mangfold
Ny kåring peker ut Norges 50 fremste tech-kvinner
Uten mangfold står norske fortrinn i fare, mener Abelia, som har flere gründere på lista.
De fremste tech-kvinnene kommer fra både offentlig sektor, godt etablerte bedrifter og vekstselskaper.
Fotomontasje: Abelia / ODA Nettverket
I Norge kan alle med interesse og evner bli teknologer. Vi har et utdannelsessystem som er tilgjengelig for alle. Dette fortrinnet utnytter vi ikke godt nok, skriver Abelia i en pressemelding der de sammen med ODA-nettverket kårer landets fremste tech-kvinner. På lista er riktignok navn fra blant annet Spacemaker, Saga Robotics, og Askeladden & co, men Abelia er bekymret for at det går for sakte.
Toppsjef Øystein E. Søreide påpeker at vi trenger større mangfold for å sikre innovasjon og løsninger som speiler alle brukere.
– Det har jo noe å si hvem som lager algoritmene og skriver koden som får nye løsninger til å fungere. Enten det gjelder forbrukerteknologi, industriell software eller styringssystemer for havvindmøller og karbonlagringssystemer. I Norge har vi alle muligheter til å velge de utdanningene som gjør oss mest relevante for fremtiden. Men selv det norske teknologinæringslivet er for ensrettet, sier Søreide.
Går for sakte
Siden 2016 har andelen kvinner i tech-sektoren økt med marginale 2,2 prosentpoeng, ifølge ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). I denne takten når vi ikke full likestilling innen teknologi før om nesten 100 år.
Norges 50 Fremste Tech-kvinner er ifølge Abelia et tiltak for å løfte frem talenter og gode forbilder som kan bidra til at flere velger teknologiyrker - også utenfra den typiske rekrutteringspoolen.
– Teknologi i seg selv er verken diskriminerende eller ensrettet, men dataene vi baserer oss på og måten vi setter sammen nye løsninger på, kan være det. Lages løsningene av menn, blir de også tilpasset menn. Det kan skape store utfordringer for mange brukere, mener Søreide.
En historisk blemme
– Denne feilen har vi som samfunn gjort tidligere. Historisk sett har få kvinner innen medisinsk forskning gjort at vi i dag har store kunnskapsmangler knyttet til flere sykdommer som ofte rammer kvinner. Om vi som samfunn ikke tar tak i dette vil vi se uheldige ringvirkninger i lang tid fremover, hevder Gunn Severinsen fra ODA-Nettverk.
Videre forteller hun at problemet ligger i hele teknologikjeden: det er flest menn som utvikler, finansierer og leder de selskaper hvor teknologien blir skapt. I dag er det nemlig kun 15 prosent av ledere i norske IKT-selskaper som er kvinner, ifølge SSB.
Årets jury ble forøvrig ledet av Øystein Eriksen Søreide. Juryen har lagt vekt på:
- hvordan hun utmerker seg på teknologiforståelse
- konkrete bidrag og prestasjoner
- motivasjon/innsats for mangfold og inkludering i teknologi