oda

Nedbemanningen utløser sommerjakt på Oda-ansatte - medgründeren håper på en høststorm av nye startups 

Jobbtilbudene har strømmet inn til Oda-ansatte det siste døgnet, blant annet til avtroppende produktsjef Espen Sundve. Investor Jon Kåre Stene tror at kuttet kan gi et «Skype-øyeblikk» for Norge.

Oda-gründer og Skyfall-partner Jon Kåre Stene og produktsjef Espen Sundve.

Da nyheten om at Oda kutter 150 årsverk sprakk i går, flommet Linkedin over av tech-selskaper som ønsket Oda-ansatte velkommen. Blant de som lokket med tilbud var både Ardoq, Tise, Unleash, Appfarm, Curipod og Livv Health. 

Produktsjef Espen Sundve er en av dem som nå velger å forlate Oda. Han beskriver kuttene som «en fryktelig trist nyhet som må deles» - og sier det er en krevende situasjon der det er mange som er usikre på framtida. 

– Nedbemanningen får personlige konsekvenser for veldig mange. Jeg blir derfor stolt og lettet når jeg ser engasjementet i økosystemet rundt Oda, hvor ettertraktet folk er, sier Sundve.

Han har vært i Oda siden 2017, og forteller at meldingene og telefonene har strømmet inn til Oda-ansatte det siste døgnet.

– Jeg har selv fått meldinger, og det er stor pågang generelt. Dette viser at her kommer folk til å lande godt. Jeg tror de som blir, får en strålende arbeidsplass, og at de som er uheldig å måtte dra, får en veldig god mulighet.

Trår til side

Sundve forteller også hvorfor han velger å forlate selskapet, selv om han nå er involvert i prosessen rundt nedbemanningen. 

– Det har ikke vært en enkel avgjørelse. Jeg har tro på produktet, teamet og selskapet, og mener grepene som nå gjøres er de rette for å gi stabilitet for selskapet. Tiden i Oda har vært fantastisk spennende og lærerik, men for meg personlig handler det om at jeg trenger en ny type rolle og utfordring. Jeg mangler energi og driv for den fasen som kommer for Oda nå, sier Sundve.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Han trår derfor til side og overlater rollen som produktsjef til Lisa Maurer, som har vært med i selskapet i snart fem år i ulike roller innen strategi og produkt.

– Det er viktig å ha noen som har full driv og den rette kompetansen. Det har vi internt i Oda, sier Sundve om Maurer.

Et stort skift motiverer

På spørsmål om hva Sundve selv skal gjøre nå fremover, er han mer diffus i svarene.

– Jeg har en idé om hva det skal være, men må komme tilbake på det om litt tid. Det er det litt kjedelige svaret.

– Hva dras du mot da?

– For meg er det å jobbe med et spennende produkt, med ordentlige folk, plassert foran et stort interessant skifte. Det er det jeg har lært at jeg liker. Jeg vil ikke gå mer inn på det nå, men store skift og endringer kan man finne mange steder.

Store forventninger

Flere stemmer i startup-miljøet tror nedbemanningen kan skape positive ringvirkninger. Jon Kåre Stene var i sin tid med på å starte og bygge opp selskapet som den gang het Kolonial.no, før han gikk videre som partner og investor i Skyfall Ventures. Han kaller den massive nedbemanningen i Oda gode nyheter for grobunnen for norsk tech – riktignok på sikt.

– Dette er ikke kult for noen på kort sikt, men jeg velger å se på det som noe helt fantastisk på lang sikt. Det kan gi en enorm injeksjon av utrolige flinke folk i tech-startup-økosystemet. De vet hvordan store ting ser ut, og de har vært med på å bidra til at store ting kan skje, sier Stene om de mange ansatte som nå er på vei ut av selskapet.

Han tror Oda-kuttet kan bidra til et slags Skype-øyeblikk for Norge, når 150 tidligere Oda-hoder nå blir ledige til å gjøre hva de vil.

WANTED

Stene postet i går et LinkedIn-innlegg der han skrev at de Oda-nedbemannede vil være «WANTED» av mange. Det viste seg ganske raskt da profiler fra flere kjente oppstartsselskaper og vekstselskaper la ut egne innlegg der de ba Oda-ansatte ta kontakt.

– Det var ganske rått, bare på min side var det mer enn seks jobbannonser i kommentarfeltet, sier Stene.

Han oppfatter «The Global Team» i Oda som ansatte som lar seg trigge av krevende problemer. I «Group Services» finner man blant andre programmere, forretningsutviklere, designere. Han erkjenner at mulighetsrommet vil være stort, og at Oda-ansatte vil være attraktive også i konsulenthus og i etablerte storselskaper, men han oppfordrer de til å ta seg tid til å vurdere å starte egne ting.

– Vi er investeringsbusinessen, og vi står klare til å investere, legger Skyfall-partneren.

Brent barn skyr ilden? 

Stene er ikke overrasket over at det nå kuttes i Oda, etter at oppkjøpsfondene kom inn etter et par tøffe år for selskapet.

– Den dagen de nye eierne kom inn, sluttet Oda å være en langsiktig drøm om å «go big or go home». Det gikk fra bygge en posisjon som den dominerende digitale dagligvareaktøren i Europa til et mer kortsiktig PE-case. Sånn sett er det ofte morsommere steder for drømmere å bruke talentet enn under et oppkjøpsfond.

Han ser at andre oppstartsselskaper står klar med åpne armer for å ta imot Oda-ansatte, men tror også erfarne gründere i startgropa ser at det nå er mange bra folk i markedet.

– Det har jo vært noen tøffe år for Oda de siste to til tre årene. Du tror ikke «brent barn skyr ilden»?

– Det kan jo godt hende. Men min beskjed til dem er at etablerte selskaper, konsulenter, vekstselskaper, oppstartsselskaper, ventureselskaper ønsker kompetansen og erfaringen velkommen. Bredden er stor, fastslår han.

Han understreker at det nå er et økosystem av investorer, andre selskaper og støtteapparat som står klar til å ta i mot de som måtte prøve seg som gründere av de som nå går.

– Jeg oppfordrer dem til å ta seg tid, sørge for å ta det rette valget. La ting roe seg litt.

Vi ønsker å komme i kontakt med Oda-ansatte med planer om å skifte beite til redaksjonell oppfølging. Send oss en melding på redaksjonen@shifter.no