Ifølge OBRs ferske Oslo Outlook, laget av Menon Economics med tall fra Dealroom, går antall investeringer i Oslo ned fra 35 i årets første kvartal - til 19 så langt i andre kvartal.
Annonse
OBR peker på ulike årsaker, blant annet usikre tider på grunn av krig og børsfall.
Nye Oslo Outlook ser videre en nedgang i antall nyetableringer av bedrifter i årets andre kvartal, og på samme tid steg konkursene noe.
Annonse
I mars 2022 var antallet konkurser på sitt høyeste nivå siden november 2020.
Dette antallet forventes ifølge rapporten også å øke fremover, i takt med at støtteordninger rettet mot næringslivet i forbindelse med pandemien, nå fases ut.
– Ettersom etableringstakten fortsatt er høy, en av tre bedrifter overlever etter tre år, og hovedårsak for konkursøkning er at støtteordninger fases ut, inkludert skatter og avgifter, så er det for tidlig å si hvilke ringvirkninger det vil få. Det blir spennende å se til neste rapport, sier Tonje Ørnholt, vekst- og finansieringsansvarlig i OBR, til Shifter.
Tall fra Fair Groups inkassostatistikk viser også at 261 norske selskaper gikk konkurs i mai. Det er 19 prosent flere enn i samme måned i fjor. Samlet omsetning for konkursselskapene i mai var på nesten 1,3 milliarder kroner, som er 61 prosent høyere enn i mai i fjor. Også beløpene som går til inkasso, blir høyere, rapporterer også NTB.
Oslo er ifølge Oslo Outlook likevel på høyde med Stockholm hva gjelder antall investeringer - og litt foran Helsinki og København. Så langt i andre kvartal har de registert 550 millioner kroner investert i vekstselskaper i Oslo.
Annonse
Til sammenligning er det investert henholdsvis 6,5 og 2,6 milliarder kroner i vekstselskaper i Stockholm og Helsinki, viser OBRs tall.
– Det er en kjent sak at beløpene som investeres i Oslo-startups er betydelig lavere enn i resten av Norden generelt. Årsaken til det er at vi jo kom sent i gang her i Oslo, men med utviklingen de siste årene så er det nå behov for større investeringer for å hjelpe startupene til å skalere, sier Ørnholt.
Hun viser til 70 prosent av investeringene som ble gjort i Oslo-startups i fjor, kom fra utenlandske investorer; en betydelig høyere andel enn resten av Norden.
– Det sier både noe om at vi må utvide det lokale VC-miljøet her hjemme, men også hvor viktige de internasjonale investorene.
– Oslo er stadig mer attraktiv i det globale markedet og blir en stadig mer attraktiv by å bo i, legger hun til.
Victoria Marie Evensen (Ap), næringsbyråd i Oslo, sier dette om funnene i rapporten:
– Oslo har tatt en ledende rolle innen bærekraft og har mange suksesshistorier innen innovasjon og entreprenørskap. Jeg håper både på en økning i grønne investeringer og at tilflyttingen til Oslo fortsetter.
Nyheter og innsikt rett i epostboksen
Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.