Detaljene i Oda-dealen
Softbank sto over da investorene bladde opp for Oda
Långiverne får potensielt 20 prosent rabatt på nye aksjer.
Shifter meldte sist uke at investorene hadde gått inn med et konvertibelt lån til Oda på rundt 600 millioner kroner.
Fra generalforsamlingsprotokollen går det frem at det var svenske Kinnevik, norske Rasmussen Gruppen og den sørafrikanske Tencent-eieren Naspers (børsnotert som Prosus ved Amsterdam-børsen) som gikk inn med rett i overkant av 200 millioner kroner hver.
Det totale lånet kom på 621 millioner kroner. De tre investorene var blant de største eierne også før transaksjonen.
Samtidig er det klart at Softbank, som nylig kunngjorde at de selger aksjene sine i Kahoot til General Atlantic, ikke deltok i runden og dermed ligger an til å bli vannet ut dersom lånet konverteres til aksjer.
Detaljene i dealen
Lånet kommer med en kostnad. Selskapet skal betale en fast årlig rente på 10 prosent til forfallsdatoen som er satt til allerede 31. oktober 2022. Det ligger en mulighet for at det kan forlenges i henhold til låneavtalen, men ikke til senere enn 31. oktober 2023.
Detaljene i avtalen viser at aksjene kan konverteres ved en rekke betingelser, enten automatisk eller ved at investorene velger dette selv.
Dersom Oda gjennomfører en ny kapitalforhøyelse på minst 80 millioner euro, konverterer lånet automatisk. Blir emisjonsbeløpet lavere, er konvertering valgfritt.
Ved salg av 50 prosent eller mer av aksjene eller en eventuell børsnotering, skjer konvertering automatisk.
Rabatt på konverteringskursen
Dersom investorene i det konvertible lånet velger å konvertere til aksjer ved en fremtidig emisjon, skal de som hovedregel få 20 prosent rabatt på den laveste prisen betalt for deltakere i den fremtidige emisjonen.
«Den laveste prisen» er ikke nødvendigvis emisjonskursen, men den laveste effektive prisen etter eventuelle rabatter, eller som resultat av at nye investorer blander aksjekjøpet sitt mellom nyutstedte og eksisterende aksjer, og på den måten får en lavere pris totalt sett.
Dersom investorene konverterer på forfallsdatoen, skal de få en rabatt på 20 prosent på 14,096 kroner, altså 11,28 kroner per aksje. Også denne prisen skal justeres for en rekke mulige hendelser som påvirker verdien.
I så fall gir de 621 millionene rundt 55 millioner nye aksjer og en utvanning på 9-10 prosent. På disse nivåene blir selskapet verdsatt til i underkant av åtte milliarder kroner.
Sikret seg en ekstra låneramme
Fra generalforsamlingsprotokollen fremgår det også at selskapet har utvidet lånerammet med svenske Kreos Capital fra dagens 200 millioner kroner til potensielt 600 millioner kroner.
Kreos får også, underlagt en rekke betingelser, tegningsretter.
Oda-sjef og gründer Karl Munthe-Kaas sier til Shifter at långiver får en rente og en liten bit med tegningsretter som en ekstra «kicker».
Totalt har Oda sikret seg rundt en milliard i friske midler i løpet av de siste månedene.