helse

Robotarm-gründere henter syv millioner i overtegnet runde

Vilje Bionics fikk mer enn de forventet.

Vilje Bionics sammen med Ignite (en av investorene). Øverste rad fra høyre: Asmund Kollbye (produktansvarlig), Julia Kenel (produktutvikler), Rita Anson (investor fra Nordic Ignite), Eirik Bodsberg (teknisk leder). Nederste rad fra venstre: Martin Bogstrand (kommersielt ansvarlig), Natalia Hodnekvam (masterstudent som skriver oppgave i samarbeid med Vilje), Saeid Hosseini (daglig leder) og Maren Fossum (kvalitetsansvarlig).

Forrige gang Shifter hørte fra Vilje Bionics var under Startup Extreme i fjor. Den gangen hadde selskapet som startet på Entreprenørskolen ved NTNU i Trondheim vist seg å være en yndling hos både private og offentlige aktører som deler ut penger. Siden oppstarten i 2021 hadde de allerede hentet over fem millioner i støtte, hvorav 2,8 millioner kroner kommer fra private tilskudd – blant annet fra pasientorganisasjoner og ideelle stiftelser.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

Nå har de landet 7 millioner friske kroner, melder selskapet. Det er to millioner kroner overforventing.

For slagpasienter

Oppstartsbedriften har utviklet en robotarm som hjelper personer som har overlevd slag og lever med nedsatt funksjonsevne. Den såkalte ABEL-armen har motorer og sensorer som i samspill med programvare kan registrere svake bevegelser i armen og forsterke bevegelsen, slik kan brukerne utføre oppgaver som vanligvis krever to funksjonsfriske armer og hender.

– Dagens hjelpemidler er ikke gode nok for slagoverlevende, og det gjør dem avhengige av pårørende og helsevesenet. Når det blir langt færre helsepersonell og pårørende per bruker. blir dette et enda større problem. Viljes teknologi kommer til å være en viktig del av løsningen på dette globale problemet, hevder gründer og administrerende direktør Saeid Hosseini.

For å bringe et hjelpemiddel som klassifiseres som medisinsk teknologi til markedet setter myndigheter strenge krav til testing, validering og klinisk evaluering. Med nye penger på bok og en ny prototype av armen kan selskapet gå i gang med regulatorisk arbeid for testing for å nå CE-godkjenning i 2025.

Et turbulent kapitalmarked

Vilje har klart å hente pengene i det som fremstår som en krevende tid for helseteknologiselskaper på kapitaljakt. Trenden gjenspeiles også i Shifter sin emisjonsdatabase, der emisjonsbeløp innen helse og velvære hadde en nedgang på hele 80 prosent.

– Det er flott at de lyktes med å hente penger. I dagens marked er det ekstra hyggelig at de fikk to millioner kroner over målsetting. Investorene har investert med hjernen, men også med hjerte. Det å investere i et selskap med et så viktig samfunnsoppdrag, er meningsfylt, sier Øyvind Gedde, seriegründeren bak blant annet Movu Mobility, nå styreleder og investor i Vilje.

Selskapet er priset til 33 millioner kroner etter penger. Blant de andre investorene finner vi selskaper som Nordic Ignite, Engleinvestorer som Halvor Wold (Assistep), og industribyggeren Torgeir Grimsrud (Tidligere eier av HAAG), samt flere nye og eksisterende investorer.