intervju

Legger gründer-ambisjonene på hylla: – Jeg har falt og bygget meg opp igjen, flere ganger 

Espen Einn har søkt seg til en litt mindre risikofylt hverdag i ny jobb. – Det har tatt tid å komme i balanse igjen, sier seriegründeren og forteller hvorfor. 

– Jeg fikk angst og klarte ikke å gjennomføre fundingrunden. Jeg fikk nok med meg selv, og enden på visa var at vi måtte selge selskapet, forteller Espen Einn fra da Right Person ble solgt til Skiwo i 2022.

Espen Einn hadde en heftig berg-og-dal-bane-tur av startup-reise med fintech-startupen Payr og skulle aldri mer bli gründer.

Så ble han det likevel. 

Først med Right Person, en startup bak en plattform for automatiske bakgrunnsjekker, men da Einn etter hvert skulle ut og hente ekstern kapital, fikk han en stressreaksjon. 

– Jeg fikk angst og klarte ikke å gjennomføre fundingrunden. Jeg fikk nok med meg selv, og enden på visa var at vi måtte selge selskapet. 

– Ny nedtur?

– Det var det eneste riktige å gjøre. Vi fant et selskap som kunne videreføre produktet og de ansatte fikk beholde jobbene sine. Det var helt tydelig at jeg ikke var sterk nok til å være lederen. Jeg kunne ikke bære ansvaret for finansiering. 

Senere satset Einn igjen, nå på en markedsplass for helse, men dette prosjektet så aldri dagens lys. 

– Jeg elsker jo å eksekvere på ideer, men apetitten var kanskje litt vel stor. Begge gangene har jeg vel egentlig kjent veldig på at jeg ikke er klar. Det er for mye som minner meg om den tøffe tiden i Payr. 

– Du tenker gjerne at ingen andre forstår

Einn har nå hatt sin første arbeidsuke i Nav, etter krevende år for å stable seg selv på beina igjen. 

– Nå har jeg det bra, og jeg føler meg veldig klar igjen, men jeg ser tilbake på perioder der jeg har falt og bygget meg opp igjen, flere ganger. 

Han nevner tøffe tak i Payr, en skillsmisse og morens bortgang, blant flere ting som resulterte i epoker med angst og depresjon.

– Det har tatt tid å komme i balanse igjen, sier han og forteller om et aktivt valg om å legge gründerambisjonene på hylla, for en stund.

– Som gründer følte jeg alltid et personlig ansvar. Jeg var ekstremt personlig investert i alle prosesser. Andre er jo flinkere til å tenke at dette tross alt bare er et firma - og at helsa er viktigst. Det innså jeg litt for seint.

– Var det noen som prøvde å si det til deg underveis?

– Ja, men det er vanskelig når du står midt oppi det. Du tenker gjerne at ingen andre forstår og bygger forklaringer for deg selv om hvorfor du har rett, i stedet for å ta det steget tilbake, mentalt sett. Det burde jeg ha gjort. 

– Men det har kanskje noe med personlighet å gjøre, og den er jo vanskelig å endre.

Dette fungerte best

Einn måtte også trekke seg ut av en rekke startup-styrer, men ønsker nå å bidra på andre måter hvis gründere sliter med egen mental helse.

– De må gjerne ta kontakt, sier han.

Selv har Einn testet en lang liste med tiltak for å få det bedre. Alt fra behandling hos terapeut, både offentlig og privat, til Qigong, meditasjon og fysisk trening. 

– Det ble et prosjekt der jeg ønsket å teste ulike aktiviteter. Jeg har også brukt en del tid på å intervjue folk om deres største bidragsyter for egen mental helse.

– Hva funket best for deg?

– Det er veldig subjektivt, selvsagt, men for meg fungerer fysisk trening veldig godt, løping og styrketrening. Det skal ikke mer til enn en halvtimes løpetur, så føler jeg meg bedre mentalt med en gang.

– En litt mindre risikofylt hverdag

Nå ser Einn frem til oppgavene som produktleder for produktteamet innenfor ubetalingsområdet; løsningen som står for alle utbetalinger i Nav, som sykepenger, dagpenger og pensjon, forteller han. 

– Det er på mange måter en videreføring av det vi utviklet i Payr. Arkitekturen er ganske lik, men volumet er naturlig vis mye større, sier Einn. 

Han viser til at Nav i fjor utbetalte 590 milliarder kroner.

– Samtidig er det mange nye prosjekter i Nav, hvor jeg også kan bruke mye av kunnskapen min. Nav har et stort og godt fagmiljø innen produktutvikling, så jeg ser frem til å lære mye også, sier Einn og legger til: 

– Nå kan jeg fokusere produktutvikling, som er faget jeg brenner for. Og så er det klart at dette vil innebære en litt mindre risikofylt hverdag, sier han.