«Målene om 1000 selskaper og 20.000 ansatte innen 2026 fremstår som urealistiske med dagens situasjon».
Slik konkluderes det i den ferske Tekanalysen 2024, som kartlegger utviklingen i Trondheimsregionen som teknologisektor.
Rapporten, tidligere kjent som Impelloanalysen, har årlig blitt utgitt siden 2006. Årets rapport er utarbeidet av Azets Consulting.
Regionen har i flere tiår blitt omtalt som Norges teknologihovedstad, og kan skilte med noen av landets tyngste forskningsmiljøer ledet av NTNU og SINTEF.
I årets rapport varsles det likevel om flere negative trender.
Veksten i antall teknologiselskaper har flatet ut siden 2018, med en årlig vekstrate på tre prosent.
Per i dag huser regionen 790 tek-selskaper, et tall som gjør det lite sannsynlig å nå målet på 1000 selskaper allerede neste år
I løpet av fjoråret ble det etablert 55 nye teknologiselskaper, inkludert 46 nye aksjeselskaper og ni etablerte underavdelinger.
Antallet bedrifter som defineres som scaleups har hatt en liten økning, fra 24 i 2022 til 27 i 2023.
Tallet er fortsatt lavere enn toppåret 2021, da 33 selskaper var identifisert som scaleups.
Viktige funn
- Veksten i teknologiselskaper har stagnert siden 2018, med en årlig gjennomsnittlig vekst på tre prosent.
- 55 selskaper ble etablert, inkludert 46 aksjeselskap og ni underavdelinger. Totalt var det 790 teknologiselskaper i regionen i fjor. Tallet har altså ligget stabilt rundt samme nivå siden 2018.
- Utflyttingsraten er høyere enn tidligere, og de fleste selskaper flytter til Oslo-området.
- 27 selskaper identifisert som scaleups i 2023. Opp fra 24 i 2022, men ned fra toppen på 33 i 2020.
- Begrenset tilgang til kapital, rammevilkår og investorer forverrer vekstforholdene.
- Andelen AS med positivt resultat har hatt en nedgang med 41 prosent i fjor (ned fra 43 prosent i 2022 og 46 prosent i 2021).
- Samlet verdiskaping i regionen gikk opp: 12,5 mrd. i fjor, opp fra 11,8 mrd. i 2023.
- Teknologisektoren i regionen har hatt en åtte prosent årlig vekst i omsetning de siste ti årene.
- IKT-sektoren dominerer med nesten 40 prosent av all omsetning i teknologisektoren, men sektoren viser ubalanse på grunn av dominansen til noen få store selskaper som drar ressurser fra andre bransjer.Antall transaksjoner falt betydelig i 2024, fra 12 i 2023 til fem. Likevel dominerer norske selskaper mer enn halvparten av oppkjøpene, tross svekket krone.
- Rapporten viser også en nedgang i sysselsettingen, fra 14.209 i 2023 til 13.992 i 2024.
- Målet om 1000 selskaper innen 2026 fremstor som urealistisk etter dagens situasjon.
Kilde: Azets Consulting, Techanalysen 2024
Flytter eller går konkurs
En utfordring i regionen er høy utflyttingsrate. Mellom 2014 og 2024 flyttet hele 59 prosent av selskapene som forlot regionen, til Oslo-området.
Utflyttingsraten er spesielt høy blant selskaper med opphav fra NTNU, hvor utflytting og oppløsning er de vanligste årsakene til at selskaper forsvinner fra datagrunnlaget.
51 selskaper flyttet, gikk konkurs eller ble oppløst i løpet av 2024.
Mindre kapitaltilgang
Rapporten peker på begrenset tilgang til kapital som en av de største hindrene for vekst i sektoren.
Innovasjon Norge har kuttet tilskudd fra 141 millioner kroner i 2023 til 128 millioner i 2024, samtidig som driftskreditt og vekstgarantilån økte fra 29 millioner kroner til 56 millioner.
«En annen viktig faktor er statsbudsjettets struping av Investinor sine tilskudd», påpekes det.
Selv om det ble etablert et nytt regionalt såkornfond gjennom SpareBank 1 SMN, Converto og Cofounder, er rammene fortsatt ikke konkurransedyktige på internasjonalt nivå, konkluderes det.
Dette hemmer regionens evne til å tiltrekke både kapital og talent, spesielt innen kapitalkrevende sektorer som helse- og miljøteknologi.
«Disse bransjene er preget av høye kapitalkrav og lange utviklingstider, noe som gjør det utfordrende å konkurrere med raskere og mindre kapitalintensive sektorer som IKT».
Økonomisk vekst, men ubalanse
Selv om teknologisektoren samlet har sett en betydelig omsetningsvekst på 13 prosent fra 2022 til 2023, og åtte prosent årlig de siste ti årene, er veksten skjevt fordelt.
Sektorer som IKT, som utgjør nesten halvparten av alle selskapene, har lav kapitalintensitet og drar fordel av raskere kommersialiseringssykluser.
Bransjer som energi- og miljøteknologi samt helse står overfor utfordringer.
Antallet transaksjoner i sektoren falt fra tolv i 2023 til fem i 2024.
Mange selskaper er heller ikke lønnsomme. Hele 60 prosent av aksjeselskapene gikk med tap i 2023, mens driftsmarginen for sektoren samlet falt til 4,9 prosent, ned fra 6 prosent året før.
Omsetningen for aksjeselskaper har falt siden 2022 og ligger nå på samme nivå som i 2021, likevel er det stor vekst grunnet økt omsetning blant underavdelinger.
Mindre sysselsetting
Stagnasjonen i antall selskaper har også påvirket sysselsettingen. Totalt var det ansatt 13.992 personer i sektoren i 2023, en nedgang på 2 prosent fra året før.
«Denne utviklingen utfordrer regionens evne til å ta imot nyutdannede fra forskningsinstitusjoner som NTNU og SINTEF. Dette kan føre til at talentfulle personer søker muligheter i andre regioner eller land».
Rapporten peker også på en skjevfordeling av ressurser, der noen få store selskaper absorberer kompetanse som kunne stimulert vekst i andre bransjer.
De ti største arbeidsgiverne i sektoren alene står for 29 prosent av arbeidsplassene.
Stort potensial
Til tross for faresignalene, fremhever rapporten Trondheimsregionens sterke fundament.
Hele 44 selskaper stammer fra SINTEF, og 149 fra NTNU. Innovasjonsmiljøet rundt disse gir regionen unike muligheter til vekst, forutsatt at nødvendige strategiske tiltak settes i verk.
«Trondheimsregionens teknologisektor står overfor betydelige utfordringer. Samtidig har regionen et solid grunnlag for videre vekst, med tilgang til flere av landets mest talentfulle hoder, utdanningsinstitusjoner og innovasjonsmiljøer».
For å utnytte sitt potensial peker rapporten på tre avgjørende tiltak:
- Økt tilgang til risikokapital.
- Etablering av konkurransedyktige rammevilkår.
- Styrking av entreprenørskap og innovasjon.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.