klima

Ny toppsjef: Dette skiller energigiganten fra andre investorer 

Hafslund Vekst har så langt investert 1,2 milliarder kroner i klima-prosjekter. Nå tar Knut Inderhaug over porteføljen. 

Knut Inderhaug har tidligere vært konsernsjef i Hafslund Celsio.
Publisert Sist oppdatert

– Det var ikke vanskelig å si ja, sier Knut Inderhaug

Han er ny toppsjef i Hafslund Vekst, selskapet bak energigigantens investerings- og vekstportefølje. Inderhaug jobbet sist som konsernsjef i Hafslund Celsio. 

– For meg personlig er det et rollebytte som bredder ut mitt erfaringsspenn, og det er en veldig viktig oppgave å jobbe med å styrke Hafslundkonsernet for fremtiden, sier han. 

Hafslund Vekst er heleid av Oslo kommune og skal fungere som et virkemiddel for å nå Oslos klimamål. Selskapet har i dag investert cirka 1,2 milliarder kroner i prosjekter som kan bidra, deriblant i oppstartsselskaper som ElawayBirdsview og Ducky, blant flere. 

Hovedstaden har et uttalt mål om å kutte 95 prosent av klimagassutslipp innen 2030 - sammenlignet med 2009-nivå.

– Det som virkelig skiller Hafslund Vekst fra andre investorer, er at vi ikke bare er ute etter økonomisk avkastning – vi har også et sterkt samfunnsoppdrag, sier Inderhaug. 

Hafslund Vekst: Portefølje

Selskaper som jobber med å redusere klimagassutslipp:

  • Elaway
  • Fastcharge (ladeinfrastuktur for tungtransport)
  • Mobile ladeløsninger til bygg og anlegg: For eksempel et prosjekt på Gran.
    – Her jobber vi med verdens første utslippsfrie veiprosjekt, sammen med blant annet Statens vegvesen, Anlegg Øst og NAPOP. Prosjektet har pågått i et halvt år og så langt har prosjektet spart 130 000 kg CO2. Det tilsvarer utslippene til 76 biler hvert år, sier Inderhaug.
    – Prosjektet er involverer bygging av miljøgate med sykkelvei, gangveier og oppgradert bilvei gjennom sentrum av Gran, i tillegg til oppgradering av infrastruktur for VAV og strøm. Hafslund er energipartner i prosjektet, dette innebærer levering av provstrøm, ladeinfrastruktur og energirapportering fra prosjektet, sier han. 

Selskaper som jobber med å øke energiproduksjon:

  • Fredrikstad energi
  • Eidsiva energi
  • Hafslund Magnora Sol (solcelleparker)
  • Enny (solcelleanlegg til boligselskaper)
  • Blåvinge (havvind)
  • Eidsiva Hafslund Vind (landvind)

Øvrige selskaper/satsninger:

  • Skygard (datasenter i Oslo, koblet til fjernvarmenettet)
  • Hafslund rådgivning (rådgivning for å ta i bruk nullutslippsløsninger)
  • Venture (investeringer i teknologselskaper som muliggjør vår visjon. Investert i åtte selskaper så langt: Tequs, Optimeering, Utilifeed, Birdsview, Over Easy Solar, Ducky, Smartwatt og Heimdal Power)
  • Fleksibilitet (lar kunder tilpasse strømforbruket for å redusere kostnader og avlaste nettet)

– I tillegg har vi en rekke initiativer i en kartleggingsfase. Blant annet eksperimenterer vi med solkraftverk langs vei, sier Inderhaug. 

– Kan gå inn i markeder som kanskje ikke er modne ennå

Han omtaler selskapet som Oslos kraftselskap. 

– Med Oslo kommune som eier, har vi et klart mandat til å skape ny kraftproduksjon og redusere utslipp. Vi får muligheten til å tenke langsiktig, og vi kan gå inn i markeder som kanskje ikke er modne ennå, men som vi vet vil ha en avgjørende rolle for fremtiden. 

Inderhaug sier han kunne nevnt flere, men trekker likevel frem Elaway som et godt eksempel. Selskapet startet som et internt business-case, men sto senere på egne ben.

– Veitrafikken er den største kilden til klimagassutslipp i Oslo. For å bidra til flere elbiler, bygger de ut ladeinfrastruktur for normallading til boligselskaper, sier Inderhaug. 

Siden oppstart i 2019 har Elaway tilrettelagt for 140.000 ladeplasser og redusert klimagassutslippene med 78.000 tonn, forteller han videre. 80 prosent av Elaway ble solgt til Susi Partners i fjor, og selskapet opererer nå også i Tyskland og Sverige.

– Her har det handlet mye om å få tak i de rette folkene og treffe markedet. Videre har Hafslund bidratt med betydelig kapital for utbygging av ladeanleggene, sier Inderhaug. 

– Å regne hjem et business-case over lengre tid, er utfordrende

På spørsmål om Hafslund Vekst er i investeringsmodus nå, svarer sjefen:

– Vi vil alltid være åpne for nye måter å produsere energi på og redusere klimagassutslipp. Klimamålene er det ultimate målet, og hvordan vi når dem, enten ved å investere, støtte, eller starte opp egne prosjekter, er mindre viktig.

Inderhaug ser samtidig noen utfordringer i nettopp balansen mellom krav om økonomisk avkastning og målet om å redusere utslipp. 

– Mange teknologier, spesielt innen energiproduksjon, krever store kapitalinvesteringer før man ser økonomisk avkastning. Å regne hjem et business-case over lengre tid, er utfordrende når strømpriser, reguleringer og globale faktorer spiller inn, sier han. 

– Det er lettere å regne på om et prosjekt kommer til å redusere utslipp eller produsere mer energi, enn om det kommer til å være økonomisk lønnsomt om ti år.