It

Regelendringer skaper forvirring: Slik vil Hyyr hjelpe bedrifter med innleiing av IT-spesialister

Ny plattform vil hjelpe selskaper å skaffe IT-spesialister etter nye krav fra Arbeidstilsynet. 

Vincent Aardalsbakke og Christian Clemet von Tetzschner møttes gjennom Antler-programmet i fjor høst der de klekket ut idéen til Hyyr.
Kompanjonger: Vincent Aardalsbakke og Christian Clemet von Tetzschner møttes gjennom Antler-programmet i fjor høst der de klekket ut idéen til Hyyr.
Publisert

– Det er mange startups som gjerne har hentet inn eksterne enkeltkonsulenter tidligere som blir rammet, og vi tror vi kan hjelpe dem, sier Vincent Aardalsbakke. 

Han og kompanjong Christian Tetzschner er de nybakte gründerne bak Hyyr – som de offisielt etablerte i januar etter å ha møttes gjennom Antler-programmet i fjor høst. 

Timingen for lanseringen av plattformen, som skal forenkle prosessen for inn- og utleie av IT-konsulenter, skjedde samtidig som et nytt krav trådte i kraft ved årsskiftet: 

Hyyr-gründerne: Vincent Aardalsbakke (t.v.) Christian Clemet von Tetzschner har begge bakgrunn fra IT-konsulentbransjen.
Hyyr-gründerne: Vincent Aardalsbakke (t.v.) Christian Clemet von Tetzschner har begge bakgrunn fra IT-konsulentbransjen.
  • Fra 1. januar må alle bedrifter som leier ut ansatte, få godkjennelse som bemanningsbyrå fra Arbeidstilsynet. Enkeltpersonsforetak eller AS der eier er eneste ansatt vil ikke godkjennes. 
  • Endringene har ført til reaksjoner og ikke minst forvirring om hvordan selvstendig næringsdrivende, for eksempel IT-spesialister med eget AS, fortsatt kan drive virksomheten sin – i tillegg til forvirring om hva som faktisk er lovlig innleie av deres tjenester. 
  • Disse kan altså fortsatt tilby tjenester gjennom selvstendige oppdrag, men kan ikke leies inn som arbeidskraft til andre bedrifter på samme måte som et bemanningsbyrå (les mer i faktaboks).

Dette er reglene

Her kan det være vanskelig å holde tunga rett i munnen, men:

  • Fra 1. januar må alle som driver med utleie av arbeidskraft, søke om å bli godkjent som bemanningsforetak av Arbeidstilsynet. 
  • Det er med det ulovlig med innleie fra foretak uten godkjenning. 
  • Enkeltpersonsforetak og AS der eier er eneste ansatt, skal ikke søke om godkjenning fordi tjenester fra en slik virksomhet ikke ansees som innleie under Arbeidsmiljøloven. 
  • Disse virksomhetene kan fortsatt levere tjenester som selvstendig oppdragstaker, men kan ikke leies ut som arbeidskraft til disposisjon for innleier på samme måte som fra et bemanningsforetak. 
  • Man må med andre ord på forhånd være nøye med å vurdere om det foreligger et selvstendig oppdrag eller et innleieforhold. 
  • Flere har imidlertid poengtert at bruken av selvstendig næringsdrivende, for eksempel IT-spesialister med eget AS, tidligere i praksis har fungert som innleie av arbeidskraft. 
  • Det er altså dette som ikke lenger er lovlig. 
  • Blant annet har flere IT-spesialister fortalt til Finansavisen om at de har mistet oppdragene sine etter innføringen fordi det kreves at man er godkjent som bemanningsbyrå av innleiere. 

Kilde: Arbeidstilsynet.no

Hyyr har hele veien vært klar over kravet som skulle innføres, og besluttet før lansering at selvstendige næringsdrivende ikke skal kunne leies inn via deres plattform. 

De mener likevel de kan bidra til å gjøre det enklere å leie inn IT-spesialister. 

– Tidkrevende prosess

Å skaffe IT-konsulenter er ofte en krevende oppgave, noe begge gründerne har erfart gjennom sine bakgrunner i bransjen. 

– Jeg tok med meg disse erfaringene inn i Antler-programmet, uten at det ennå var blitt til en konkret idé. Så møtte jeg Vincent, som også hadde reflektert over dette fra en litt annen vinkel, sier Tetzschner.

