DEEPTECH

Norsk forskningsrobot tilbys 145 millioner kroner av EU

Iris.AI er blant de 78 utvalgte av over 1000 søkere som får milliontilskudd- og investering fra den europeiske venture-potten.

Anita Schjøll Abildgaard er gründer i Iris.ai.
Publisert

EU har styrket satsingen på oppstartsbedrifter betraktelig de seneste par årene, særlig innen såkalt deeptech. Blant annet kan startups få både tilskudd og større investeringer gjennom et nytt initiativ fra akseleratorprogrammet til det europeiske innovasjonsrådet (EIC).

Blant nærmere tusen bedrifter fra hele Europa kom 250 videre til pitching og intervju foran en jury i den seneste utgaven av programmet. Av disse var det til slutt 78 selskaper som ble tilbudt finansiering.

Blant de som kom gjennom nåløyet var det norske oppstartsselskapet til Anita Schjøll Abildgaard, Iris.AI.

Krevende vei

Selskapet har utviklet en plattform som ved hjelp av kunstig intelligens kan håndtere store mengder vitenskapelige dokumenter; alt fra patenter til artikler til interne rapporter.

Shifter omtalte selskapet første gang i 2016, da de gikk til finalen i Techcrunch Disrupt.

I et lengre intervju fire år senere fortalte Schjøll Abildgaard om flere oppturer og nedturer, personlig og profesjonelt, som kunne veltet selskapet.

Da fortalte hun også hvordan de fant et betalingsvillig marked for nisjeteknologien i kjemi-industrien, som ga selskapet ben å løpe på.

Suksessen i EU-akseleratoren har gitt Iris.AI et tilskudd på 25 millioner kroner, samt tilbud om opp til 120 millioner kroner i egenkapital.

Sistnevnte krever at private investorer matcher 50 prosent av beløpet. Prisingen forhandles eventuelt frem med disse.

EIC Accelerator

EIC Akselerator (European Innovation Council Accelerator) er en finansieringsordning i EU hvor små og mellomstore bedrifter kan søke om tilskudd på inntil 2,5 millioner euro og i tillegg egenkapital på inntil 15 millioner euro.

Finansieringen fra EIC Akselerator går til banebrytende innovasjoner med et stort, internasjonalt vekstpotensial og med betydelig positiv effekt på miljø og samfunn. Kommer du gjennom nåløyet får du finansiering, coaching og akseleratortjenester.

Ordningen finansieres gjennom EUs rammeprogram for forskning og innovasjon, Horisont Europa.

(Kilde: Innovasjon Norge)

– Det at vi er valgt ut bekrefter for oss det vi hele tiden selv har visst: det vi gjør er viktig, og unikt - og vanskelig, så det tar tid, og vi har dermed aldri passet godt inn i typisk venture capital, sier gründer Schjøll Abildgaard i en pressemelding fra Innovasjon Norge.

Kan ikke gjøres manuelt

– Finansieringen vil derfor støtte oss i å skalere opp den kommersielle vekstfasen vi har begynt på det siste halvannet året, med både ferdigstilling og forbedringer av Researcher Workspace og kommersialiseringen inn mot vårt globale marked, sier Shcøll Abildgaard.

Researcher Workspace er hovedproduktet til Iris.AI og var klar i betaversjon i 2022 etter flere års forsknings- og utviklingsarbeid.

– Vi løser allerede problemer som rett og slett ikke kan gjøres manuelt, og på lang sikt bygger vi en kraftfull, tverrfaglig kunstig intelligens som kan hjelpe oss mennesker å finne ny innsikt basert på milliarder av publiserte forskningsfunn, sier gründeren.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!