Krypto
Økokrim etterforsker gigantisk kryptoran: – Som offer er det bra
Økokrim anslår at rundt 750 norske brukere ble frarøvet 40 til 50 millioner kroner i tyveriet, hvor verdier for totalt fem milliarder kroner forsvant. – Betryggende at det er fagfolk på saken, sier den norske gründeren bak selskapet som ble rammet.
Aleksander Leonard Larsen er en av gründerne av Sky Mavis, som i mars ble utsatt for det hittil største kjente kryptoranet.
Foto: Magnus P. Harnes
23. mars i år ble kryptovaluta for rundt fem milliarder kroner stjålet i et digitalt angrep rettet mot NFT-spillet Axie Infinity.
Utbyttet på rundt fem milliarder kroner gjør angrepet til et av de aller største kryptovalutatyveriene i historien.
Nordmannen Aleksander Leonard Larsen er blant gründerne i Sky Mavis, selskapet bak Axie Infinity. Han vil ikke gå inn på detaljene i dialogen med Økokrim, fordi etterforskningen er pågående.
– Men vi bistår med det vi kan. Vi er ikke eksperter på hva de driver med, og det er betryggende at det er fagfolk på saken. Vi opplever Økokrim som noen av de flinkeste i verden på dette, sier han til Shifter.
– Som offer er det bra at de går inn i det.
750 nordmenn berørt
Ifølge NRK, som har snakket med Økokrim-sjef Pål Lønseth, anslås det at rundt 750 nordmenn er berørt av ranet. De skal til sammen ha blitt frastjålet verdier verdt opptil 50 millioner kroner, ifølge Økokrims usikre overslag.
Likevel har ingen meldt fra om saken her til lands. Deler av forklaringen for det, kan være at Sky Mavis nylig hentet 1,3 milliarder kroner fra investorer for å betale brukerne tilbake.
– Vi har dekket tapet og betrygger brukerne for å gjenopprette tilliten. Så de har nok ikke merket det på samme måte som oss, sier Larsen.
Sky Mavis har heller ikke anledning til å bistå Økokrim eller amerikanske FBI med informasjon om brukerne.
– Vi lagrer ikke den typen data, sier Larsen.
Ifølge Økokrim, som igjen viser til FBI i USA, er det grunn til å tro at statlige aktører med tilknytning til Nord-Korea står bak tyveriet.
Vil ha kontakt med brukere
Om lag 750 personer i Norge hadde verdier i nettspillet på tidspunktet hvor tyveriet fant sted. Dette er personer som Økokrim ønsker å komme i kontakt med.
Etterforskningen vil i første omgang dreie seg om å spore kryptovalutaen som ble stjålet. Denne etterforskningen vil gjøres i et operativt samarbeid med FBI.
Ifølge Larsen har selskapet vært i kontakt med tilsvarende organ i flere land, deriblant Vietnam, hvor Sky Mavis er basert. Det er derimot kun Økokrim og FBI som har gått konkret til verks i denne saken, forteller han.
Personene bak angrepet har satt i gang en omfattende hvitvaskingsprosess i et forsøk på å tilsløre og skjule hvor utbytte har tatt veien. Det er denne hvitvaskingsprosessen Økokrim og FBI vil samarbeide om å avsløre.
Stø kurs for Sky Mavis
På toppen av innbruddet som altså har kostet Sky Mavis flerfoldige hundre millioner kroner, har de store kryptovalutaene stupt den seneste tiden.
Aleksander Leonard Larsen & Co jobber likevel som vanlig. Snart skal Sky Mavis lansere et nytt spill, og det er der oppmerksomheten til gründerne ligger.
– For vår del skjedde dette for en god stund siden. Ting har begynt å normalisere seg. Vi har over én million spillere daglig, selv når krypto krasjer globalt. Det lover godt for det nye spillet.
Nyheter og innsikt rett i epostboksen
Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.