mobilitet
Nå kan det hende budbilene parkeres for godt med åpningen av Norges første mobilitetshotell
«Kaia Mobility Hotel» i Oslo skal gjøre det enklere for bud og servicearbeidere å velge bort bilene.
– Vi ønsker både at det skal være triveligere å ferdes i byen, lettere å frakte ting over alt, og å bidra til det grønne skiftet, sier Andreas Hætta, daglig leder i Mobility Solutions.
Torsdag sto han i spissen for åpningen av Norges første mobilitetshotell, «Kaia Mobility Hotel», midt i hjertet av Oslo.
Mobilitetshotellet skal være et innovativt senter som samler alle tjenester for urban mini-logistikk på ett sted. Her skal man finne alt fra serviceverksted og lagring til lading og hvileområder for budpersonell.
– Vi har skapt en lokasjon der alt er samlet på ett sted, sier Hætta, tydelig fornøyd med resultatet.
Satser på grønn logistikk
Det er Mobility Solutions som skal stå for driften av hotellet, i samarbeid med Oslo kommune, Wolt og Posten Bring. Prosjektet får også økonomisk støtte fra EU-programmet MOVE21, som har mål om å fremme bærekraftig transport i byer over hele Europa.
Selskapet leier i tillegg ut det som ser ut som en krysning mellom en sykkel og en minibil, utviklet av selskapet CityQ, som allerede er i testbruk hos flere budtjenester fra Wolt og Posten Bring.
Målet med hotellet og det nye kjøretøyet er klart: Å gjøre det enklere for bud og servicearbeidere å velge bort bilene, for å bidra til Oslos mål om nullutslipp innen 2030 – i tillegg til å bedre mobiliteten.
– Stadig flere flytter til byene og handler via e-commerce (netthandel), samtidig som at det blir vanskeligere for biler å komme til. Da trenger man nye typer kjøretøy, påpeker Hætta.
Slått av svenskene
Alle aktørene som er involvert er opptatt av at pilotprosjektet kan bidra til læring for hvordan man kan løse mobilitetsproblemer i andre byer.
– Vår rolle er å finne forretningsmodellene som funker, hvordan vi kan oppskalere piloten og hvordan andre byer kan gjøre det samme, sier Tiina Ruohonen prosjektleder for MOVE21 i Oslo kommune.
EU-prosjektet har allerede bistått til etableringen av et tilsvarende mobilitetshotell i Gøteborg i Sverige.
Også Elisabeth Stenersen, daglig leder i Wolt Norge, utelukker ikke at flere bud vil ta i bruk kjøretøyene, både i Norge og i andre land, dersom pilotprosjektet blir en suksess.
– Vi har to mål: Det ene er selvfølgelig å øke bærekraften til transporten vår. Samtidig skal det også gi mening finansielt. Ett av de behovene er å kunne levere større varer, ettersom vi har gått inn i dagligvare. Så det handler altså om å ha muligheten til å kunne levere mer og større ting, og samtidig klare å komme oss rundt i Oslo, sier hun og legger til:
– Dette løser alle de behovene. Vi synes dette har vært veldig spennende, og vi har lett etter en riktig partner en god stund.
– Må tørre å satse
Mobilitetshotellet er med andre ord et resultat av samarbeid mellom både private og offentlige aktører – noe som er helt essensielt for å løse fremtidens mobilitetsproblemer i byene og samtidig bli grønnere, mener flere.
– Offentlig og privat sektor må jobbe sammen og det er langt flere aktører som driver innenfor transportsektoren enn tidligere. Det er positivt, men krever mer fra byene. , sier Ruohonen.
– Det er også viktig å komme ned i grøten, med helt konkrete caser og tiltak. Vi må tørre å gjøre ting for å lære, legger hun til.
Byrådssekretær Martha Grønning sier seg enig.
– Det er ganske krystallklart at Oslo kommune ikke kommer til å klare å nå sine nullutslippsmål uten næringslivet. Og næringslivet klarer det heller ikke uten offentlige aktører.
– Det handler om å se helhetlig på det og ikke silo. Det er det som er hele tanken bak det EU-prosjektet som Oslo kommune koordinerer her.
Hun påpeker videre at Oslo har det travelt med å nå nullutslippsmålene for 2030, og for å få det til må også offentlige aktører trå til.
– Det er jo en liten oppfordring til oss selv: Vi må tørre å prøve å teste nye ting. Gjennom det prosjektet her har vi fått et lite push fra EU. Nå får Oslo testet dette ut, og om det fungerer må vi tørre å satse på å være en tilrettelegger slik at næringslivet kan lykkes.