årsresultat
Tøffe tak for tidligere McKinsey-topps data-startup
Arundo Analytics har hentet kapital med betydelig utvanning av aksjonærene.
Gründer Tor Jacob Ramsøy og CEO Martin Lundquist i Arundo Analytics.
Foto: Arundo Analytics
Arundo Analytics ble startet opp av den tidligere McKinsey-toppen Tor Jakob Ramsøy for å ta i bruk avansert kunnskap om data og analyse i industrien. Målet skal blant annet være å gjøre selskapene mer energieffektive.
Mens Ramsøy gikk av som leder i selskapet i januar i år, tok den tidligere McKinsey-konsulenten Martin Lundquist over som CEO. Ramsøy er fortsatt styreleder.
En annen ex-McKinsy-konsulent, Trond Riiber Knudsen, var en tidlig investor og har i lengre tid vært en av selskapets største framsnakkere. I 2022 investerte John Fredriksens Frontline i selskapet.
Hentet 40 millioner
Men det store gjennombruddet har latt vente på seg for Arundo som ifølge regnskapsdokumenter signert 19 september omsatte for 39 millioner kroner i 2023, opp fra 31 millioner kroner i 2022.
Resultatet før skatt endte på minus 18 millioner, en klar forbedring fra minus 31,2 millioner i 2022.
I årsberetningen heter det at selskapet pådro seg betydelige netto tap mens det fortsatte å utvide sine markedsføringsinnsatser og videreutvikle sine programvareprodukter. Tapene har fortsatt så langt i 2024.
I et forsøk på å bevare likviditet i selskapet, ble det gjennomført en kapitalrunde i andre kvartal, på 39,8 millioner kroner.
Dette skal ifølge styret gi den finansielle fleksibiliteten konsernet trenger for å «forbedre sine produkttilbudet og styrke salgs- og markedsføringsevner».
Shifter er ikke kjent med hva prisingen i runden lå på, men økningen i morselskapets aksjekapital i år, tilsier at selskapet nå har en verdsettelse på rundt 47 millioner kroner etter at de friske pengene er inkludert.
Siden september 2023 er aksjekapitalen 4,5-doblet, som innebærer at alle investorer som ikke har fulgt opp investeringene sine, er blitt kraftig vannet ut i denne perioden.
I brudd med lånebetingelsene
En annen usikkerhet som ikke synes å være løst, er et tre år gammelt lån hos DNB på fire millioner kroner som har en løpetid på fem år.
Lånet har en betingelse om at Arundo skal ha en egenkapitalandel på 25 prosent (ikke på konsolidert basis).
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.
Ettersom selskapet hadde negativ egenkapital ved utgangen av 2023, er det i brudd med kravet, og lånet er blitt omklassifisert til kortsiktig gjeld i balansen.
Et konvertibelt lån til morselskapets forfalt i april 2024. På tidspunktet for signeringen av årsregnskapet var ikke lånet tilbakebetalt. Ifølge beretningen jobbes det med å få utsatt tilbakebetalingsdatoen til sommeren 2025.
Dersom det kommer på plass en ordning for disse to lånene, skal konsernet ha kontanter nok til å drifte frem til slutten av april 2025.
Men i styret gjennom årsberetningen er tydelige på at «i det nåværende markedet vil det være nødvendig med kontinuerlig finansiering fra eksisterende aksjonærer for å oppnå balanse».
«Hvis konsernet ikke klarer å sikre tilstrekkelig tilleggsfinansiering fra investorer eller generere positive kontantstrømmer fra driften, vil fortsatt drift ikke være mulig», heter det i beretningen.
Stor industrikontrakt
I mars slapp selskapet nyheten om en ny løsning for INEOS Inovyn for å redusere energikostnader og karbonutslipp i klorelektrolyseprosessen, som står for omtrent 1 prosent av Europas totale strømforbruk.
Ved å optimalisere energibruken basert på spotprisanalyser og driftsbegrensninger, skal løsningen kunne bidra til både kostnadsbesparelser og lavere CO2-utslipp ved å redusere toppbelastninger på strømnettet.
Ifølge Arundo gir løsningen besparelser på opptil 15 prosent, og i praksis oppnås vanligvis 3–5 prosent, noe som fortsatt gir en konkurransefordel i bransjer med små marginer.