skatt

Rapport: Ekstra arbeidgiveravgift skadelig for gründere

– Jeg håper regjeringen tar denne rapporten på alvor og fjerner ekstraavgiften på kunnskap så snart som overhodet mulig, sier Hanne Lystad i Virke.

Bransjeleder Rådgivning i Virke, Hanne Lystad.
Publisert Sist oppdatert

Vista Analyse har på vegne av en lang rekke forbund utarbeidet en rapport om den midlertidige økningen i arbeidsgiveravgiften som regjeringen innførte i 2023. 

Avgiftsøkningen skal etter planen reverseres 1. januar 2025. 

Nå peker rapporten på noen av effektene av endringen. En av dem skal ha vært større risiko for gründere. 

«Gründere og entreprenører tar stor risiko, der en stor sannsynlighet for å mislykkes motsvares av en høy oppside dersom det går godt», heter det i rapporten. «En ekstra arbeidsgiveravgift reduserer denne oppsiden for alle lønnsmottagere».

Dessuten pekes det på følgende negative sider: 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

  • Mindre motivasjonen for å skaffe seg høy kompetanse
  • Arbeidsoppgaver flyttes til utlandet
  • Rammer særlig næringer med høy kompetanse, blant annet IKT-bransjen
  • Usikkerhet om skattesystemet i Norge
  • Det offentlige velger egenproduksjon på områder der private mer effektivt eller billigere kunne gjort jobben
  • Lønnsomme prosjekter blir ulønnsomme
  • Virke jobber tett med 2500 teknologi- og oppstartsbedrifter over hele landet. Ekstra arbeidsgiveravgift har sammen med formuesskatt vært de topp to viktigste sakene deres medlemmer trekker frem når det gjelder hvilke saker som gjør det vanskelig å drive bedrift for tiden.

    – Regjeringens nye avgift på kunnskap har gjort det vanskeligere for de som digitaliserer Norge å satse på kunnskap og kompetanse i egne virksomheter. Det er det motsatte av hva norsk økonomi egentlig trenger for øyeblikket, sier leder for Rådgivningsbransjen i Virke, Hanne Lystad.

    – Jeg håper regjeringen tar denne rapporten på alvor og fjerner ekstraavgiften på kunnskap så snart som overhodet mulig. Første mulighet til det er når statsbudsjettet legges frem om noen få uker. Våre medlemmer krysser fingrene for at regjeringen da holder løftet sitt om å fjerne denne unødvendige avgiften som rammer kunnskapsøkonomien i Norge på helt feil måte.