Aardalsbakke fortsetter: 

– For mange er det tidkrevende og vanskelig å vite hva man faktisk trenger på forhånd. I tillegg finnes det et utall leverandører – fra frittstående konsulenter til etablerte selskaper – som kan gjøre det utfordrende å navigere.

Resultatet ble en felles startup, og ambisjonen med Hyyr er å forenkle denne prosessen både for tilbydere og oppdragsgivere.

Blant annet bruker de AI i selve bestillingsprosessen for å kartlegge hva kundene faktisk trenger IT-spesialistene til. 

– Har folk en overordnet idé om behovet, for eksempel et nytt CRM-system (kundehåndteeringssystem) eller en co-pilot, har vi en AI-assistent som stiller oppklarende spørsmål for å lage en god oppdragsbeskrivelse, forklarer Aardalsbakke.

– På denne måten sparer vi tid for begge parter: både for kunden, men også for leverandøren, som ofte må stille mange spørsmål for å forstå kundens behov, legger han til.

Hyyr tjener penger ved å selge prosjektmuligheter til leverandørene.

– Over all forventning

Ifølge gründerne ser det ut til at plattformen har slått an, og de er godt i gang med å rekruttere en portefølje av leverandører:

– Veldig mange henvender seg nå slik at vi må ha en venteliste. Vi kan rett og slett ikke slippe inn alle, sier Aardalsbakke. 

Og flere skal allerede ha tatt i bruk tjenesten: 

– For min del vil jeg egentlig si at starten har gått over all forventning. Vi selger allerede. Det er veldig gøy å se, sier Clemet von Tetzscner.

Hyyr fikk en Antler-investering etter i høst. I tillegg har de mottatt et oppstartstilskudd på 500.000 kroner fra Innovasjon Norge. 

– Ikke fan

Å sette seg inn i regelendringene har altså vært viktig for selskapet. 

– De nye innleiereglene var definitivt en faktor som gjorde at vi satset på oppdragsformidling til konsulenthus fremfor innleie av enkeltkonsulenter. Det er rett og slett ikke lov, sier Aardalsbakke. 

Han og kompanjongen er ikke veldig fan av regelendringene og tror de kan ha slått litt feil ut i IT-bransjen ut fra det som har vært formålet.

– Slik jeg har forstått det har lovverket kommet for å hindre sosial dumping. IT-konsulentbransjen er ikke akkurat bransjen som har lidd mest. Det finnes sikkert unntak, men mitt inntrykk er at mange selvstendige konsulenter trives godt i arbeidshverdagen og ønsker fleksibiliteten, sier Tetzschner. 

– Så er det heller ingen tvil om at regjeringen er veldig for arbeidsformen fast ansettelse, for å sikre et trygt arbeidsliv og hindre useriøse aktører. Jeg tror ikke formålet var å straffe IT-konsulenter, men sånn har det egentlig blitt, legger kollegaen til. 

De håper likevel plattform kan gjøre det enklere for dem som trenger IT-spesialister å drive med lovlig innleie. 

– Ved utviklingen av plattformen var det uaktuelt å ta inn enkeltkonsulenter når vi så disse endringene komme. Du kan si at det er uheldig for vi vet at enkeltkonsulenter er godt egnet for mange oppdrag, men nå er det hvert fall lett for kunden å navigere, sier Aardalsbakke. 

Hyyr-gründerne
Hyyr: Ambisjonen med plattformen er å forenkle prosessen rundt inn- og utleie av IT-konsulenter.

Vil hjelpe startups

Gründerne mener det som skiller deres oppstart fra potensielle konkurrenter er at de ønsker å rette seg mer mot små og mellomstore bedrifter. 

– Mange trenger å leie inn ekstra kompetanse mens de vokser før de kan ansette fast, sier Aardalsbakke og fortsetter: 

– Det er også mange som skal bygge nye selskap som på siden tar konsulentoppdrag i starten. Mange mister altså den valgfriheten man har hatt. 

Han mener en plattformen kan bidra til å gjøre det enklere for de med nettopp minst ressurser til å å gjøre gode innleier. 

– Jeg vil si vår erfaring som tidligere IT-konsulenter som har jobbet ganske mye med nettopp dette, plasserer oss i en ganske unik posisjon når det kommer til å lage en plattform som er lett å bruke, sier Tetzschner. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.