venture

Nytt venturefond ser etter markedsplasser og datadrevne scaleups

Rolv-Erik Spilling vil bidra å bygge det norske venturemiljøet med Scale Leap Capital.

Scale Leap Capital: F.v. Rolv-Erik Spilling, Ingvild Huseby, Nicolai Bodd og Andreas Solberg.
Publisert Sist oppdatert

Ventureselskapet Scale Leap Capital starter opp med 235 millioner i forvaltningskapital som de blant annet har hentet fra KLP og Tron Mohn Stiftelse.

Fondet ledes av Rolv-Erik Spilling. Med syv år i Alcatel og 15 i Telenor, blant annet som leder for Telenor Digital, har Rolv-Erik Spilling lang fartstid fra telekom og internettbransjen.

– De som kommer ut om et års tid, har jeg veldig tro på. Og mens vi venter, er det om å gjøre å være raus.

Rolv-Erik Spilling

Spilling er styreleder i Tise og seriegründer i alt fra konsulentselskapet Gture som hjelper tidligere og mer modne bedrifter med skalering og nettverk til investorselskapet Gvalueinvest som har blant annet Tise, No Isolation og Cavai i porteføljen.

Erfaringen tar han med seg når han og teamet nå skal bygge det nye venturefondet Scale Leap Capital fra 235 millioner i forvaltningskapital til opp mot taket på 750 millioner.

De tre andre på teamet, Andreas Solberg, Ingvild Huseby og Nicolai Bodd har bakgrunn fra henholdsvis finans, industri og teknologi. Alle har bred erfaring fra ledelse og bygging av store virksomheter.

Ifølge Spilling er de ikke et «transaksjonsteam», men en gruppe eksperter som har hatt skoene på.

– Vi bidrar med kunnskap og nettverk, i Norge, men også i USA og Asia. Det langsiktige målet er å bidra til å bygge opp et skikkelig venturemiljø i Norge.

Vil gjøre mer for selskapet i skaleringsfasen

– Vi mener at vi kan gjøre enda mer for selskaper som er i ferd med å skalere opp og ut fra Norge og Norden, sier Spilling.

Han peker på at det har alltid vært vanskelig å få på plass penger til scaleups i Norge.

– Vi så oss rundt i venture-miljøet og konkluderte med at det er for få som kan bidra på akkurat dette området, og de som kan, kan nesten telles på en hånd.

Det er fortsatt tidlige dager for fondet som ikke har gjort noen investeringer ennå.

– Vi har ikke fått alle strukturene helt på plass ennå, men det er full rulle nå.

De 40-50 selskapene som allerede er screenet, har alle et ordentlig produkt med ordentlige kunder som betaler. De må helst gi rundt 10-20 millioner kroner i årlige gjentakende inntekter (ARR). Scale Leap ser for seg å delta i typiske norske serie A, B og C-runder.

Ifølge Spilling betyr det at selskapene er priset fra 50 til 500 i EV (enterprise value= markedsverdien av egenkapitalen pluss markedsverdien av netto gjeld).

– Hva tenker dere om timingen med å starte jakten nå?

– Det har vært ganske tøft å hente penger. Vi har jobbet under radaren i lang tid, med ordentlig trøkk fra april. Og du kan jo si at timingen i fjor kanskje ikke var den beste og at det nesten var fint at vi brukte mer tid, for det har jo vært skikkelig overpriset. Mange selskaper har vært hauset opp, og nå er det bare sunt at de kommer ned på jorda igjen, sier han. – Og slik sett er timingen latterlig god.

Jakter på markedsplasser, plattformer og datadrevne selskaper

Fondet vil i første omgang se etter B2B SaaS, men er åpne for mye forskjellig. De tar gjerne lead i rundene, og går inn med første investering på mellom 10 til 20 millioner kroner og rundet det samme i oppfølging. Fondets største investering skal maks utgjøre 20 prosent av forvaltningskapitalen.

Markedsplasser rettet mot konsumenter som utfordrer eksisterende forretningsmodeller er veldig interessant.

– Det høres ut som dere vil være interessert i mange av de samme casene som Schibsted?

– Absolutt. Vi har jobbet mye med dem, og når det kommer til selskaper med markedsplasser og plattformer, så ser vi bare positivt på å gjøre medinvesteringer med andre som kan mye om dette og har tro på det, som Schibsted.

Et annet område for Scale Leap Capital er selskaper som lager verdi på datastrømmer og store datasett.

– Så dersom for eksempel Xeneta hadde fått en korreksjon i verdsettelse, hadde det vært et interessant case for dere?

– Vi har en liste med selskaper hvor toget har gått, men etter de siste kvartalene så begynner en del av dem så absolutt å bli interessante. Fintech, akva/oppdrett og proptech er også spennende områder.

Bekymret for startupmiljøet

Spilling er også litt bekymret for det gryende startupmiljøet i Norge. Mens tunge norske investormiljøer gjerne søker seg mot private equity og industrielle oppkjøp, er det færre som satser på teknologi og venture.

– Regjeringen må få med seg at det ikke bare er i den tradisjonelle industrien det innoveres, men også i oppstartsselskapene. Det er privatpersoner og gründere som lager virkelig nye tjenester, ikke etablerte selskaper.

– Myndighetene er opptatt av å lage nasjonale satsinger for fornybar energi og bygge nye virksomheter med basis i eksisterende industri, noe som er positivt men også en utfordring, da det kan suge kompetanse ut fra fra et potensielt gründermiljø. Man må samtidig bevilge penger til oppstartsmiljøet for å opprettholde de mange gode selskapene i tidlig fase som sliter skikkelig med å finne kapital nå. Og det kan bli enda verre enn det er i dag.

– De som kommer ut om et års tid, har jeg veldig tro på. Og mens vi venter, er det om å gjøre å være raus.

Han ser også noen positive tegn til at enkelte miljøer som tidligere har vært nokså uinteresserte, er ferd med å oppdage hva som rører seg i startupmiljøet.

– Family offices og enkelte institusjonelle investorer begynner å se at det går an å ha startups i porteføljen. Det siste halve året har de tatt ut mye penger fra markedet, og nå vet de ikke helt hvor de skal investere det. Mye er i endring akkurat nå.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*