kapital
Røkkes startup-mann bremser ikke opp:
«Jeg og Kjell Inge blir veldig raskt enige»
I de to siste års kapitalkrise har Tor Bækkelund sjekket ut 3000 selskaper og investert i 15 av dem.
Det har gått over to år siden selve ypperstepresten innenfor norsk selskapsbygging de siste tiårene, Kjell Inge Røkke, holdt en preken som tok en sal full av NTNU-studenter med storm på Gløshaugen i Trondheim. Han hadde fått med seg Startuplab-profil og likesinnet romsdaling Tor Bækkelund på et nytt vågalt investeringsprosjekt. De hadde valgt den trønderske teknologihovedstaden som lanseringssted.
– Dere har 350.000 timer igjen på å gjøre en forskjell i verden, sa Røkke til studentene i sin maning til entreprenørskap – etter at han hadde sluppet nyheten om en ny venture-satsing som skulle gå inn med 300 millioner i oppstartsselskaper.
Når vi nå møter hans håndlanger Tor Bækkelund for å oppsummere «ferden» hittil, har det etter hvert velkjente investeringsprosjektet RunwayFBU gått inn med 95 millioner kroner i 15 selskaper og per nå satt av 75 millioner kroner til oppfølging i et utvalg av disse.
Nye muligheter
Inspirasjonen til prosjektet kom fra de egenstartede storsatsingene Cognite og Aize der Aker-systemet skulle løse problemer de selv så, for å bli mer effektive. Førstnevnte har blitt priset til over en milliard dollar med sin teknologi for å temme og nyttiggjøre seg av den ville flommen av data og standarder i industrien. Selskapet har over 700 ansatte i dag, mens Aize har over 250 ansatte.
– RunwayFBU er en annen modell, der vi skal spre pengene på nye muligheter utenfor systemet, sier Bækkelund om investeringsoppstarten til Røkke-systemet. I dag arrangerer han og teamet konferansen Think Big Norway, med en lang rekke ekslusive gjester fra den nasjonale og internasjonale startup-scenen.
Siden lanseringen har investeringene tikket inn jevnt og trutt. Blant de kjente selskapene i porteføljen er for eksempel Celsia, Shapemaker, Otee, Complai, Adminkit og Zerolytics. Målet har vært å bidra med mer enn bare penger, nærmere bestemt å gi lovende oppstartsselskaper muligheten til å komme tettere på Aker-selskapene, med tanke på samarbeid. Enten gjennom direkte introer, men også gjennom workshops og eventer i «hub’n» der selskapene sitter.
3000 selskaper
Da Røkke og Bækkelund lanserte satsingen på NTNU i 2021, så de for seg at de også kom til å investere i prosjektene til nyutdannede studenter, iallfall ga de inntrykk av det. Det har ikke blitt akkurat slik.
– Tanken var å investere i tidligfase-selskaper, noe vi har gjort. De har mange nyansatte. Målet var å inspirere en ny generasjon teknologer. De kan jo bli gründere selv om de ikke blir det rett fra studiene, sier Bækkelund.
De har sjekket ut rundt 3000 selskaper. De har opplevd at mange av gründerne er godt voksne, har lang erfaring og mye kompetanse om bransjen de er inne i, med andre ord god kjennskap til problemet som skal løses. De fleste er menn i 40 årene.
Investeringene har vært i størrelsesorden to til 12 millioner kroner. Tre av dem har gått inn i aktivt samarbeid med Aker, ytterligere ni er relevante for Aker, der selskapene i systemet kan bidra til å være første kunde.
Han presiserer at de ikke er en startupfabrikk, heller ikke en inkubator eller akselerator.
– Vi bidrar med kapital, industrikompetanse, lokasjon og tilgang til Aker-systemet, sier Bækkelund.
Ingen kapitalkrise
Selv om kapitalmarkedet har vært krevende de siste par årene, og mange investorer har blitt sittende mye på gjerdet, har Runway fortsatt å investere.
– De som kommer til oss, er gjerne seriegründere og har betalende kunder. Det er mange solide prosjekter.
Han mener at de gode prosjektene fortsatt får investeringer, og rundt to tredjedeler av4 porteføljen har klart å opprettholde verdsettelsene. Bækkelund tror også det er begrenset hvor lenge venture-bransjen kan holde på bremsen. Fondene har en viss tid de må være ferdiginvestert, og kan ikke vente for lenge.
I motsetning til ventureselskaper som sliter med å fylle opp nye fond, der investorene stiller stadig høyere krav for å gå inn med kapital i fondene, har Kjell Inge Røkke fortsatt å være raus med Runway-gjengen.
– Han er veldig støttende, og snakker varmt om oss i mange miljøer. Han er jo selv gründer og forstår hva vi gjør. Hans hode er innstilt på å sette i gang mye - enten så går det eller så går det ikke. Han er ikke en akademiker, men en kunnskapsrik praktiker som begynner med sluttresultatet, hva som skal til og tar beslutninger deretter. Risiko er en del av gamet.
– Jeg og Kjell Inge blir veldig raskt enige.
Motstandsdyktige mot hype
Runway tar gjerne lead, og følger gjerne opp investeringene hvis utviklingen går riktig vei, men de skal aldri være en majoritetseier. Fem til 15 prosent er det ideelle.
Bækkelund er også opptatt av å si at Runway ikke er av typen investorer som hopper på hyper. Det gjelder også bærekraft, nå når «alle» investorer helst skal gjøre noe med bærekraft.
– Det må være økonomisk forsvarlig, og det må løses gjennom ekte teknologi. Det er ikke gjort over natta. Vi som har vært i industrien en stund, skjønner det, vi har sett slike situasjoner før.
Også AI-bølgen må tas med bena plantet i jorda, og det vil være mange startups som ikke overlever også her. Flere av disse selskapene vil ha behov for mye kapital, siden de trenger avsindige mengder med datakraft.
– Når det er sagt, det skiftet vi ser med generativt AI, har kommet for å bli, påpeker Bækkelund, og viser til metaverset og web3 som mer boblete fenomener.
Han understreker at Norge er godt posisjonert innenfor industriell software.
– Vi er veldig digitale og det er muligheter for selskaper som satser på dette området. Vi ser på fire område: Digitalization of electricity, Transformation of Value chains, Reshaping Work Productivity og Accelerating Industrial Output.