Nytt om navn
Ny Easee-sjef: «Det er kaldt, fuktig og vått – men det betyr nok at vi bare jobber hardere»
Britiske Anthony Fernandez tar over som konsernsjef for det norske selskapet rundt et år etter at gründer Jonas Helmisktøl gikk av - og han er verken redd været eller et usikkert elbilmarkedet.
– Selskapet har vært gjennom mye tøft de siste månedene, men jeg mener også det har fått til en utrolig «recovery». Jeg tar dermed ikke over en bedrift som fortsatt har de samme utfordringene. Min rolle blir dermed å se fremover og lede Easee etter å ha tilbakelagt det kapittelet, sier Anthony Fernandez.
Fredag kom nyheten om at briten blir den nye konsersjefen for Easee etter at Erik Fossum Færevaag har ledet elbillade-selskapet midlertid etter at gründer Jonas Helmikstøl trakk seg i fjor.
Fernandez tar dermed over styringen for selskapet som har vært i hardt vær de siste tolv månedene, med svensk salgsnekt, nedbemanning og lederbytte.
Den påtroppende konsernsjefen er imidlertid ikke bekymret, forteller han til Shifter:
– Erik har gjort en god jobb sammen med lederteamet med å stabilisere bedriften, og jeg tror personlig at bedriften har blitt sterkere på grunn av dette. Den vil være mye mer motstandsdyktig og håndtere liknende utfordringer mye bedre i fremtiden – som er veldig viktig når vi skal fortsette veksten internasjonalt, sier han.
– El-bil markedet har også vært i hardt vær. Hva er dine tanker om det?
– Globalt sett har el-bil industrien fortsatt en positiv utvikling, og selv om det kan være regionale forskjeller, kommer markedet til å fortsette å vokse – ikke bare med tanke på antallet el-biler, men også infrastrukturen og økosystemet rundt.
– Jeg tror Easee er fantastisk posisjonert til å være en del av det og drive utviklingen, svarer han.
Skal bli markedsledende
Fernandez tar over selskapet i midten av august og er tilbakeholden om å snakke om hva som vil bli hans strategi som ny konsernsjef:
– Min forventning er at vi skal bli markedsledende, for det er utrolig mange spennende ting i «pipelinen». Selv om jeg ikke kan snakke om det i detalj nå, er det en av de viktigste hovedgrunnene til at jeg valgte å bli en del av selskapet, forteller han.
Briten er utdannet software-ingeniør og har vært involvert i flere startups og scale-ups tidligere, forteller han:
– Felles for alle er at de har avanserte løsninger både innen hardware og software som også er hjertet av det Easee driver med. Nesten alle selskaper eller prosjekter jeg har vært involvert i har jobbet med «disruptive» teknologi som endrer verden til et bedre sted. Jeg tror den erfaringen passer godt inn i Easee. Vi gjør noe som endrer verden til et bedre sted.
Fernandez har altså bakgrunn som konsernsjef i det britiske tek-selskapet Refeyn, en spin-off fra et forskningsprosjekt ved Oxford University.
Han har også jobbet som VP Asia Pacific for Teledyne Technologies i Hong Kong – samt jobbet med medisinsk rådgivning, forsvarssikkerhet og industriell automasjon.
Han har en Master of Business Administration (MBA) fra Imperial College Business School i London.
Flytter ikke til Norge
Siden Fernandez har jobbet flere steder verden over kaller han seg selv for en «verdensborger». Planen er likevel ikke å flytte permanent til Stavanger per nå, forteller han:
– En del av Easees vekstrategi er å ekspandere internasjonalt, med en ledende posisjon i Europa og ekspandere videre ut over det.
– Så selv om jeg vil tilbringe en god del tid i Stavanger, er langtidsplanen faktisk å reise mye rundt mellom forskjellige kontorer og å være så nær vekstmarkedene som mulig, fortsetter han.
– Hva er dine tanker om å lede et norskt vekstselskap med tanke på den norske arbeidskulturen?
– Jeg har jobbet over hele verden med mange forskjellige arbeidskulturer. Jeg elsker å jobbe med og lære om nye bedriftskulturer. Det jeg har sett så langt her er at det er en veldig lidenskapelig dreven arbeidsstyrke som er dedikert til energiskiftet og Easees rolle i det, svarer Fernandez.
– Jeg har sett noen små forskjeller til nå, men på en positiv måte, legger han til.
Han trekker blant annet frem work-life-balance (arbeidslivs-balansen) som en positiv ting med den norske arbeidskulturen.
Han er heller ikke bekymret for det norske vinterværet, som nordmenn typisk lurer på:
– Nei, absolutt ikke. Jeg vokste jo opp i Storbritannia og vi er ikke akkurat berømte for det gode været vårt der vi heller. Det er kaldt, fuktig og vått – men det betyr nok at vi bare jobber hardere, sier han og ler.