corporate venture
Planene bak Obos' nye proptech-satsing
Nytt venture-prosjekt tar sikte på «en bredere del av markedet» for boligtjenester.
Obos har i det stille startet et selskap som skal tilby automatiserte boligtjenester til små sameier og borettslag.
Gjennom det som ofte omtales som corporate venture-bygging er planen å stable på beina en frittstående proptech-startup som skal bygge en plattform for datadrevne tjenester til boligselskap.
Plattformen skal håndtere blant annet bank, styrearbeid, økonomi, FDV/Bærekraft, HMS og innkjøp. Selskapet skal bygge datadrevne tjenester basert på data fra Obos’ eksisterende portefølje av 270 000 boliger.
Obos tilbyr i dag en rekke tjenester til store borettslag og sameier, mens de små, med færre enn 30-40 enheter, ofte velger å finne egne løsninger, enten det er basert på penn og papir eller gamle excelark.
Konserndirektør for Innovasjon, forretningsførsel og rådgivning i Obos, Morten Aagenæs, forklarer at satsingen er en del av Obos strategi for å nå en bredere del av markedet i Norge og Sverige.
– De minste boligselskapene i markedet har andre behov og lavere betalingsevne, så da må vi utvikle noe som er automatisk og mer selvbetjent enn det som finnes i dag, sier han.
Analyser utført av Norstat på vegne av Obos, viser at behovet for tjenester naturlig nok er avhengig av størrelsen på boligselskapet. Men når man passerer 15-20 boligenheter i et bygg eller sameie, begynner det å dannes et behov for formalisering.
Planen er å opprette selskapet på siden av Obos eksisterende virksomhet
– Det er nettopp fordi vi ønsker at arbeidet ikke skal bli for preget av det eksisterende. Samtidig skal satsingen få den styrken som ligger i å ha et stort konsern med en ganske stor rigg i ryggen.
Planen er å lage en komplett selvbetjent løsning som skal håndtere alt som skjer i et boligselskap. Det innebærer alt fra tekniske energidata og byggtekniske ting, til økonomi, regnskap og styrearbeid.
– Styret boligselskap er vanligvis eierne som som bor i boligene, og som ikke har styrevervet som en profesjon, sier Aagenæs.
– Løsningen må derfor være så enkel som overhode mulig. Vi kan ikke legge opp til at styrene skal gjøre noen vesentlig egeninnsats. De skal kunne føle seg 100% trygge på at styrevervet ivaretas med de automatiserte tjenestene.
Satsingen er i realiteten en slags spinoff fra Obos Banken og Obos Eiendomsforvaltning, og skal bygge videre på arbeid fra disse virksomhetene.
Skal bygge en del nytt
Arbeidet med finansielle problemstillinger som integrering mot bank og løsninger for føring av regnskap er allerede i gang. Samtidig er det ikke snakk om ferdigutviklede løsninger.
– Vi må bygge en del nytt, men Obos har tilgang på flere miljøer som har løsninger som kanskje kan brukes.
For eksempel sitter Obos på en andel i Drammenselskapet On Property som hevder å være blant markedets raskest voksende løsning for eiendomsforvaltning.
For tiden letes det etter en daglig leder til å styre teamet som blir på rundt fire personer.
– Dere velger altså å bygge dette selv. Har dere vurdert byråer som spesialiserer seg på venturebygging?
– Foreløpig er det helt Obos-styrt, og vi tenker å holde det innenfor vår struktur samtidig som selskapet skal leve på siden av tradisjonell virksomhet.