Lisa Marie Nyvoll var sist investeringsansvarlig i Eviny Ventures, men har helt siden 2015 jobbet tett på den norske startup-scenen, blant annet gjennom Angel Challenge og Startup Extreme.
Nå er hun ny investeringssansvarlig i Telenor Amp.
Lisa Marie Nyvoll var sist investeringsansvarlig i Eviny Ventures, men har helt siden 2015 jobbet tett på den norske startup-scenen, blant annet gjennom Angel Challenge og Startup Extreme.
Nå er hun ny investeringssansvarlig i Telenor Amp.
– Fra de første samtalene har jeg blitt imponert over ambisjonen til Telenor Amp. Det å få være med på å bygge opp Telenor Amp fra starten av, og samtidig jobbe i et internasjonalt selskap, var en mulighet jeg ikke kunne si nei til, sier Nyvoll.
– Kan bidra med langt mer enn bare kapital
Telenor varslet i fjor høst en ny investeringsarm, som skulle sikre storselskapet innovasjonskraft ved å investere i ulike vekstselskaper med stort potensial, spesielt innen IoT og sikkerhet. Schibsteds tidligere venture-sjef, Dan Ouchterlony, fikk jobben med å lede nysatsingen. Nå gleder han seg over å ha fått Nyvoll på laget.
– Lisa Maries brennende engasjement og bakgrunn er uten tvil en god match for oss. Ettersom hun har erfaring fra telekom, kapitalsiden og startup-økosystemet, er jeg sikker på at hennes kompetanse vil være nyttig for oss fremover, sier Ouchterlony.
Telenor Amps formål er ifølge sjefen å skape verdi gjennom å bygge opp en samlet virksomhet bestående av selskaper som ikke er i kjernen av Telenors virksomhet.
– Vi kan bidra med langt mer enn bare kapital og virkelig sette fart på selskapene vi investerer i eller bygger sammen med partnere. Selv om vi først nå starter denne reisen for alvor, så er vi godt i gang med 16 selskaper i porteføljen, til en verdi av 10 til 15 milliarder kroner, sier han - og viser til blant andre Bldng.AI, Tellu og Strex.
Disse vekstselskapene ser Telenor Amp etter
Nyvoll skal fremover jobbe både med Telenor Amps eksisterende portefølje og nye investeringer.
Hun forteller at de nå jakter selskaper i Norden som har potensial til å spille en nøkkelrolle innen konnektivitet i fremtiden.
Det kan for eksempel være innen IoT, sikkerhet - eller selskaper som har nye tjenester inn mot kommunikasjonsleverandører.
– Vi har god oversikt innenfor disse områdene og jobber nå med å bygge et nettverk med gründere i Norden som har dette som fokusområde. IoT og sikkerhet er store satsingsområder, så her skjer det veldig mye spennende, sier Nyvoll.
Telenor Amp skal også sikre konkurransedyktig finansiell avkastning på nivå med ledende VC-fond, forteller Nyvoll, men går kun inn der det er en strategisk god match.
– Har vi ikke kompetanse til å kunne vurdere og aktivt bidra i selskapet, sier vi alltid nei.
Nyvoll legger til:
– Vi har for eksempel satset stort på "proptech" og etablert Bldng.AI, som optimaliserer drift av bygg. Det slo meg ikke som en typisk case for Telenor Amp, men produktet baserer jo seg på IoT-løsninger og data - som strategisk sett er en veldig god match for Telenor, sier Nyvoll.
– Vi ønsker at selskaper tar kontakt i god tid før de skal hente penger. Vi vil tross alt bli godt kjent med teamet før vi investerer. Det handler om at vi må se at gründerne leverer over tid og at vi kan få til et godt samarbeid.
Ingen absolutte krav, men ...
Telenor Amp har videre ingen absolutte krav til at selskaper leverer hardware eller software, men Nyvoll understreker at de investerer i gründere som bygger kommersielt skalerbare selskaper.
– Det er veldig viktig at gründerne er godt insentivert før vi kommer inn. Det er jo hovedsakelig menneskene og teamet vi investerer i - og det er de som skal lykkes. Vi ønsker også alltid å co-investere med andre. Det handler om at selskapet skal ha et balansert styrerom med ulike perspektiver og kompetanse, sier hun.
Investeringsselskapet har heller ingen definert øvre eller nedre grense for hvor mye de kan investere i hvert enkelt selskap, men de følger ifølge Nyvoll en typisk VC-modell.
– Det vil si at man tar minoritetsposisjoner i selskaper og følger opp over tid med fokus på vekst, sier hun - og forteller at "sweet spot" er førstegangsinvesteringer fra ti til 40 millioner kroner.
– Ideelt sett ved første investering tar vi en eierpost på rundt 20 prosent og ønsker å bidra aktivt til selskapet gjennom styret. Deretter følger vi selskaper med betydelig mer kapital om vi ser de kan lykkes, sier hun og legger til:
– Det tar tid å utvikle teknologiselskaper, så vi har en langsiktig investeringshorisont.