Teamet i Hudya Group. Kommunikasjonsdirektør Morten Kvam til høyre. Foto: Hudya Group

Payr-kjøper gikk på børs i Sverige: Nå raser kursen

Verdien ble mer enn halvert sammenlignet med det gründerne hadde håpet på.

Publisert Sist oppdatert

Fredag debuterte det norske fintech-selskapet Hudya på den svenske børsen Nasdaq First North. Tegningskursen var satt til 13,75 svenske kroner per aksje, men i løpet av den første timen falt aksjekursen fra 9,90 til 5,15.

Det innebærer en nedgang på over 60 prosent.

Selskapet hadde før notering garantert en emisjon på 70 millioner kroner med tegningskursen på 13,75 kroner per aksje, noe som verdsatte Hudya til 401 millioner kroner. Før notering ble emisjonen ifølge det svenske nettstedet Privata Affärer kun tegnet av cirka 18 prosent av publikum - som også ble lokket med rabatt, mens forsikringsselskapene sørget for de resterende cirka 83 prosent.

«Vi er veldig stolte og veldig ydmyke over at tre og et halvt år gamle Hudya nå er notert på Nasdaq First North Growth Markedet, uttalte Hudyas administrerende direktør», uttalte Børge Leknes, i en børsmelding torsdag.

Nettsted advarte

Selskapet tilbyr en plattform som skal forenkle kjøp av strøm, forsikring og telefoni. I oppkjøringen til børsnoteringen fikk selskapet hard medfart av det toneangivende finansnettstedet Børsplus.se.

I en gjennomgang av IPOen fikk det norske selskapet ni såkalte flagg, advarsler til investorene om at de bør tenke seg om en gang ekstra før de går inn. Gjennomsnittlig antall flagg for småselskaper er forøvrig 3,2.

Analysen pekte blant annet på at den finansielle situasjonen burde vært oppdatert. Hudya opererer med halvårsresultater og siste oppdatering var i juni i fjor.

Børspuls savnet også informasjon om kapitalbehovet utover de første 12 månedene, mens Hudya svarer at de kan gå raskt i pluss.

Det stilles også spørsmål ved kostnadene knyttet til emisjonen.

Hard konkurranse

Børsplus viser også til at det finnes et optimistisk scenario, der oppsiden kan være stor for investorene. De viser imidlertid til at hovedscenarioet for det de kaller "förhoppningsbolag" er at de over tid vil ende med tap for investorene.

De mener at det er mange risikoer for investorene. De viser til at selskapet er høyt belånt, og at det er vanskelig å vurdere utviklingen til selskapet. Det vises også til at konkurransen er tøff, og at det allerede er flere store aktører i markedet.

Børsplus konkluderer med at de ikke ser noen grunn til å investere i selskapet, og gir det terningkast 2.

Konsesjonen glapp

Hudya kjøpte i fjor norske Payr, men fikk ikke overta fintech-selskapets konsesjon som betalingsforetak. Finanstilsynet begrunnet avslaget med hjemmel i finansforetaksloven § 6-3 første ledd. Her heter det blant annet at en tillatelse av erverv fordrer at «eierandelen er finansielt betryggende».

Payr ble som en følge av dette tvunget til å stenge betalingstjenesten i sin app. Morten Kvam, kommunikasjonsdirektør i Hudya Group, fortalte i desember at de jobbet for å få betalingsfunksjonen tilbake, men at det var uvisst på hvilken måte.