Når Tom Georg skal gi råd til Patrick starter de sånn her
Tom Georg Olsen er mentor for Patrick Kitolano gjennom organisasjonen Unity Spark. Målet er å styrke og løfte frem gründere med flerkulturell bakgrunn.
Tester krefter: Dette skjer når Tom Georg Olsen (fra venstre) og Patrick Kitolano møtes. Ingen legger noe i melllom.Foto: Kristine Askvik
Høy latter kommer fra det innerste hjørnet i kaffebaren hos Media City Bergen. Det er to stykker som helt tydelig har det gøy mens de venter på journalisten. De er i gang med håndbak og tar en ekstra rundt så vi kan fotografere.
Annonse
– Hvem er best?
– Det er Tom Georg, svarer Patrick Kitolano, daglig leder og gründer i Kitos Light.
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.
– Patrick er mye sterkere enn meg, men håndbak handler om teknikk. Man må stive av håndleddet, forklarer Tom Georg Olsen.
Annonse
Han går seirende ut av begge de to rundene denne formiddagen.
Olsen og Kitolano har kjent hverandre i noen måneder nå. Kitolano er techgründer opprinnelig fra Kongo og fersk i Bergen.
Tech og styre-veteran
Olsen har 30 års erfaring innen tech, styrearbeid og forretningsutvikling i vestlandsbyen. Han har også jobbet mye med kompetanseheving, blant annet holder han egne styrekurs.
Annonse
Gjennom mentorprogrammet til organisasjonen Unity Spark er de to blitt koblet. Olsen er nå mentoren til Kitolano. Olsen er også styreleder i Unity Spark og fagansvarlig for mentorprogrammet til organisasjonen.
– Det er viktig med en mentor som har vært gjennom mye. Han liker ikke å gi fasiten, men han veileder mot fasiten, he-he, sier Kitolano.
Annonse
– Da jeg fikk Tom Georg som mentor ble jeg skikkelig glad og takknemlig. Jeg befant meg i bransjen, men jeg kan ikke spillereglene. Og jeg mangler et riktig nettverk rundt meg, sier Kitolano.
Plan A
Annonse
Olsen forteller at mange som kommer til Norge fra andre land ofte tenker at deres plan A er å skape sin egen arbeidsplass.
– Å skape sin egen arbeidsplass er vanlig i mange land i Afrika og Sør-Amerika. Mange starter et enkeltpersonsforetak i Norge og driver for eksempel med å sy klær, lage smykker eller keramikk. Patrick sin satsing innen tech er litt unntaket, sier Olsen.
Per nå i Unity Spark er det 35 koblinger mellom mentor og «menteer». De fleste mentorene er norske, men noen har utenlandsk bakgrunn. S
Startet Unity Spark
Francine Mbanza Jensen er gründer og daglig leder i den frivillige organisasjonen Unity Spark, og den som koblet Kitolano og Olsen. Hun har også skrevet masteroppgave om flerkulturelle gründere.
– Mentorer kan hjelpe gründere med å bygge et nettverk - noe som kan være avgjørende for å lykkes som gründer, sier Jensen.
Både masteroppgaven og annen forskning viser følgende:
– Flerkulturelle mangler blant annet forretningsnettverk, mange lover og regler er vanskelige å forstår - særlig for dem som ikke kan språket så godt, og det er vanskelig å få tilgang til markedet og finansiering. Det er mange som starter, men også mange som mislykkes, forteller Jensen.
Hun har et klart mål med arbeidet til organisasjonen:
– Vi ønsker å inspirere, motivere og støtte ambisiøse personer med å starte og utvikle egne bedrifter, bli økonomisk selvstendige, utvide forretningsnettverk og øke muligheten for å lykkes i et flerkulturelt Norge, sier Jensen.
Deler nettverk
– Hva er din viktigste oppgave som mentor?
– Å finne ut hva de trenger først og møte dem der de er. Nettverk er gjerne noe vi kan hjelpe med. Nesten uansett hva Patrick har av behov i bedriften - så kjenner jeg noen i mitt nettverk som har kompetanse på det, sier Olsen.
Det handler også om å hjelpe gründerne til å forstå kulturkoder.
– Hvis du for eksempel sitter på intervju eller i et møte med boblejakken og lue på, så kan det kanskje oppfattes uhøflig - selv om man bare gjør det fordi det er veldig kaldt ute, sier Olsen.
Olsen forteller at noen kanskje kan ha i overkant mye respekt for mentoren, at man nesten ikke ønsker å dele det som er vanskelig. Han ønsker at de skal stå på likefot.
– Jeg kan relatere til det. Da jeg første gang møtte ham, plasserte jeg han der oppe, men han fikk meg til å slappe av. Nå sitter vi ved siden av hverandre, og jeg har tillit til ham og kan også fortelle om det som er vanskelig, uten å bruke han som psykolog altså - selv om det er kort vei dit, sier Kitolano og ler.
Rollemodeller og representativitet
– Hva kan mentorskap gjøre for mangfoldet blant gründere?
– Det finnes mange gründere som har nettverk og ikke trenger et program som dette, men for dem som mangler nettverk og rollemodeller, så kan det være veldig nyttig. Vi som er etnisk norske legger gjerne ikke merke til det med representativitet, men det er også viktig.
De to håper å kunne være rollemodeller for andre som ønsker å satse, og normalisere at innvandrere også er gründere.
Da Kitolano dro til Kroatia for å besøke en potensiell samarbeidsaktør, ble de overrasket da de møtte ham.
– De forventet en nordmann med blå øyne og lyst hår. Det er gjerne det man forbinder med norsk business.