Styreleder i Fintech Norway, Alf Gunnar Andersen, har nye planer for å komme nærmere en løsning på PSD2-problematikken.

Ny varslingsportal for PSD2-feil: – Bankene har vært overraskende positive

Mens Fintech Norway fortsatt venter på at Finanstilsynet skal begynne å svinge PSD2-pisken, jobber organisasjonen selv med å fikse gulroten som skal motivere bankene til å komme i mål.

Publisert

– Det viktigste for oss er jo at PSD2 fungerer. Vi startet ikke Fintech Norway bare for å kjefte på bankene, sier organisasjonens styreleder Alf Gunnar Andersen.

Det er en litt mildere tone enn hva det hørtes ut for bare et par uker, siden da Andersen dagen før Den europeiske bankmyndighetens, EBA, deadline uttalte:

– Det er begrenset med gulrot for bankene når det gjelder PSD2. Da må du bruke pisken. Så vi forventer vel egentlig at Finanstilsynet tar frem den og setter noen eksempler.

Og gulroten kan Fintech Norway være på vei å hente frem selv.

Allerede da Fintech Norway ble opprettet rundt nyttår, hadde organisasjonen ambisjoner om å opprette en benchmarkside, som skulle vise hvor gode norske banker var til å oppfylle PSD2.

Det er disse planene som nå begynner å materialisere seg, i form av noe som best kan sammenlignes med et slags varslingssystem. Først og fremst er målet at banker og tredjepartsaktører skal få løst de utfordringer som gjenstår på en fredeligere og mer samarbeidsorientert måte, enn hva som kanskje har vært tilfelle hittil.

– Foreløpig kaller vi det bare for en «ticket motor», sier Andersen.

Et system for å melde inn feil

Han beskriver det som et system der både tredjeparter og banker kan melde seg på. Den som finner en feil hos en bank, melder da inn en «ticket» i systemet. Tror selskapet som melder inn feilen, at problemet er utbredt, kan det merkes som «community ticket», slik at andre selskaper enkelt kan melde at de sliter med det samme problemet.

Det skal ikke være forbeholdt tredjepartsaktører å melde inn feil. Banker skal også kunne melde om feil i andre banker.

Meldingen blir så sendt videre til de banker som har problemer. Tiden for å svare eller fikse problemet skal være begrenset og om det ikke kommer en respons fra banken skal det være mulig å ta problemet videre til neste nivå.

Den skal bestå en faggruppe som vurderer problematikken opp mot lovverk og om det faktisk er et brudd på PSD2-direktivet. Ifølge Andersen skal gruppen hovedsakelig bestå av eksperter fra selskapene i Fintech Norway, men det kan bli aktuelt med eksterne personer også. Både advokatbyråer og rådgivningsselskaper har meldt sin interesse for å være med.

Tydeligere spilleregler

Målet er så at all informasjon så skal samles i en hovedbok. Derfra skal det være mulig å hente ut statistikk om hva de største problemene er og hvilke banker som sliter mest. Det kan så utgjøre grunnlaget i en rapporter som kan overleveres til Finanstilsynet ved de jevnlige møtene organisasjonen har tenkt å få til med tilsynet.

– Vi får tydeligere spilleregler. En del av problematikken i dag er at flere banker har egne løsninger og sider for å ta imot meldinger og varsle om oppdateringer. Vi har dessverre et inntrykk av at disse ikke alltid blir oppdatert eller besvart. På denne måten får vi en felles standard for hvordan vi skal rapportere inn feil, sier Andersen.

Bankene er positive

Han forteller at Fintech Norway har vært i kontakt med flere banker, som har meldt sin interesse for å være med.

– Bankene har vært overraskende positive, sier Andersen.

Blant disse finnes Sparebank1-alliansen. Administrerende direktør Øyvind Aass bekrefter at alliansen har hatt møter med Fintech Norway.

– Vi er jo grunnleggende positive til å tilrettelegge og finne gode løsninger for disse aktørene. Vi hadde møte med Fintech Norway så sent som i denne uken og er aktuelle for å være en av pilotbankene på denne løsningen, sier Aass til Shifter.

Drømmer om Europa

Ifølge Andersen er det ikke bare i Norge initiativet har vekket interesse. Fintech Norway er i dialog med andre fintech-organisasjoner ute i Europa, for å holde seg oppdatert om PSD2-situasjonen i andre land. I disse samtalene har planene på et «varslingssystem» blitt mottatt med nysgjerrighet.

– Nå drømmer vi litt, men det hadde vært utrolig kult å kunne bidra til en felles europeisk standard på innrapporteringer, sier Andersen.

Underforstått er det ganske åpenbart at den europeiske tanken er noe som tiltaler Andersen også når han har Horde-hatten på seg, og tenker mulig internasjonal ekspansjon for sitt eget selskap.

– At motorveien er på plass, det vi si at PSD2 fungerer, er jo et av kriteriene som må være på plass for å at vi skal kunne se utover grensene, sier han.

Før en helt ferdig versjon kan være klar, gjenstår en del arbeid. Først og fremst handler det om compliance-spørsmål, hvem som eier data i systemet, at all innrapportering skjer i henhold til GDPR og annen regulering.

– Når tror du at Fintech Norway kan ha en side som er klar å ta i bruk?

– Vi kan ha en MVP ute relativt kjapt. Vi er en liten gruppe i Fintech Norway som har jobbet med det en stund. Det er ikke så avansert å lage en portal. Men et helt ferdig produkt avhenger av compliance-spørsmålene.

Nå får alle abonnenter hos Shifter+ 50% rabatt på årsabonnement på E24+. Les mer