entreprenørskap

Nobelpris til forfatterne av «Why Nations Fail»

Entreprenørskap er viktig for et lands økonomiske utvikling, viser forskningen til Nobelprisvinnere.

To av vinnerne av Nobels minnepris i økonomi, Daron Acemoglu og James Robinson har skrevet denne boken om forskningen sin.
Publisert Sist oppdatert

Sveriges Riksbanks prisen Nobels minne, den såkalte Nobelprisen i økonomi er tildelt Simon Johnson (professor i entreprenørskap ved MIT), Daron Acemoglu (professor i utviklingsøkonomi ved MIT og James Robinson (professor i økonomi ved universitetet i Chicago). 

De to sistenevnte er mest kjent for et større publikum som forfatterne av 2012-boken «Why Nations Fail». I den peker de på de viktigste institusjonene i et moderne samfunn som må være på plass for å sikre økonomisk vekst. 

Svært mange av deres viktigste funn vil ringe kjent for lesere av Shifter. Selv om boken primært fokuserer på bredere økonomisk utvikling og nasjonens velstand, kan flere viktige lærdommer trekkes for nasjoner som ønsker å fremme og støtte startup-økosystemer:

1. Inklusive institusjoner fremmer innovasjon

– Why Nations Fail argumenterer for at nasjoner med inkluderende politiske og økonomiske institusjoner – som beskytter eiendomsrettigheter, tillater frie markeder og gir individer mulighet til å delta i økonomien – har større sannsynlighet for økonomisk suksess. 

Dette prinsippet kan direkte overføres til oppstartsselskaper. For at startups skal blomstre, må nasjoner skape et miljø med rettferdige, inkluderende rammebetingelser som sikrer at gründere har tilgang til ressurser, kapital og rettferdig konkurranse.

2. Beskytte eiendomsrettigheter og immaterielle rettigheter

– En grunnleggende lærdom fra boken er at stabile institusjoner som beskytter eiendomsrett er avgjørende for innovasjon. I en startup-kontekst betyr dette å sikre at entreprenører og teknologiselskaper har juridisk beskyttelse for sine ideer, oppfinnelser og teknologiske innovasjoner. 

Et sterkt system for immaterielle rettigheter, som patenter og opphavsrett, oppmuntrer til risikotaking og innovasjon, som er essensielt for startup-suksess.

3. Politisk stabilitet og rettssikkerhet er avgjørende

– Politisk stabilitet og forutsigbare lover er avgjørende for at startups skal tørre å ta risiko. Ifølge Why Nations Fail sliter nasjoner med ekstraktive institusjoner – der eliten kontrollerer makt og rikdom – med økonomisk vekst. 

I et slikt miljø vil gründere og investorer være tilbakeholdne med å satse på nyskapning. Å bygge en rettsstat hvor lover og reguleringer er klare og rettferdig håndhevet, bidrar til å skape tillit blant investorer og gründere.

4. Økonomisk mangfold og åpenhet

– Startups trives i økonomier som er åpne og mangfoldige. Why Nations Fail viser at land med ekstraktive økonomiske systemer – der økonomiske fordeler kun går til en liten elite – hindrer vekst og innovasjon. 

For å fremme et blomstrende startup-miljø må nasjoner åpne økonomien for bredere deltakelse og unngå monopoler og korporatisme som hemmer konkurranse og nyskaping.

5. Investere i utdanning og teknologi

– Boken peker på at langsiktig økonomisk vekst ofte er drevet av investeringer i kunnskap og teknologi. For nasjoner som ønsker å fremme startups, er investeringer i utdanning, forskning og teknologiinfrastruktur avgjørende. 

Dette skaper ikke bare et dyktig arbeidsmarked, men gir også grunnlag for fremtidige teknologigründere.

6. Fremme entreprenørskapskultur

– I Why Nations Fail vises det hvordan samfunn som fremmer individuelle initiativ og gir folk muligheten til å eksperimentere og innovere, skaper grobunn for økonomisk suksess. 

For nasjoner som ønsker å støtte startups, er det viktig å bygge en kultur der entreprenørskap verdsettes, og der det å ta risiko og feile ses på som en naturlig del av prosessen.

7. Bekjempe korrupsjon og byråkrati

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Korrupsjon og tunge byråkratiske prosesser hindrer innovasjon, noe boken påpeker som en viktig faktor i nasjoners økonomiske tilbakegang. 

For nasjoner som ønsker å støtte startups, er det avgjørende å sørge for et transparent system der det er enkelt å etablere, drive og skalere opp selskaper uten å bli hindret av korrupsjon eller unødvendige reguleringer.