Ombruk
Sa nei til ombruksgründer. Nå vil politikerne fri til næringslivet med ny tomt
I forbindelse med behandling av ny reguleringsplan foreslår byrådspartiene å legge til rette for en ombrukssentral.
Ombrukssentral-gründer Joakim Eikeland Hordvik fikk nei fra Bergen kommune til å bygge ombrukssentral i Fana i Bergen.
Shifter har tidligere skrevet om gründeren som hadde bakgrunn fra Afghanistan og tech, før han startet opp i byggebransjen.
Tomten der Hordvik søkte om å få starte ombrukssentral var opprinnelig satt av til idrett og kommunen ville ikke endre dette. Statsforvalteren var enig med kommunen, og gründerselskapet valgte å legge ned da de fikk det endelige avslaget derfra nylig.
Mindretallet i bystyret krevde at Bergen måtte finne en løsning for ombruk for byggenæringen innen 2024. «Sørgelig og lite ambisøst», sa Monica Mæland, leder i Bergen Næringsråd - om mangelen på ombrukssentraler for byggenæringen i Bergen.
Nå åpner Bergen kommune opp for at en annen tomt i kommunen kan brukes til ombrukssentral og ønsker samarbeid med næringslivet.
I forbindelse med reguleringssaken om området Mindemyren Nord, foreslår byrådspartiene Høyre, Frp og Sp følgende merknad - «bystyret er positive til at næringslivet etablerer midlertidig ombrukssentral på egnet lokasjon i forbindelse med transformasjonen av Mindemyren».
Forslaget ble vedtatt i bystyremøtet onsdag.
Leder i utvalg for miljø og byutvikling i Bergen, Chris Rødland fra Høyre, forteller om bakgrunnen for at byrådspartiene foreslår dette:
– Ssamfunnet og næringslivet har uttalte behov for ombruksstasjoner. Bygg og anlegg står for en stor del av byens klimaavtrykk, derfor mener jeg det er naturlig at en i store transformasjonsområder som Minde og Indre Laksevåg, ser etter muligheter for å etablere midlertidige ombruksstasjoner, sier Rødland.
I Oslo er det ombrukssentral for både kommunale og private aktører. I Bergen er det så langt bare et tilbud til kommunale aktører.
Rødland forteller at de vil komme tilbake til konkret lokasjon, men at han har fått bekreftet fra næringsaktører og Proptech Innovation at dette er interessant.
Han forteller at det vil være bygging på Mindemyren i ti år fra nå.
– Det er viktig i et grønt perspektiv at ombruksstasjon ligger i nærheten av byggeområdet, sier Rødland.
Han ser for seg at også andre aktører enn de som bygger akkurat på Mindemyren, skal kunne bruke ombruksstasjonen.
– Det er for lite
– Det er positivt at politikerne er velvillig innstilt, og så vil vi gjerne ha litt mer. De bør se på hva de kan bidra med utover velvillig innstilling, sier Birthe Espeland, daglig leder i næringsklyngen Proptech Innovation.
– Vi ønsker at kommunen bidrar frem til forretningsmodellen er lønnsom. Vi ønsker gjerne invitere til dialogen med kommunen - om hvordan Bergen kommune kan gjøre enda mer for å få dette til, sier Hanne Wetland i Proptech Innovation.
Frydenbø Eiendom er en av aktørene som skal bygge ut på Mindemyren.
– Vi er veldig positive til ombruksstasjon der. Vi holder nå på med stort ombruksprosjekt der vi piloterer et bygg med omtrent hundre prosent ombruk. Vi ser det krever store områder til mellomlagring av materialer. Vi er et eiendomsselselskap og har alltid et lokale vi kan bruke, men det er ikke alle som er i den situasjonen, sier konserndirektør Christine Flataker Johannessen i Frydenbø Eiendom.
Selskapet rehabiliterer et bygg fra 1917 og ombruker blant annet teppefliser og en glassbro fra det gamle TV2-huset på Nøstet.
– Hvis vi får en ombrukssentral slik Oslo har, vil det gjøre det lettere for oss og andre aktører å satse på ombruk, sier Johannessen.