coworking

657 slutter med coworking – ny startup overtar  

657 Oslo har siden 2012 drevet coworkingsspacet med samme navn. Nå selger de unna for å drive med noe annet. 

657-gründerne er svært fornøyde med at en startup som har holdt til hos dem vil ta over coworkings-delen.
657-gründerne er svært fornøyde med at en startup som har holdt til hos dem vil ta over coworkings-delen.
Publisert

– Vi har jobbet veldig bredt, men nå snevrer vi oss inn, sier Anniken Fjelberg, gründer av 657 Oslo. 

I 2012 var selskapet, gründet av Fjelberg og Joachim Levinblant de første som etablerte et coworkingsspace spesielt for kreativ næring og tech-selskaper, i selskap med blant annet Startuplab og Mesh. 

Det hele startet i et 657 kvadratmeter stort lokale ved Fredensborg i Oslo sentrum. I dag har det vokst seg til et lokale på 3500 kvadratmeter som strekker seg over flere etasjer, der selskaper som Vibbio og No Isolation har holdt til. 

Nå selger de unnå coworkingsdriften til oppstartsselskapet Crucible Hub Oslo, som skal fasilitere lokalet videre, for å drive med andre tjenester som skal tilbys gründere og startups. 

– Var egentlig ikke planen

Å drive med fremleie av lokaler på fulltid har egentlig aldri helt vært planen for 657. 

Likevel er det først og fremst det de har drevet med i årene etter pandemien, som har bydd på flere opp- og nedturer for coworkingsbransjen, noe Fjelberg tidligere har beskrevet for Shifter. 

– Vi startet dette for å skape en arena der gründere kan treffes, samarbeide og hjelpe hverandre. Huset var den arenaen vi ville starte opp, så ble coworking rammen for det arbeidet. 

– Derfor har nå vi bestemt oss for å skille ut den delen av virksomheten, legger hun til. 

Vil bygge en smeltedigel

Ekstra stas synes 657-gründerne det er at de som overtar, er et selskap som selv ble startet og bygget hos dem. 

Jevegenija Kirillova tar over styringen ved 657-lokalene som skal rebrandes til Crucible Hub Oslo.
Ny sjef: Jevegenija Kirillova tar over styringen ved 657-lokalene som skal rebrandes til Crucible Hub Oslo.

I løpet av de neste månedene vil Crucible Hub og 657 samarbeide om å få til en god overtakelse. Lokalene vil bli rebrandet til Crucible Hub, mens 657 Oslo skal jobbe med andre prosjekter under sitt eget merkenavn. 

– Vi kommer til å bygge videre på 657-arven. Det vil fortsatt være en innovasjonshub for kreativitet som det har vært, men med nytt navn og kanskje litt andre spilleregler, forteller Jevgenija Kirillova, gründer og daglig leder i Crucible.

Bedriften hun har ledet siden etablering i 2022 ble født ut av en visjon om å skape en smeltedigel for innovasjon og entreprenørskap. 

Det engelske ordet crucible betyr nettopp smeltedigel. Bedriften har blant annet arrangert et tech-event ved Nasjonalmuseet. Kirillova selv har blant annet bakgrunn fra SHE Community. 

Alle som har holdt til i lokalene ved Fredensborg frem til nå er velkomne til å bli værende, sier hun. I tillegg jobber de nå med å fylle opp med flest mulig nye selskaper. 

Nytt er det at alle kreative selskaper– startups, scaleups og etablerte selskaper – nå kan «bosette» seg der, og da heller ikke nødvendigvis teknologibedrifter. 

– Crucibles visjon er å skape et miljø hvor mangfoldet av perspektiver og bransjer tenner innovasjon, noe som gjør det til Oslos mest spennende og dynamiske forretningsadresse, understreker Kirillova. 

Vil komme tilbake

–  Hva tenker dere som nå tar over, om coworkingsbransjen fremover?

– Vi må se hvordan det går i markedet, men jeg tror det er spennende tider i vente. Det kommer alltid til å være startups og folk som trenger et sted å møtes, svarer Crucible-gründeren. 

