utdanning
Pauser fersk gründerlinje
OsloMet har besluttet å ikke ta inn nye studenter på entreprenørskapslinjen til høsten.
Under et møte på OsloMet i dag ble studentene informert om at lærestedet ikke kommer til å ta inn et nytt kull til høsten.
Linjen legges ikke ned for studentene som allerede er innrullert.
Det som omtales som en pause, skal ha blitt begrunnet med økonomiske forhold. Entreprenørskapslinjen koster etter hva Shifter erfarer mer enn mange andre mastergrader ved OsloMet. Under møtet ble det informert om at linjen koster om lag 60 prosent mer enn en vanlig siv-øk-grad.
Programmet tok inn studenter første gang høsten 2022.
Studentene raser
Shifter har vært i kontakt med flere entprenørskapsstudenter fra fjerde og femte klasse som deltok på møtet og nå sitter igjen med flere spørsmål enn da møtet startet.
De opplever at de ikke har fått den studiekvaliteten de ble forespeilet. I 2023 var det studentenes oppfatning at de skulle få tilbud om ekstern veileder og erfaring i en startupsbedrift under studiet. Dette forventer de ikke lenger.
Flere setter også ord på en frykt for at de kan bli sittende med en «nedlagt mastergrad», noe som vil bli tyngre å selge inn hos potensielle arbeidsgivere.
William Onstad er tillitsvalgt for studentene på linjen.
– Vi synes OsloMet tar et fatalt dumt valg ved å ikke fokusere på nyskaping og innovasjon. Det er flere studentbedrifter, inkludert min egen, som har fått til masse bra og vist frem linja langt utenfor Norges grenser. Noe som også var en del av visjonen bak programmet, sier han.
– Vi mener det er en skandale at de legger det ned, eller pauser det, som de sier. Her er det åpenbart at OsloMet må ta noen grep.
Må tenke langt frem
Flere læresteder har lenge drevet med entreprenørskap. Mest suksess har de hatt ved NTNUs Entreprenørskole som nylig feiret jubileum.
Da Shifter sist tok en prat med dem i høst ble langsiktighet løftet frem som sentralt i suksessen.
– Man må ha en langsiktig plan for å få det til, og ikke legge ned etter et år eller to. Hvis man ikke forplikter seg for mange år, vil det aldri gå bra, uttalte Øystein Widding som var en av grunnleggerne bak programmet.
De understreket også at prosjektet må drives av noen internt, og at et eventuelt initiativ ikke må komme ovenfra.– Det trengs noen «champions» for å drive noe sånt, ifølge Widding.