Sverd i sten på Madla utenfor Stavanger var et vendepunkt i norsk historie. Det samme var funnet av olje. Nå investeres stadig mer av oljegevinsten i fremtidens bedrifter

Oljekrisen ble et vendepunkt: Seks investorene fra Rogaland forteller hvorfor de satser på startups

Regionen har flere aktive tech-investorer med dype lommebøker. Her er de som er klare for å investere i år.

Publisert Sist oppdatert

Rogaland har sett mange gründersuksesser. Fra billader-selskapene Zaptec og Easee, til droneselskapet Nordic Unmanned og nylige børsnoterte Desert Control, som vil løse ørkenspredning ved å gjøre om sand til fuktig, dyrkbar jord.

I Nedre Vats, nord for Stavanger har milliard-suksessen AutoStore fått en verdivurdering på 65,5 milliarder kroner etter at Softbank kjøpte seg inn.

Disse historiene er med på å øke risikoappetitten til investorene i regionen.

I Rogaland er det derimot flere investorer som ser etter gode gründerselskaper i og utenfor nærområdet.

Validé

Anne Cathrin Østebø

Validé ledes av Anne Cathrin Østebø og er en bred investor med blant annet Equinor Technology Ventures, Rogaland Fylkeskommune og SIVA på eiersiden. Selskapet har blant annet investert i simuleringsverktøyet Paleblue.

–Er dere investeringsklare i 2021?

– Ja, alltid. Validé investerer totalt ca 10-12 millioner årlig. Vi investerer i selskaper i tidligste fase, og vi gjør det hovedsakelig på to måter. Selskapet Validé AS investerer i +/- 10 nye selskaper årlig, samt følgeinvesteringer i de vi har investert i fra før. Vi er ofte «the first believers» etter venner og familie. Kanskje også samtidig med venner og familie. Videre gjøre vi også noe større investeringer i to-fire selskaper årlig som vi har særlig tro på, via vårt presåkornfond Validé Invest II. Fond I er ferdiginvestert, med 11 selskap, mens fond II er operativt. Det har nylig gjort to ferske investeringer; Sky of Norway fra Haugesundregionen og Factiverse, en spin-off fra Universitet i Stavanger.

- Hvilke type startups ser dere etter nå?

–Vi investerer i alle bransjer, men ser spesielt etter helse, energi og smart teknologi. Som flere andre er vi særdeles opptatt av teamet bak ideen eller selskapet.

- Ser dere utenfor Rogaland?

– Hovednedslagsfeltet er Rogaland og vi har flest investeringer fra Stavanger, Sandnes, Haugesund, Karmøy og Jæren.

– Men, vi har også enkelte investeringer fra andre steder i landet. Da er det ofte at de har vært en del av miljøet vårt, har kobling til klyngene og er spesielt interessante for industrien i vår region.

- Hvilken range har dere i investeringene?

– Vi investerer med fokus på at vi skal tidlig ut, altså ikke profittmaksimering, men vi vil jo gjerne ha gevinst. Det vil si at når vi investerer så tidlig, så tar det litt tid. Normalt så gjør vi exit etter 5-7 år.

– Hvordan foretrekker du at selskaper som ønsker et møte med deg, tar kontakt?

– Gjerne at en bruker vårt kontaktskjema på nett, for da kan vi koble de rette personene på i første møte. Når det er sagt; Vi kjenner ofte gründer og team gjennom vår TTO (Technology Transfer Office), inkubatorer, akseleratorprogram, klyngene, finansnettverk og industripartnere . Vi prøver også å jobbe gjennom strategiske satsinger og har nettopp igangsatt en ny knyttet til energibransjen som et utgangspunkt for å jakte nye ideer. Selv om vi mottar mange ideer og investeringsforslag, så kan vi aldri få nok gode ideer.

Bjella Investments

Kristin Bjelland

I Sandnes holder Bjella Investments til. Selskapet har de neste årene fokus på eiendom og samskapingsprosjekter i regionen, men jobber også innenfor kapitalforvaltning og ventureinvesteringer.

