foodtech
Nomy tas opp i Katapult Ocean - som blir investor
Sopp-startupen styrker samtidig egenkapitalen med et kobbel av nye investorer.
Ingrid Dynna og David Andrew Quist i NoMy Norwegian Mycelium.
Foto: Thomas Ekstrom
Nomy (Norwegian Mycelium) har blitt tatt opp i Katapult Ocean. Bakrunnen for at en sopp-startupen tas opp i en hav-inkubor, er Nomys satsing på å lage fôr til oppdrettsnæringen.
Selskapet utvikler produkter fra mycelium, rotstrukturen til soppen, som ligger under jordoverflaten). Produkter fra soppen har vært omtalt som en potensiell løsning på mange store problemer, alt fra mer miljøvennlige alternativer til emballasje og isolasjon til altså fiskefôr.
Samtidig har det vist seg krevende å utvikle selskaper av teknologien. En annen norsk startup, Mycela, ga seg i fjor.
– Vi har nå startet et tre måneders intensivt program med 10 andre selskaper hvor målet er å gå i dybden på blant annet forretnings-, impact- og finansieringsstrategi. I tillegg får vi tilgang til internasjonale mentorer, bransjeaktører og investorer. Katapult har et imponerende nedslagsfelt internasjonalt, og det blir veldig spennende og lærerikt å være del av deres nettverk, sier Ingrid Dynna til Shifter.
Hun har bakgrunn fra Google og møtte medgründer David Andrew Quist gjennom Antler-programmet.
Henter 16 millioner
Katapult Ocean går også inn som eier i Nomy i en runde på totalt 16 millioner kroner.
Inn kommer også nye investorer som EIT Food IVZW, Climatepoint, Ove Nielsens Humanitære Stiftelse, Raspberry Ventures, Kapital (tidligere FoodHack) og Sidekick Partners. TD Veen, Farvatn Venture og Fynd Invest gjorde oppfølgende investeringer.
– Med dette har vi nå en rekke spesialiserte og sofistikerte investorer og støttespillere innen både den blå og den grønne økonomien som begge er viktige områder for NoMy, sier Dynna.
Hun forteller at selskapet det siste året har hatt fokus på oppskalering, innovasjon og partnerskap.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.
– Vi har etablert et bioreaktoranlegg hos NoMy, og vi har gjennomført en teknologioverføring med vellykket oppskalering av vår første bioprosess til pilotskala, i samarbeid med NORCE. I tillegg har vi fått støtte fra Forskningsrådet til et forsknings- og innovasjonsprosjekt med SINTEF og Skretting for skalering av ****mycoproteiner for mer bærekraftig fôr til akvakultur basert ved bruk av sidestrømmer fra meieri.
Parallelt har selskapet bygget partnerskap i hele verdikjeden.
– Vi har nå kommersielle utviklingsprosjekter med matprodusenter og fiskerinæringen i Norge og internasjonalt. Vi har også styrket teamet vårt med ansettelsen av en finansdirektør, en bioprosessingeniør og flere laboratorieteknikere.
Dynna er sikker på at milepælene er viktige byggesteiner i den langsiktige planen:
– Vi skal transformere sidestrømmer til verdifulle, bærekraftige ingredienser og bidra til et mer bærekraftig matsystem, sier hun.