Kjønnsbalansen i venturemarkedet blir bedre med folkefinansiering, ifølge ny forskning.

Ny forskning: Folkefinansiering sørger for bedre kjønnsbalanse blant investorer og gründere

Ny forskning fra Sverige viser at kvinnelige gründere får en større del av kaken når pengene kommer fra folkefinansiering.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra i fjor tilbake viser at kvinnelige gründere i Norden mottar under to prosent av risikokapitalen som er i omløp.

Den forsvinnende lille andelen blir større når kapitalen hentes via folkefinansiering, ifølge ny forskning.

«Menn er i samme nettverk som andre menn med samme interesser. De kan også være drevet av statistisk diskriminering. Det vil si at de assosierer vellykkede gründere som å være kun menn og er i samme nettverk som menn med samme innstilling» , ifølge den israelske forskeren Hadar Gafni.

Men det er mulig å gjøre noe med det, og noe av svaret kan ligge i folkefinansiering. Det kommer frem i rapporten «Gender Dynamics in Crowdfunding: Evidence on Entrepreneurs, Backers, and Taste-Based Discrimination», som Gafni laget ved Institutt for industriell økonomi og ledelse ved Royal Institute of Technology (KTH) i Stockholm, sammen Dan Marom, Alicia Robb, og Orly Sade.

– Crowdfunding har potensial til å demokratisere finansieringsprosessen for kvinner. Ikke nødvendigvis fordi kjønn ikke er en faktor, men fordi «investeringscrowden» er mer kjønnsbalansert. Langt mer enn hos tradisjonelle venturekapitalinvestorer eller engleinvestorer. Kvinner støtter faktisk kvinner, sier Gafni i en uttalelse.

Bedre balanse

Gafni fullførte sine masterstudier i økonomi ved Universitat Autònoma de Barcelona i 2017, og doktorgradsstudiene ved Copenhagen Business School i 2020. Hans forskning fokuserer på effektene digitaliseringen av gründerfinansiering, spesielt crowdfunding og digitale penger, har i utviklingsland.

Rapporten, som ble publisert i februar i år, viser at investeringsprosessen med folkefinansiering var mer demokratisert enn i tradisjonelle investeringsformer.

Både på investor- og prosjekteiersiden ble det oppdaget en mer balansert sammensetning mellom kjønnene. Forskningen viste også at kvinnelige prosjekteiere nådde større sukessrate enn menn.

Vil gi tilgang

Linn Hoel Ringvoll, styreleder for Norsk Crowdfunding Forening synes studien er spennende. I en pressemelding sier hun:

– Crowdfunding gjør det mulig for kvinner å skaffe finansiering til sine prosjekter, samtidig som det gir kvinner enkel tilgang til direkte investeringer i spennende selskaper og gode investeringsobjekter som tidligere bare var tilgjengelig for en engere krets.

Ringvoll og Crowdfundingforeningen vil gjerne vise hvor stort potensial folkefinansiering har som finansieringskilde for kvinner som søker kapital. Samtidig vil foreningen være med på å gi kvinner tilgang på et større investeringsunivers.

– Norske kvinner fant i større monn endelig frem til børsen i fjor. Nå er det på tide at de også kikker på alternative investeringer som både gir avkastning og hjelper andre kvinner i gang, sier Ringvoll.