politikk

Ny digitaliseringsstrategi: Alfred Bjørlo gir honnør, men fortviler for gründerne

Regjeringen vil gjøre Norge til verdens mest digitaliserte land.

Nvidia-gründer Jensen Huang og digitaliseringsminister Karianne Tung.
Publisert

Alle i Norge skal få høyhastighetsbredbånd og digital kompetanse, lover regjeringen i den nye digitaliseringsstrategien som ble lagt frem i dag. 

Den har som ambisjon å gjøre Norge til verdens mest digitaliserte land med tilbud om elektronisk lommebok og ID. 

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) peker samtidig på en negativ side av digitaliseringen.

– Vi vil skjerme barn og unge mot passiv skjermbruk og stille krav til tech-selskaper som i dag har for mye makt, sier hun i en pressemelding. 

De viktigste tiltakene i strategien er:

    1. Alle i Norge vil få tilbud om høyhastighets bredbånd med minst 1 Gbit/s nedlastingshastighet og bedre mobildekning, tilbud om digital lommebok og elektronisk ID og tilbud om å utvikle grunnleggende digitale ferdigheter. Vi skal styrke personvernet og folks motstandskraft mot desinformasjon.
    2. Hele offentlig sektor skal digitaliseres for å tilby raskere saksbehandling, for å skape bedre digitale tjenester og for å frigjøre tid og ressurser til de viktigste oppgavene. Vi skal ha en langsiktig prioritering av digitaliseringstiltak i staten for å sikre at digitaliseringen skjer på områdene med størst behov og som gir størst gevinst for samfunnet.
    3. Vi skal bygge en nasjonal infrastruktur for kunstig intelligens som kan brukes til forskning, næringsutvikling og en mer moderne offentlig sektor. Vi skal fremme ny lov om datadeling og gi offentlige og private virksomheter tilgang til data fra offentlig sektor for innovasjon og verdiskaping. Vi skal skape sterke synergier mellom norsk og europeisk digitaliseringspolitikk. Regjeringen vil jobbe for at KI-forordningen blir gjennomført i norsk rett så raskt som mulig.
    4. Kompetanse skal fortsatt være Norges fremste konkurransefortrinn. Derfor skal vi bygge sterkere digital kompetanse for å lykkes med den grønne og digitale omstillingen, helt fra grunnskolen via høyere utdanning til etter- og videreutdanning. Vi skal styrke næringslivets konkurranseevne gjennom innovativ bruk og deling av data, KI og nye teknologier som 5G. Digitalisering skal være drivkraft for omstillinger og for å skape nytt næringsliv og nye selskaper. Oppstartsbedrifter skal ha gode rammevilkår.
    5. Vi skal sikre at alle får mulighet til å delta i det digitale samfunnet, og beskytte innbyggere fra digitale trusler og angrep. Barn og unge skal lære å bruke teknologi på en ansvarlig måte og skjermbruken skal bli mer bevisst, både i utdanningen og på fritiden. Vi skal forhindre digital markedsføring rettet mot barn og unge, og vi skal sette krav til store tech-selskap der de har for mye makt.
    6. Kilde: Regjeringen

Kritisk Bjørlo

Næringspolitisk talsperson i Venstre Alfred Bjørlo mener det er oppsiktsvekkende at regjeringen legger fram en Nasjonal Digitaliseringsstrategi med mål om at Norge skal bli verdens mest digitaliserte land, uten ett eneste nytt tiltak for å forbedre det han omtaler som «dagens gründer- og tech-fiendtlige næringspolitikk».

– Ap/Sp-regjeringen ser ikke ut til å forstå at å bli et mye mer attraktivt land å drive tech-næringsliv i, er en forutsetning for å lykkes med å digitalisere hele Norge – og få mest mulig ny verdiskaping ut av det, sier han.

Han gir regjeringen honnør for å sette konkrete og tidfestede mål om rask digitalisering av Norge. 

– Det er likevel en påfallende mangel på konkrete tiltak som står i stil med de høye ambisjonene – spesielt når det gjelder bedre tilgang på IKT-kompetanse og en næringspolitikk som legger til rette for etablering og rask vekst av digitale bedrifter i Norge. Det er også påfallende hvor mye regjeringen lener seg på EUs strategier og mål – uten å ta inn over seg at vi da må komme tettere på Europa og EU, ikke bruke tiden på krangling og motstand mot EU slik Sp er pådriver for i dagens regjering, sier han.