INVESTERING

Ny storrunde i norsk hydrogen-teknologi: Internasjonale tungvektere flokker til feltet

Hystar henter 260 millioner kroner til tek som skiller ut hydrogen fra vann. Den norske hydrogen-hypen har ikke lagt seg blant internasjonale investorer.

Alejandro Barnett (CTO), Magnus Thomassen (CPO), og Fredrik Mowill (CEO) i Hystar.
Alejandro Barnett (CTO), Magnus Thomassen (CPO), og Fredrik Mowill (CEO) i Hystar.
Publisert

Etter 15 år med forskning spant Sintef ut oppstartsselskapet Hystar i 2020. Med en patent på såkalte elektrolysører som hevdes å være langt mer effektive enn dagens løsninger, utvikler og produserer selskapet enkelt forklart et apparat som bidrar til å skille ut hydrogen fra vann.

Produksjonen av slike enheter må mangedobles for å møte fremtidens behov for hydrogen, ifølge EU, som iverksatte en storstilt satsing på området i 2020.

Teknologien til Hystar har blitt testet sammen med Equinor og Yara. Nå har prosjektet fanget oppmerksomheten til flere investorer av internasjonalt kaliber, og selskapet henter inn 26 millioner euro i frisk kapital, tilsvarende omkring 260 millioner kroner.

En illustrasjon av pilotanlegget som brukes til testing av Hystars hydrogenteknologi.
En illustrasjon av pilotanlegget som brukes til testing av Hystars hydrogenteknologi.

Tunge investorer

Hovedinvestorene er industrikonsernet Mitsubishi Corporation og venturefondet AP Ventures (som gikk inn allerede i 2021, da Hystar hentet 50 millioner kroner).

Øvrige nye investorer er Finidus, Nippon Steel Trading, Trustbridge Partners, og Hillhouse Investment.

Sistnevnte har lenge vært blant de meste aktive oppkjøpsfondene i Kina, men etter det turbulente fjoråret har de eksponert seg stadig mer mot andre markeder, ifølge Reuters, og nå altså Norge.

– Det store behovet for å kutte klimagassutslipp i den globale industrien kan ikke undervurderes. Det er uten tvil på dette området at grønn hydrogen vil ha størst påvirkningskraft, sier grunnlegger av Hillhouse Investment, Luke Li, i en pressemelding.

De norske investorene Sintef Ventures og Geir Førres Firda var allerede på aksjonærlisten, og følger opp med mer kapital i denne runden.

– Vi ser frem til å jobbe med våre nye aksjonærer og utforske felles muligheter for å sette i gang med store grønne hydrogenprosjekter, sier daglig leder Fredrik Mowill i Hystar i en pressemelding.

Partene har ikke kommentert prisingen.

Flokker til feltet

Investeringen i Hystar er den siste av flere runder på dette feltet her til lands de seneste par årene.

I fjor skrev Shifter om Hydrogen Mem-Tech, som driver med mye av det samme som Hystar. De er også et produkt av forskning på Sintef, og hentet 170 millioner kroner.

Blant investorene er nevnte AP Ventures, samt Yara Growth Ventures, Shell Ventures, Saudi Aramco Energy Ventures og Sintef Ventures.

Data Shifter sitter på, viser at det ble gjennomført ytterligere fire store investeringer i norske selskaper på feltet, riktignok de fleste på børs: Zeg Power, Teco 2030 (x2), og Hynion.

Til sammen ble disse tilført mer enn en halv milliard kroner i fjor.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

Powered by Labrador CMS