Daglig leder Kristin Bjelland har også et blikk på hva som rører seg i startup-miljøet i Rogaland. I tillegg til å lede Bjella Investments, sitter Bjelland i styret til Connect Vest Rogaland. Bjella Investments var blant annet tidlig inne i Beyonder og Aivero.

– Er du investeringsklar i 2021?

– Ventureinvesteringer er et av våre forretningsområder. Selv om hovedfokuset i 2021 er videreutvikling av eksisterende forretningsområder, er vi alltid åpne for å vurdere gode case.

– Hvilke type startups ser dere etter? Spesifikke bransjer? Hva er viktig for deg?

– Bjella Investments investerer i tidligfaseselskaper som utfordrer eksisterende løsninger, bidrar til nye og bærekraftige forretningsmodeller og teknologi. I dag er vi investert i teknologiselskaper med fokus på klima, helse og kunstig intelligens. Bjella Investments har fokus på samhandling og koble mennesker som kan bidra med kunnskap, erfaring og læring på tvers av bransjer og økosystem. Vi investerer i selskaper og med co-investorer med sammenfallende verdier og interesser.

–Vi ser også på selskaper innen proptech som er viktig for vårt hoved forretningsområde.

– Ser dere utenfor Rogaland?

– Vi kan investere utenfor Rogaland, men hovedfokus er å støtte lokale selskaper som kan skalere internasjonalt.

– Hvilken range har dere på investeringene?

Vi investerer mellom 100.000 og én million kroner i hvert selskap. Men vi kan også gjøre oppfølginger som kan strekke totalen på investeringen høyere.

– Hvordan foretrekker du at selskaper som ønsker et møte med deg, tar kontakt?

– Først e-post, så oppfølgning deretter. Vi har fokus på teamet bak med sammenfallende verdier og synergier på tvers. Gründerne bør ha klart for seg hvilke problem de vil løse og hvordan. Vi ønsker å være en samarbeidspartner og investor som kan bidra med mer enn bare kapital.

Edera

Fredrik Harestad

Fredrik Harestad er gründer og daglig leder av TribeShares, en markedsplass som skal hjelpe selskaper med kapitalinnhenting og juridisk bistand.

I tillegg eier han investeringsselskapet Edera, som investerer i tidlig fase-selskaper. Gjennom Edera har han investert i blant annet Beyonder, Globus.ai, Norsk Solar og Foodback.

–Er du investeringsklar i 2021?

– Ja! Jeg jobber også sammen med noen om å sette sammen et mer aktivt investeringsnettverk. Det vil gi muligheter til å gå inn i både større og i flere selskaper fremover.

– Hvilke type startups ser du etter? Spesifikke bransjer?

– Jeg har noen sjekkpunkter som jeg sjekker mot: Det må være en skalerbar teknologi og forretningsmodell, et stort marked, bra team og timing og helst ha noen form for nettverkseffekter.

– Utenom dette er jeg ganske åpen for de fleste bransjer og sektorer. Men jeg investerer i utgangspunktet ikke i å olje og gass.

– Ser du utenfor Rogaland?

– Jeg er egentlig åpen for alt, lokasjon er ikke avgjørende for at jeg investerer.

– Hvilken range har dere på investeringene?

- Investeringen ligger stort sett et sted mellom 50.000 og 200.000, men har også investert opp til 500.000. Jeg kan også være med på oppfølginger.

– Hvordan foretrekker du at selskaper som ønsker et møte med deg, tar kontakt?

– Mail eller LinkedIn. Ha gjerne en short deck klar, da blir det med en gang mer interessant. Men de bør først vite at de er et venturecase. Dvs. ticker av boksene på det jeg ser etter.

Berker Group

Murshid Ali.

Den Stavanger-baserte gründeren og tidlig fase-investoren Murshid Ali fortalte Shifter tidligere i år at 2021 blir et bra år for investeringer.

Ali har vært gründer siden 2010, og har vært med å starte selskaper som Enlight, Huddlestock og Norsk Solar. Han er styreleder i Berker group, som investere i tidligfase teknologiselskaper. Ali har en miks av forskjellige selskaper i porteføljen. Flere av dem er i Stavanger, men han har en god geografisk spredning.

– Er du investeringsklar i 2021?

