Ombruk

Norges største ombruks-prosjekt roper om hjelp for å hindre nedleggelse før oppstart

Ber om akutt politisk hjelp til å få forlenget brukstillatelse av kommunen.

Gründerne i Nydalen Fabrikker, Guri Hummelsund, Anne Dubrau og Randi Kvissel Haugen.
Publisert Sist oppdatert

– Nå trenger vi akutt hjelp fra byrådet hvis vi skal redde Nydalen Fabrikker fra nedleggelse!

Det er meldingen fra de tre gründerne bak prosjektet Nydalen Fabrikker som har hatt som ambisjon å bli Norges største ombruksfabrikk i de gamle industrilokalene til Fiskars i Nydalen i Oslo. 

Prosjektet ledes av impact-gründer Anne Dubrau som i sin tid startet opp Epleslang, Guri Hummelsund og Randi Kvissel Haugen.

Nydalen Fabrikker skulle etter planen åpne under pandemien, og gjorde også det med et brak. Lokale medier anslå at over 4000 personer hadde vært innom lokalet på åpningsdagen. Det skapte reaksjoner hos brann-etaten som mente det innebar brudd på lokale regler og fratok prosjektet brukstillatelsen. 

Siden har gründerne jobbet med å få tillatelsen tilbake. 

På Linkedin varsler de nå at hele ombruksfabrikken står i fare for å kollapse.

– Vi har ofret blod, svette, sparepenger og nå står vi overfor en akutt situasjon der fabrikken kan bli lagt ned før den i det hele tatt har åpnet, på grunn av byråkrati og kostbare krav knyttet til oppgraderinger av uteområder.

I meldingen heter det at for å få realisert Norges første sirkulære testfabrikk trenger prosjektet nå politikernes hjelp for å hindre nedleggelse.

– Prosessen med å sette i gang prosjektet har vært krevende, og nå står vi ved en skjebnesvanger vending. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Den lokale eiendomsutvikleren Avantor hadde tidligere fått dispensasjon fra disse kravene for å realisere fabrikken. Men nå skal Oslo kommune ikke lenger være villig til å forlenge dispensasjonen.

– Etter betydelige investeringer fra Avantor for å forbedre byggets funksjonalitet og sikkerhet, står vi klare til å åpne dørene i mai. Men nå vil altså ikke Oslo kommune det. Vi trenger at den midlertidige brukstillatelsen forlenges til 5 år, og vi trenger politikernes hjelp på rådhuset for å fjerne hindringene som står i veien, heter det i Linkedinmeldingen.