En gjennomgang Shifter har gjort blant de fremste venturefondene i Norge, viser at mangfoldet krymper jo lenger opp i selskapene man klatrer. I denne omgang har vi sett spesielt på kjønnsfordelingen.
Nå har Shifter gjort samme øvelse med flere av de fremste ventureselskapene i Norge. Trenden er den samme. Partnere og investeringsdirektører, de som bestemmer hva som blir lagt frem for investeringskomiteene, er i all hovedsak menn.
For eksempel er det kun mannlige partnere i Proventure (7), Skagerak Maturo (6) og Idekapital (5). På det øverste nivået i Alliance Venture er Bente Loe eneste kvinne sammen med seks menn.
Annonse
Blant de 32 selskapene Shifter har undersøkt, er drøyt to av 10 partnere kvinner, resten menn. Tar man med nivået under, såkalte investment managers eller tilsvarende, er tallet drøyt 3 av 10. (Se hele oversikten nederst i saken)
– Ja, det er vel ikke veldig overraskende, jeg trodde kanskje det var enda skjevere, sier Johan Gjesdahl, managing partner i nevnte Alliance Venture.
– Han tikket alle bokser bortsett fra at han var mann. Vi forsøkte først å finne en kvinne, men det var flere stang-ut i prosessen, så da Henrik ble aktuell, gikk vi for han, sier Gjesdahl, og påpeker at de nylig har ansatt en kvinne som Head of Communication, som starter i 2022.
Annonse
Videre forteller han at Alliance i år signerte Kvinner i Finans-charteret, hvor de forplikter seg til å bidra til å øke andelen kvinner i ledende posisjoner i finansnæringen i Norge. Selskapets egne etiske retningslinjer legger også opp til at Alliance skal sikre et mangfoldig og inkluderende arbeidsmiljø og bidra til det samme i økosystemet.
Mangfold i miljøene viktigst
Porteføljen til Alliance er også ganske mannsdominert.
– Men det kan nevnes at vi ledet seed-runden til Equality Check i juni, sier Gjesdahl.
Equality Check, med gründerne Isabelle Ringnes og Marie Louise Sunde i spissen, jobber nettopp med mangfold og inkludering i arbeidslivet med utgangspunkt i skjev kjønnsbalanse i mange organisasjoner.
– Slik sett har vi tro på at god kjønnsbalanse og mangfold generelt er viktig for å bygge gode organisasjoner, og at arbeidsgivere som er opptatt av dette vil klare å tiltrekke seg flere talenter av alle kjønn, sier Gjesdahl.
Han avviser ikke at sammensetningen blant partnerne kan påvirke hvor og hvordan risikokapital plasseres, men er usikker på hvor mye.
– For venture, så tenker jeg at det aller viktigste er mangfold i miljøene, det vil si at gründer har mange potensielle investorer å prate med, at det ikke er ett miljø som blir en slags overdommer over hvem som er verdige funding eller ikke. Og på den fronten har det skjedd mye i Norge de siste årene, med en oppblomstring av engleinvestorer, mange nye fond og også mye større internasjonal VC-interesse, sier Gjesdahl.
– Vi er bevisst på at vi vil ha mange typer bakgrunner og personligheter i Norselab, og fokuserer mer på det enn kjønnsbalanse isolert, sier investeringssjef Yngve Tvedt i Norselab.
– Vi tror også god variasjon i profiler bidrar til bedre langsiktig avkastning. Vi ansetter de beste folkene uavhengig av kjønn, og når man har en åpen tilnærming til hva som utgjør den «beste» kandidaten er vår erfaring at kjønnsbalanse også kommer mer av seg selv.
Norselab ser for eksempel ikke etter stereotype investeringsprofiler når de søker nye partnere, men folk med mer variert kompetanse, bakgrunn og erfaringer. I tillegg ser selskapet gjerne etter kandidater som har vært på en form for gründerreise.
– Med en slik tilnærming erfarer vi at vi får en større base kvalifiserte søkere av begge kjønn.
Lyser ut partnerskap
Norselab tok tidligere i år et uvanlig grep i bransjen, da de lyste ut stillinger som investeringspartnere til sitt andre fond. Nå har selskapet gjort det samme til sitt tredje fond, denne gangen et kredittfond.
– Investeringsmiljøer søker ofte etter folk med bakgrunn fra Investment banking og consulting. Gitt at dette er bransjer med stor grad av homogenitet blir gjerne rekrutteringen deretter. Mange ansetter også helst fra eksisterende nettverk. Det sier seg selv at man da får mange ansatte med lik profil, og gjerne samme kjønn, sier Tvedt.
Utlysningen resulterte ifølge Tvedt i «massevis av høyt kvalifiserte og veldig ulike typer søkere basert på utlysningen.» Som nevnt, ansettes to kvinner til å fylle posisjonene på nyåret.
– Ikke fordi de var kvinner, men fordi de var best.