ikke greide det på første forsøk. Og selv om du føler deg som en bedrager, er du ikke det for familie, venner og kolleger.
Han understreker også at det å prøve seg på å bygge selskap er en veldig god kompetanse å ta med seg videre i arbeidslivet, uansett hvor man ender opp.
– Det å prøve å få til noe man opplever er større enn seg selv er en utrolig god læring, selv om det går ad undas.
Unikt miljø
Olluri bekriver miljøet som ga han støtte i en vanskelig tid, som helt unikt på verdensbasis.
– Entreprenør-miljøet i Trondheim er svært tett, med mange knytepunkter. Entreprenørskolen har for eksempel en veldig aktiv alumni-forening, der alle tidligere elever alltid er velkomne, forteller han.
Olluri fortsetter:
– Undervisningen på skolen skiller seg ut. I stedet for fiktive caser, kommer suksessfulle gründere fra hele Norge og deler sine erfaringer. Det er en åpenhet og delingskultur, hvor vi pusher hverandre.
– Vi har høye forventninger til studentene, men vi gjør det klart at det går begge veier, understreker han.
Olluri tror også at studentene lærer minst like mye av hverandre som de gjør av undervisningen.
– Entreprenørskolen har formet Trondheim, og Trondheim har formet Entreprenørskolen. Det er en sterk dugnadsånd, der mange stiller opp for å hjelpe hverandre. Man ønsker at andre skal lykkes, sier han.
Mulig gründerkarriere i vente
Etter å ha prøvd seg som gründer én gang, utelukker ikke Olluri at det kan bli en ny runde.
– Jeg har brukt tid på å gå tilbake til tegnebrettet og reflektert over hva jeg kunne gjort annerledes, sier han.
Han mener at kombinasjonen av teori fra skolen og praktisk erfaring har gitt ham en unik innsikt.
– Når jeg girer opp studentene mine til å utforske miljøet og mulighetene som også drev meg tidligere, blir jeg selv motivert, sier han.
Olluri har flere idéer på gang, men det er for tidlig å røpe noe ennå.