Fra venstre: Joachim Levin, Jevgenija Kirillova, Anniken Fjellberg og Pira Thiru.
Fra venstre: Joachim Levin, Jevgenija Kirillova, Anniken Fjellberg og Pira Thiru.

– En viktig prioritering for oss de siste 12 årene har vært kultur og det å ha et tilholdssted som ikke bare handler om fag. En plass der man sammen bygger et hjem på tvers av ulike bransjer innenfor kreativ næring, har vært viktig, supplerer Levin og fortsetter: 

– Jeg tror mange startups, som har valgt å ikke ha et kontor for å klare seg en stund, vil komme tilbake og ønske seg en kultur og et fellesskap. Men det avhenger også av kapitalsituasjonen i bransjen. 

Må innovere i bransjen

I fjor høst, da flere aktører pekte på mørketid i bransjen, etterspurte flere mer hjelp fra virkemiddelapparatet. Fjelberg tror coworkingsaktører selv må finne nye måter å drive på. 

– Vår erfaring er at vi har fått mye drahjelp fra virkemiddelapparatet, både i form av rene midler, støtte til programmer og felles arenaer, understreker hun. 

Hun tror det å drive et coworkings-space uten å selv eie lokalene, er spesielt utfordrene.

– Vårt inntektsgrunnlag må være kommersielt, og det som må til er at vi også må innovere i coworkingsbransjen. Om du ser på bransjen historisk, så har vi store aktører Wework som har slitt bigtime. 

– Mens her hjemme har vi for eksempel Mesh som har vært dyktige og har tilbudt nye og relevante tjenester i sitt konsept, i tillegg til at noen av investorene i selskapskulturen også eier eiendommene, påpeker hun. 

Fjelberg fortsetter: 

– Det samme gjelder Startuplab som har evnet å tilpasse seg innenfor sin struktur med gårdeier som investor, i tillegg til en fondsstruktur. Så det er smart å være tilknyttet eiendom eller kapital når du driver coworking med gründere, i tillegg til en tjenestedimensjon. 

Hvis ikke må man ha skala på grunn av de små marginene coworkingbransjen ellers opererer med, mener hun. 

Hun påpeker at 657 på deres side har vært heldige som har hatt et svært godt samarbeid med eiendomseier Heimstaden, som Crucible nå skal fortsette å leie av.

Vil hjelpe startups

Hvorvidt 657 selv blir værende i lokalene, sammen med de andre selskapene som holder til der, er ennå usikkert, forteller daglig leder Pira Thiru. 

Daglig leder i 657, Pira Thiru, skal føre driften av selskapet videre inn i neste fase.
Daglig leder i 657, Pira Thiru, skal føre driften av selskapet videre inn i neste fase.

Thiru, som har ledet 657 de siste årene, blir nå hovedaksjonær og skal ta hovedstyringen for «nye» 657 inn i neste fase. 

Foreløpig kan han ikke avsløre for mye om hva selskapet skal drive med ennå. 

– De neste tre månedene kommer jeg til å sitte ved roret og sørge for at Crucible får alle opplæringen de trenger og at medlemmene får en god overgang. Deretter skal vi ta 657 videre og fokusere på det vi egentlig alltid har fokusert på, men nå enda mer, sier han. 

657 er blant annet allerede i gang med å etablere en gründerhub i samarbeid med bydel Alna i Oslo. 

– Vi har sett hvordan markedet har utviklet seg de siste tolv årene. Vi har fått ganske mange tjenester som støtter gründere i Norge, men vi ser det har vært en sentralisering. Nå skal vi rette blikket litt opp og se om kompetansen vi har kan hjelpe gründere også utenfor Oslo og i resten av Norge. 

De kommer spesielt til å konsentrere seg med å hjelpe bedrifter med deres go-to-market strategi.

Thiru selv har vært vekstsjef i Startup Migrants, som jobber med gründere i hele europa. Han var også med på å rulle ut Voi i Norge. 

– Det blir altså å skalere på tjenester og da er det naturlig å gi stafettpinnen til noen som allerede har løpefart, sier Fjelberg, som sammen med Levin i større grad vil bidra i form av støtte i 657 fremover.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.