– Jeg ser etter skalerbare startups med et bra team, helst innenfor et fagfelt som jeg har kompetanse innenfor, som fintech eller fornybart. Men jeg er fleksibel så lenge det er skalerbar teknologi med et globalt nedslagsfelt.

– Hvilken range har du i investeringene dine?

– Jeg investerer typisk 100.000–500.000 kroner i de ulike selskapene.

– Hvordan foretrekker du at selskaper som ønsker et møte med deg, tar kontakt?

–Gründere må bare ta kontakt via Linkedin eller mail.

Selber

Petter Selvikvåg Berge er med-gründer av nylig børsnoterte Norsk Solar.

Petter S. Berge

I tillegg er han en aktiv tidlig fase-investor. Siste investerinene han har gjort er i GCEX, Lume, Beyonder og Factiverse.

–Factiverse synes jeg har fått til veldig mye på kort tid og har utviklet en teknologi som kan ha et positivt bidrag på et stort samfunnsproblem, samtidig som selskapet har gode kommersielle muligheter.

–Hvilke type startups ser du etter nå? Hva er viktig for deg?

–Som regel innen fornybar og tech, gjerne en kombinasjon. Akkurat nå er jeg nysgjerrig på e-sport, og oppstartsselskaper relatert til det.

–Et bra team og klar skalleringsmodell er selvfølgelig viktig, og at jeg personlig har noe positivt å bidra med til caset, foruten såkornkapital. Relevant nettverk, kompetanse, erfaring etc.

- Ser du utenfor Rogaland?

–Ja.

– Hvilken range har du i investeringene når du går inn i gründerselskaper?

100.000 til en millioner kroner. Vi er ofte flere personer i samme nettverk som investerer sammen.

– Hvordan foretrekker du at selskaper som ønsker et møte med deg, tar kontakt?

–Epost eller LinkedIn.

Sprettert

Christian Rokseth startet selskapet Pixavi som nyutdannet ingeniør, og bygget dette over 12 år frem til det ble solgt til det tyske selskapet Bartec i 2013. Siden exiten har han investert i selskaper både alene og gjennom investorsamarbeidet Sprettert. Det har til sammen blitt 24 selskaper, og avkastning har vært god, med tre børsnoteringer og et salg i porteføljen.

Christian Rokseth

- Hvilke selskaper vil du trekke frem fra porteføljen din?

- Jeg har selvsagt ståltro på alle selskapene jeg er inne i, men hvis jeg skal trekke frem noen av dem som nå er på kapitaljakt, mer kapital enn en engleinvestor kan bidra med, må det være Pickr.ai, Enin.ai, Aivero.com og Halodi.com. Ellers var vi i Sprettert tidlig inne i Nordic Unmanned som fikk en god børsnotering i desember, der vi også er representert i styret gjennom Erik Ålgård.

- Er du investeringsklar i 2021?

- Ja, det er alltid aktuelt å se på nye selskaper. Og helst så tidlig som mulig. Nå har Sprettert formalisert samarbeidet gjennom Sprettert AS, og vi ser på nye investeringer i årene som kommer. Regjeringen sin kapitalfunn-ordning har gjort det enklere å investere. Jeg håper rammen på 1 million økes i årene som kommer, slik at vi kan få enda mer fart i økosystemet her i Norge.

- Hvilke type startups ser du etter nå? Hva er viktig for deg?

- Vi har fokusert mye innenfor AI/Automatisering/IoT/Saas de siste årene. Vi forsøker å investere der vi kan bidra til suksess, og da er det bra å ha bransjekunnskap.

- Hvilken range har du i investeringene dine?

- Fra 300.000 til 1 million kroner som enkeltinvestor. Sammen med Sprettert er det mellom 1 million og fire millioner kroner.

-Hvordan foretrekker du at selskaper som ønsker et møte med deg, tar kontakt?

- LinkedIn er en fin plattform. Ellers funker email og telefon også!

Kjære investor: Hvis du er investeringsklar, og mener du bør være på lista, send gjerne en e-post der du svarer på spørsmålene: martin@shifter.no.

Nå får alle abonnenter hos Shifter+ 50% rabatt på årsabonnement på E24+. Les mer